Öğrenci Kariyeri Banner

Amerikalı Bilim İnsanlarından Türkiye İçin Deprem Uyarısı!

Amerikalı Bilim İnsanlarından Türkiye İçin Deprem Uyarısı!

Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede çalışma yürüten Amerikalı bilim insanları, yeni bir deprem uyarısında bulundu.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin ölümüne neden olan şiddetli depremlerde Pütürge fayının kırılmadığını tespit eden bilim insanları, bölgede yeni bir deprem olabileceği konusunda uyardı. Bilim insanları, sürtünmenin yoğunlaşması durumunda Malatya yakınlarında 6,8 büyüklüğünde bir depremin tetiklenebileceğini belirtti.

Bölgede Yaşayanlara Uyarıda Bulunuldu!

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) öncülüğünde yürütülen çalışma geçtiğimiz günlerde bilimsel Seismica dergisinde yayınlandı. Jeofizikçi Sylvian Barbot'un liderliğindeki çalışmada uzaktan algılama kullanılarak 6 Şubat'taki büyük depremler ele alındı.

Barbot "Neye karşı hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda biraz daha bilgi sahibi olduk. Zamanlamasını bilmiyoruz ama nerede olabileceğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyük depremler tektonik plakaların kaymasıyla ortaya çıkıyor. Yerkabuğunun ağır hareket eden parçaları olan plakalar birbirine baskı yapıyor ve on yıllar, yüzyıllar hatta daha uzun süreler boyunca  yavaş yavaş güç birikimine neden oluyor. Plakalar sonunda kaydığında enerji açığa çıkıyor ve dalgalar halinde yerkabuğuna çıkıyor.

Çalışmaya göre, Malatya'nın Pütürge ilçesinin altındaki fay hattında çok sayıda sismik aktivite görüldü ancak kayma olmadı. Araştırmacılar bunun fayın kilitlendiği ya da sıkıştığı ve gelecekte kayma olasılığı olduğu anlamına geldiğini ifade ediyor.

Bardot bu bilgiler ışığında öncelikle yerel halkın hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Bardot aynı zamanda bu durumun depremin nasıl başladığı ve bittiği konusunda gözlem deneyi yapması için hazırlıklı olma konusunda bilim insanlarına bir fırsat sunduğunu belirtiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.