Reklam ve Reklamcılığın Amacını Aşan 5 Strateji
Reklam, firmaların ürün ve hizmet özelliklerinin, geniş halk kitlelerini etkileyebilecek şekilde tasarlanması ve sunulmasıdır. Reklamcılığın amacı denince ilk olarak aklımıza ”benzer ürünlerle rekabet” gelir.Ancak bir ürünün rekabetten çok rağbete ihtiyacı vardır ve ürün hakkında oluşturulan tanıtım,bir diğer ürüne yapılan talebe geçit vermemelidir.
Artık günlük yaşantımızda kontrol edemediğimiz bir şekilde binlerce ürün,firma vs. tanıtımları görsel veya işitsel yöntemlerle zihnimize entegre ediliyor. Biz de Öğrenci Kariyeri olarak geçmişten günümüze revaçta olmaya devam eden firma ve ürünlerin, pes dedirtecek türden reklam stratejilerini sizin için derledik.
1.Marlboro’yu İflasın Eşiğinden Döndüren O Efsanevi Hamle:
Marlboro dünya çapında en çok satan Amerikan sigara markasıdır. İlk kez üretimi yapıldığı yıllarda (1902-1924) kadınlara yönelik bir marka hüviyetindeydi ve satışları 2.Dünya Savaşı’na kadar şirketin çarkını döndürecek kadar iyiydi. Ancak 2.Dünya Savaşı sırasında satış kapasitesi düşüşe geçince firma bocalamaya başladı. İyi bir reklam stratejisiyle paçayı kurtaracak olan bu marka, akıllara gelmeyecek bir yöntemle savaşın piyasaya olan etkisinden nasibini almadan sıyrılmayı başardı.
Rivayete göre şirketin iflas eşiğinde olduğu sıralarda adamın biri, hayır denmeyecek kadar iyi bir teklifle çıkagelmiş.Ancak bu adam, her şey yolunda gittiği takdirde şirkete ortak olma şartını koşmuş.İflas bayrağını çekmek üzere olan firma sahipleri teklifi onaylamışlar. Hiç vakit kaybetmeden şirketin istikbali için ortaklaşa işe koyulmuşlar.Kuş uçmaz kervan geçmez bir gecede,herkesin uyuduğu sırada bu adam,kendisine tahsis edilen bir uçakla tüm Kuzey Amerika eyaletlerinin üzerine fabrikanın deposundan topladığı atık sigara kutularını bırakmış. Sabah uyananlar, sokaklarda boş Marlboro paketlerini görünce “bu kadar çok tüketildiğine göre iyidir” diye düşünerek Marlboro satın almaya başlamışlar.
Forbes’a göre, günümüzdeki net değeri 176 milyar dolar olan şirketin doğuşuna dair türetilen bu efsane, bize bir kez daha reklam stratejilerinin en az üretim kadar önem arz ettiğini ispatlıyor.
2.McDonald’s, Burger King’in Hedef Tahtası Oldu!
Dünyanın en büyük fastfood zincirlerinden olan Burger King ve McDonald’s arasında yıllardır süregelen bir reklam rekabeti söz konusu.Burger King 2017 Eylül ayında yaptığı bir tanıtımla McDonald’s sahiplerini üzmeyi ve izleyici kitlesinin odak noktası olmayı başardı. McDonald’s’ın maskotu olan palyaço üzerinden karalama kampanyası yapan Burger King, bu kez Stephen King’in sinemaya uyarlanan ”IT” filmini kendi tanıtımının lehine kullandı.Filmin ön gösterimi ilk kez 27 Eylül 2017 tarihinde Almanya’daki bir sinema salonunda gerçekleştirildi.Dünyanın en meşhur ve en korkunç palyaçosu olan Pennywise’nın ana kötüsü olduğu filmde McDonald’s palyaçosuna vurgu yapıldı.Filmin sonundaki jenerikten hemen önce sinema perdesinde “ALINACAK DERS: ASLA BİR PALYAÇOYA GÜVENME” şeklinde bir yazı belirdi ve hemen ardından da Burger King logosu gözüktü.İzleyenler filmin gerilimi etkisinden henüz çıkamamışken böyle bir reklamla karşılaşmış olmaları salonu kahkahalara boğdu.Bunun üzerine “sanki bütün bir film, Burger King’in, palyaçoların kötü olduğunu anlatmak için hazırladığı bir reklammış” düşüncesi de akıllara geldi.Bu düşünceye kapılacak olursak, söz konusu stratejiyle tarihte yapılmış en uzun reklam olarak bu karalama kampanyasını gösterebiliriz.
