Öğrenci Kariyeri Banner

Bildiğiniz Mülakatları Unutun! İşten Çıkış Görüşmesi, Peki Ama Nasıl?

Bildiğiniz Mülakatları Unutun! İşten Çıkış Görüşmesi, Peki Ama Nasıl?

 

Bir iş başvurusunda bulunduğumuzda genellike karşılaşacağımız tablo az çok gözümüzde canlanır ve kendimizi buna göre mülakata hazırlarız. Peki size işten ayrılacağınız zaman da mülakata gireceğinizi söylesek! 
İşten çıkış görüşmesi, İnsan Kaynakları görevlilerinin işten ayrılış sürecinde olan çalışanlarla yaptıkları bir mülakattır. Bu görüşmenin amacı işten ayrılan çalışanı sorgulamak değildir. Görüşme, işten ayrılacak olan kişinin son iş gününden sonra yapılmamalıdır, en geç kişinin son iş gününde yapılmalıdır.

İşten Çıkış Görüşmesinin Amacı Nedir?

Şirket içindeki düzenin iyileştirilmesi yönündeki çalışmalara paralellik gösterecek olan işten çıkış görüşmeleri şirkete birçok katkı sağlar.

Örneğin, bir mağazacılık sektöründe İnsan Kaynakları departmanında çalışıyorsunuz ve Satış Elemanı pozisyonundan ayrılan bir kişi ile işten çıkış görüşmesi düzenleyeceksiniz. Bu görüşmenin sonunda mağaza içinde çalışanı rahatsız eden bir problemin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrılacak kişiden sorumlu mağaza müdürüne kişinin neden ayrıldığını sorduğunuzda verdiği cevap farklı olabilir. Siz yaptığınız görüşmeyle iki taraftan da aldığınız yanıtları harmanlamalısınız. Bu görüşme sonucunda şirket tarafında düzeltilebilecek konuyu tespit edip bunu rapor etmelisiniz. Kişinin işten ayrılmasına sebep olan kendisiyle aynı düzeydeki çalışma arkadaşı ya da yöneticisi olabilir. Bu durumda bu söz konusu kişilere gerekli eğitimleri almalarını sağlayabilirsiniz. Ay içinde bütün görüşme verilerini raporlayıp, çalışanların en çok hangi sebeple işten ayrıldıklarını analiz edebilirsiniz. Aylık verilere göre gerekli iyileştirme aksiyonlarını alabilirsiniz. Bu örnekten de anlayabileceğiniz üzere bir kişinin işten çıkması beraberinde birçok değerlendirme ve analizi getiriyor.

İşten Çıkış Görüşmesinde Hangi Sorular Sorulmalı?

Öncelikle işten ayrılacak olan kişiye karşı, şirketinizi güzel hatırlaması adına hoşgörülü ve anlayışlı olmalısınız. Elinizde bir işten ayrılış mülakat formu olmalı bu formla paralel olacak şekilde sohbet havasında bir görüşme gerçekleştirmelisiniz. Mülakat formunda şu tarz sorular olabilir;

  • İşten çıkış sebebiniz nedir? 
  • Şirketimizde çalışmayı bir yakınınıza tavsiye eder misiniz?
  • Şirketimizde çalışırken ihtiyacınız olduğunda İnsan Kaynakları'na ulaşabildiniz mi?
  • Yöneticiniz size ve çalışma arkadaşlarınıza karşı adil davrandı mı?
  • Çalışma şartları ve düzeni açısından şirketimizle ilgili yorumunuz nedir?
  • Çalışma ekipmanlarına kolay bir şekilde ulaşabiliyor muydunuz?
  • Genel olarak şirketteki terfi ve atamaların doğru bir şekilde ilerlediğini düşünüyor musunuz?
  • İlerleyen zamanlarda tekrar şirketimizde çalışmayı düşünür müsünüz?
  • Bir konuda düzelme olsaydı işten ayrılmazdım diyebileceğiniz bir konu var mı?

Mülakat sadece bu sorularla sınırlı kalmayabilir. Bağlı olduğunuz sektöre ve çalışanların pozisyonlarına göre farklı sorular sorabilirsiniz. Kişi sorulara cevap vermek istemeyebilir; bu durumda kişiyi rahatlatmalı ve kendisinin verdiği cevaplarla şirket içinde hangi durumu düzeltmeniz gerektiğini anlamak istediğinizi açıklamalısınız. 

Günümüzde, işten ayrılış görüşmeleri gerektiği kadar yaygın değil. Fakat bu görüşmeler ile şirketin yararına olabilecek birçok konu iyileştirilebilir. Şirket içinde gözünüzden kaçan, düzeltilmesi gereken durumları bu görüşmelerle yakalayabilirsiniz. 

İşten Ayrılan Kişi Açısından İşten Çıkış Görüşmesi

İşten çıkış görüşmesi şirket açısından önemli olduğu kadar çalışanlar açısından da önemlidir. Çalışan olarak bu görüşmeye katılıyorsanız, görüşmeden kaçınmamalı size yöneltilen soruları içtenlikle, dürüst bir şekilde yanıtlamalısınız. Yapılacak olan görüşmenin sizden sonra işe yerleşecek olan kişiler açısından ve hala çalışıyor olan çalışma arkadaşlarınız için faydalı olabileceğini unutmamalısınız.

Performansı yüksek bir çalışansanız ve şirketiniz sizi kaybetmek istemiyorsa, görüşme sırasında şirket ile ortak bir noktada buluşabilirsiniz. İşten ayrılma planınızı erteleyebilir, bulunduğunuz şirkete bir şans daha verebilirsiniz. Bu durumda iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı ve öz eleştiri yapmalıdır. 

 

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.