Temmuz ayının başında uzaya fırlatılarak uzayın karanlık taraflarını fotoğraflamak ile görevlendiren Euclid teleskobu, çektiği ilk görüntüleri Dünya’ya gönderdi.
Avrupa Uzay Ajansı, uzun süredir üzerinde çalıştığı Euclid uzay teleskobundan gelen ilk fotoğrafları paylaştı. Evrenin karanlık tarafını haritalamasıyla görevlendirilen Euclid, gönderdiği fotoğraflar ile Dünya’dan 10 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri görmemizi sağladı.
Euclid Uzay Teleskobundan Gelen İlk Görüntüler!
28 Temmuz’da başarılı bir şekilde James Webb Uzay Teleskobu ile birleştirilen Euclid, VIS ve NISP şeklinde iki farklı görüntüleme sistemine sahip bir teleskop. 550-900 nanometre arasındaki dalga boyları ile çekilen fotoğrafları VIS olarak adlandıran teleskop sahip olduğu kızıl ötesi görüntüleme sistemini NISP şeklinde adlandırıyor.
Euclid’den gelen görseller ise, daha önce NASA’nın paylaştığı farklı teleskopların çektiği görüntülere göre daha düşük kaliteli. Ancak NASA teleskopları ile arasında büyük bir mercek farklı olan Euclid, tek bir kareye milyonlarca galaksiyi sığdırabiliyor.
Bilim insanları test görüntüsü olduğu aktarılan ilk görüntüler sayesinde VIS ve NISP teknolojilerinin başarıyla çalıştığını kanıtlamış oldu. NISP’in en büyük avantajlarından biri ise görüntülenen galaksinin ne kadar ışık yılı mesafesinde olduğunu aktarabilmesi.
Avrupa Uzay Ajansı’nın Euclid ile asıl hedefi ise uzaydaki sıkça tartışılan karanlık enerji ve karanlık maddenin kaynağını tespit edebilmek. Euclid’den gelen ilk görseller ile böyle bir enerjinin varlığı kanıtlanmış oldu. Çekilen fotoğraflarla daha sonrasında 3 boyutlu bir harita oluşturulacak.
Milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki evrenin haritası olacak olan 3 boyutlu haritanın 6 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Avrupa Uzay Ajansı, Euclid’in başarıya ulaşabilmesi için 6 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde çalışması gerektiğini söylüyor.