3.Coca Cola ve Pepsi’nin Ezeli Rekabeti
Bildiğimiz üzere Coca Cola ve Pepsi köklü geçmişi olan iki içecek firmasıdır. Yıllardır bu iki dev marka arasında son bulmayan bir tanıtım savaşı hakimdir. Global pazar payı anlamında Coca-Cola rakibinden üstün olsa da, Pepsi rekabet konusunda taaruza geçen ilk ve en güçlü taraf olarak bu haberimizde karşımıza çıkmakta. İşte karşılıklı atışmalarla süregelen o reklam mücadeleleri:
İlk olarak Pepsi, reklamına iki kola kutusunu yan yana getirerek başlıyor. Biri Pepsi’ye ait olan kola kutusu ile diğeri Coca Cola olduğu ima edilen kola kutuları karşımıza çıkıyor.Bir pipet, Pepsi’nin içerisinde sorunsuz bir şekilde bulunurken diğer pipet kutuya girmeye direnir halde gösteriliyor.Başka ürün tanıtımlarındaki firmalar gibi mesajı alttan işlemeyi reddeden Pepsi,ilk hamlesini ima ile yapsa da ilerleyen süreçte kartlarını açık oynuyor.
Tanıtım mücadelesinde hızını alamayan Pepsi, bir diğer reklamında ise Coca Cola’nın ”second floor” yani ”ikinci kat” anlamına gelen bir yazısının bulunduğu billboardın altına ”every where” yani ”her yerde” ifadesini içeren billboardını asarak meydan okumayı sürdürüyor.
Artık Coca Cola’nın damarına basmayı başaran üçüncü reklam, bir tanıtım videosuyla sahnede yerini alıyor.İşi,”ayaklar altına serdi” dedirtecek noktaya taşıyan Pepsi,reklamını bir çocuk oyuncuyla kurguluyor.İçeriğin kurgusunda çocuk, bir içecek otomatından kola almaya çalışıyor ancak eli Pepsi butonuna yetişmeyince Coca Cola butonuna basarak iki kutu kola alıyor.İlk başta Coca Cola’yı tercih ettiğini düşünsek de çocuk, kolaları ayaklarının altına koyarak basamak yapıyor ve kutuların üzerine çıkarak Pepsi butonuna erişiyor. İşte Pepsi’nin artık Coca Cola’nın sınırlarını çiğnediği o reklamı izleyelim:
Cevap çok gecikmeden Coca Cola tarafından geliyor. Bir Pepsi tırı tedarik eden Coca Cola, adeta billboard ve video reklamına toplu cevap vermiş bulunuyor. Tedarik ettikleri Pepsi yazılarıyla kaplı bir tırla, Coca Cola’nın içecek otomatlarını ve soğutma dolaplarını her yere dağıtıyorlar.
4.Audi’den Rakiplerini Kızdıracak Reklam Stratejisi
Audi,1899 yılında Köln’de kendi küçük motorlu araç tamirhanesini açtı ve 1901 yılında ilk otomobilini üretti. Audi’nin dört halkalı arması 1932 yılında önceden bağımsız olan dört motorlu araç üreticisini simgelemektedir: Audi, DKW, Horch ve Wanderer. Ancak logosunu kendi reklam tanıtımının lehine çeviren en köklü firmalardan biri olarak akıllara kazınmayı başardı.Üstelik kendi yıldızını parlatmak adına yaptığı bu karalama kampanyasında kullandığı BMW,Mercedes,Volvo,Alfa Romeo markaları ise dünya piyasasında otomobil sanayisi dendiğinde akla gelen en iyi markalardandır.Bu stratejisiyle rekabetini bir güç gösterisine dönüştürdü. Cievena adıyla da bilinen reklam, “What do you want in a car?” yani “Bir arabadan ne istersiniz?” sorusuyla başlıyor. Ardından birer birer asılan araba anahtarlıklarıyla, firmaların öne çıkardıkları özellikleri vurgulanıyor: Tasarım-Alfa Romeo, konfor-Mercedes Benz, güvenlik-Volvo, sport-BMW. Yan yana asılan anahtarlıklar Audi logosunu oluşturuyor. Slogana ihtiyaç bile duyulmadan mesaj gayet net ve vurucu bir şekilde izleyici kitlesine entegre ediliyor.
5.”Bebek Bezi ve Alkol Ne Alaka” Demeyin! İşte Doğru Sepet Analizi ile Satışları Katlayan Reyon Dizaynı
Ülkemizde bebek bezi alan ailelerin pil, Amerika’da ise bebek bezi alan ailelerin aynı zamanda alkol satın aldıklarını biliyor muydunuz? Doğru sepet analizi ile tespit edilen bu bilgi, reklamcılığın lehine kullanılınca bakın ne oldu: Amerika’da Walmart, Türkiye’de ise Carrefour’un yaptığı sepet analizleri sonucunda çocuk bezi ve bira satışları arasında bir ilişki söz konusu olduğu gündeme geldi. Perakende devi Walmart, satışları analiz ederken, yaptığı incelemeler, yeni çocuk sahibi olan ebeveynlerin Cuma günlerini eğlenmek için partiye gitmek yerine eve bira alarak evde geçirmek zorunda kaldıklarını gösterdi. Walmart, bu doğrultuda bebek bezi ve birayı reyonlarda yakın yerlere koyarak satışlarını arttırmayı başardı.
Özgün İçerik