Öğrenci Kariyeri Banner

Antik Yunan Mitolojisi: Dünyanın İlk Kadını Pandora Ve Gizemli Kutusunun Hikayesi

Antik Yunan Mitolojisi: Dünyanın İlk Kadını Pandora Ve Gizemli Kutusunun Hikayesi

Antik Yunan mitolojisine göre; Prometheus ve Epimetheus adında iki kardeş vardı. Prometheus balçıktan insanlar yaratır, Epimetheus ise canlıların vasıflarını belirlerdi. Bir gün yine Epimetheus görevini yaparken elindeki tüm önemli özellikleri hayvanlara dağıttığını fark etti. Artık hayvanlar daha uzağı görebiliyor, daha hızlı koşabiliyor, daha iyi koku alıyor ve daha yükseğe sıçrayabiliyordu. Epimetheus elindeki güçleri bilinçsizce savurmuş, tutarsızca kullanmıştı. Bunun sonucunda da biz insanlara hiçbir şey kalmamış oldu. Bu durum karşısında Epimetheus kardeşi Prometheus’tan yardım istedi. Prometheus zeki ve ileri görüşlüydü. Bu özelliğini kullanarak hemen bir plan yaptı. Sıra bu planı uygulamaya gelmişti. Planı uygulamak için tanrıların babası Zeus’un ateşini çaldı ve bu ateşi insanlara verdi.

Artık insanlar avlanabilecekleri silahlar yapmaya, pişmiş yemekler yemeye, ısınmaya başlamıştı. İnsan tam anlamıyla “İnsan” olmuştu. Ancak durum Zeus açısından farklıydı Zeus sinirinden çıldıracak bir durumda sarayında kara kara düşünüyor Prometheus’u cezalandırmak istiyordu. Zeus'un aklına bir fikir gelmişti.  Güzeller güzeli bir kadın yaratıp bu kadını Epimetheus’a sunmaya ve onunla evlendirmeye karar verdi. Balçıktan bir kadın yarattı ve ona “Tanrıların Armağanı” anlamına gelen “Pandora” adını verdi. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan bu kadının adı, “Sonradan Anlayan” anlamına gelen Epimetheus’a gönderdi. Epimetheus, bu durumu hiç sorgulamadan kadınla evlenmeyi kabul etti ancak abisi Prometheus bunun Zeus’un oyunu olduğunu anladı ve kardeşini Pandora’dan vazgeçmesi konusunda uyardı.

Prometheus’un planının düzgün işlediğini gören Zeus, bir sandık hazırladı. Sandığı çeyiz sandığı olarak ulak ve Haberci Tanrı Hermes ile Pandora’ya yolladı. Pandora'nın kutuyu asla açmaması gerektiği konusunda birçok kez tembihledi. Kutunun içinde ne olabileceği düşüncesi Pandora'nın merakına yenik düşmesine sebep oldu. Pandora kutunun başında uzun süre sabırlı olmaya çalışmış fakat bunu başaramayıp en sonunda kutuyu açmaya karar vermişti. Güzeller güzeli Pandora zarif parmakları ile kutuyu tuttu, kendine çekti usulca kapağını araladı işte tam o anda kutunun içine hapsolan tüm kötülükler, hastalıklar, ölümler, kıtlıklar serbest kaldı ve dünyanın tüm güzelliklerini çirkinlikler kapladı. Bir anda neşenin ve mutluluğun üzerine kasvet ve tüm kötülükler çöktü. Saniyeler içinde serbest kalan kötülükleri gören Pandora hemen kapağı kapattı. Fakat kutunun içinde yalnızca o harika duygu “Umut” kalmıştı.
 

Kaynak


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.