Öğrenci Kariyeri Banner

Bazı Tartılar Vücudumuzdaki Kas ve Yağ Oranlarını Nasıl Ayrı Ayrı Ölçebiliyor?

Bazı Tartılar Vücudumuzdaki Kas ve Yağ Oranlarını Nasıl Ayrı Ayrı Ölçebiliyor?

Teknoloji gelişmesiyle beraber evlerimizdeki akıllı cihazların sayısı da artmaya devam ediyor. Hayatımızı kolaylaştıran bu ürünlerden biri de vücudunuzdaki yağ, kas ve kemik ağırlığını belirleyebilen akıllı tartılardır. Peki bu tartıların nasıl ayrı ayrı hesap yapabildiğini hiç düşünmüş müydünüz?

Telefonunuzdaki uygulamaya vücudunuzla ilgili ölçümleri gönderebiliyor!

Bu tartıların çalışma prensibini anlayabilmek için önce kimya 101 dersiyle başlayalım.

Vücudumuzda yağ ve sudan oluşmaktadır. Eğer su yoğunluğu yağdan fazla olduğu durumlarda (yani şişman değilsek) “sağlıklı bir vücuda sahibiz” diyebiliriz. Ayrıca su, yağa kıyasla daha iletken bir maddedir. Yani suya elektrik verdiğinizde, yağa verdiğiniz zamandan çok daha hızlı bir şekilde dolaşır.

Bu yüzden bu tarz tartılara çıplak ayakla çıkmamız gerekiyor.

Tartının üzerinde bulunan gri kısımlar, çıplak ayağınız vasıtasıyla vücudunuzda zarar oluşturmayacak düzeyde voltaja sahip olan bir elektrik dalgası iletiyor. Böylece vücudunuzda yağın ve suyun ne kadar fazla olduğu hesaplanılıyor.

Uygulamada beliren yağ, kas ve kemik oranı da bu şekilde belirleniyor.

Eğer vücudunuzdaki yağ oranı fazla ise (yani şişman iseniz) tartının gönderdiği elektrik, vücudunuzda daha yavaş dolaşıp tartıya dönecektir. Eğer yağ oranı az ise kaslarınızdaki sularda daha hızlı bir şekilde dolanıp tartıya dönüyor. Böylece vücudunuzdaki yağ oranı da belirlenmiş oluyor. 

Bu tartıların verdiği oranlara güvenebilir miyiz?

Bir eczaneye veya hastaneye gidip yaptırdığınız ölçüm ile evinizdeki tartılarda yaptığınız ölçümler arasında fark olabilir. O tarz kurumlardaki makinelerin çalışma prensibi de temelde aynı olsa da elde edilen verilerin doğruluğu daha kesin oluyor.

Eğer daha doğru bir veri elde etmek istiyorsanız şöyle yapabilirsiniz:

  1. Tartıyı her gün aynı saatte kullanmaya özen gösterin
  2. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmeye dikkat edin
  3. Kafein veya alkol aldıktan sonra tartılmayın
  4. Egzersiz yaptıktan sonra tartılmayın
  5. Yemek yedikten birkaç saat sonra tartılın

Bu talimatlar doğrultusunda tartınızı kullanırsanız eczanelerdeki veya hastanelerdeki makinelerdeki ölçümlere yakın, daha doğru verilere ulaşabilirsiniz.

 

kaynak
 


Aysima Gel

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aysima Gel..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.