Öğrenci Kariyeri Banner

Almanya, Evden Çalışmanın Yasal Olması Konusunda Çalışmalara Başladı

Almanya, Evden Çalışmanın Yasal Olması Konusunda Çalışmalara Başladı

Almanya, vatandaşlarına evden yasal çalışma hakkını vermek istediğini söyledi.

Dünyanın birçok yerinde, çalışanlar artık evden çalışma sistemine bu yılın başında olduğundan çok daha aşina. Almanya'da, insanların yaklaşık % 40'ı pandeminin baş göstermesinden önce en azından bazı durumlarda da olsa evden çalışmak istiyordu.
 
Almanya, 2019'un başından beri şirket çalışanlarının evden çalışmasına izin vermesi için girişimler arıyordu. Şimdi, pandeminin bunu mümkün kılmasından dolayı, bunu resmileştirmek istiyor. Ülke; çalışma bakanı Financial Times'a yaptığı açıklamada, yasa tasarısının birkaç hafta içinde yayınlanacağını söyledi.
 
 

Hubertus Heil röportajda, bu yasanın çalışanlara mümkün olduğunca evden çalışma seçeneği vereceğini söyledi. Ve en önemlisi, işçi haklarını pekiştirmek ve kişisel ve iş yaşamları arasında daha net sınırlar koymak için bir planı var.

Bu, krizin getirdiği ve aylarca evde çalıştıktan sonra birçok insanın kafasında olan bir sorun. COVID-19 öncesi bir anket, küresel nüfusu Almanya'nın evden çalışma konusunda daha istekli buldu. İnsanların % 98'i bazen uzaktan çalışmak istediklerini söyledi .

Ancak IBM'in son araştırması, patronların firmalarının yeni çalışma yöntemlerine geçişi yönetmede başarılı olduğunu düşünmesine rağmen, çalışanların her zaman aynı fikirde olmadığını ortaya koydu. Birçoğu tükenmiş hissediyor ve yalnızca % 46'sı çalıştıkları kuruluşun refahlarına yardımcı olmak için yeterince şey yaptığını düşünüyor.

 

Yine de, Almanya'nın hareketinin önerdiği gibi bir şekilde uzaktan çalışmanın birçok insanın hayatında çok daha büyük bir rol oynaması muhtemel görünüyor.

Google, Salesforce ve Facebook, çalışanların evden en azından önümüzdeki yaza kadar çalışabileceğini söyleyen işletmeler arasında. Microsoft ve Twitter, bazı personelin bunu sonsuza kadar yapabileceğini söyledi. Ve ABD'de, PwC tarafından ankete katılan finansal hizmet şirketlerinin % 69'u, gelecekte işgücünün neredeyse üçte ikisinin haftada bir evden çalışmasını beklediklerini söyledi. Pandemi öncesi bu rakam % 29'du.

Bazı şirketlerin ekip çalışması ve üretkenlik üzerindeki etkisine ilişkin endişelerine rağmen, maliyet tasarruflarında büyük bir geri ödeme yapabilir. Araştırmalar, tipik bir işverenin, yarı zamanlı olarak çalışan her kişi için yılda yaklaşık 11.000 dolar tasarruf edebileceğini ortaya çıkardı. ABD'li işçilerle yapılan bir anket, neredeyse yarısının pandemiden sonra evden çalışmaya devam etmek istediğini ve uzaktan çalışmaya geçmenin şirketlerine bakışlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu.

Ancak çalışanların cinsiyet eşitsizliği ile ilgili endişeleri de var. ABD'de yapılan bir çalışmada, evde çalışan annelerin babalardan çok ev işlerine ve çocuklara bakmaya zaman harcadıkları saptandı. Ve Alman İşverenler Birliği başkanı, ülkesinin tekliflerinin şirketleri yurtdışındaki işleri daha ucuz işçilere yaptırmaya teşvik edebileceği konusunda uyardı .

FT'ye göre; İspanya, Yunanistan ve İrlanda da yeni evde çalışma düzenlemeleri geliştirmek istiyor .

Almanya'dan Hubertus Heil'in FT'ye söylediği gibi soru şu: "Teknolojik ilerlemeyi, yeni iş modellerini ve daha yüksek üretkenliği sadece birkaç kişi için değil, birçok kişi için ilerlemeye nasıl dönüştürebiliriz?"

 

Aygül Binali

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aygül Binali..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.