Öğrenci Kariyeri Banner

Alman İmparatorluğunun Sonu: II.Wilhelm

Alman İmparatorluğunun Sonu: II.Wilhelm

Alman İmparatorluğunu yönetecek ikinci veliahttı. 27 Ocak 1859’da doğdu. Babası III.Friedrich, annesiyse İngiltere Kraliçesi, Kraliçe Victoria’nın kızıydı. Ve Wilhelm doğum sırasında bir sinir hasarıyla sol kolu felç kaldı ve üzerinde birçok ağır tedaviler uygulandı ve bu olanlar halktan saklandı. Denenen tedaviler ve sakat doğuşu annesinin onu diğer çocuklarına oranla farklı görmesine ve sürekli düzeltmesine neden oldu. Tedavilerin ve annesinin ona karşı olan yaklaşımı onda travmalar oluşturduğu günümüzde düşünülmektedir.

II_Wilhelm

Eğitimini öğretmeni Georg Hinzpeter’le sürdürdü ve Bonn Üniversitesi'nde eğitimini tamamladı. Üniversitede askeri düşüncelere yoğunlaştı. Annesi Victoria onu geldiği kökenlerle büyütmek istedi fakat Wilhelm kendini Prusya'lı ve Alman olarak hissediyordu ve ilerleyen yıllarda İngiltere’yi düşman olarak görecekti. Dedesi I.Wilhelm öldü ve yerine babası III.Friedrich geçti ama sadece 99 gün tahtta kaldı çünkü III.Friedrich gırtlak kanseriydi. II.Wilhelm Alman İmparatoru ve Prusya kralı görevine getirildi. Almanya’nın dünyada etkili bir güç olmasını istediğinden yönetimde olduğu yıllarda sert ve yayılmacı bir politika izledi. Ve İngiltere ile annesinden ötürü bağı olmasına karşılık İngiltere ile sömürge yarışına girdi bu da 1.Dünya Savaşının başlama nedenlerinden biriydi.

II_Wilhelm

Almanya’nın 1.Dünya Savaşında yenik düşmesiyle tahtı bıraktığını açıkladı. Tahtını bırakmasıyla ülkede Monarşi kaldırıldı yönetimeyse Friedrich Ebert Alman Cumhurbaşkanı olarak geçti. Savaş süresince tarafsız olan Hollanda’ya gitti. Savaş sonunda Almanya’nın imzaladığı Versay Anlaşması’nda uluslararası büyük suçlar işlediği gerekçesiyle yargılanmasına karar verildi ancak yargılanmadı. Ve kendisini savaşı başlatmada suçsuz olduğu konusunda ısrar etti. Hollanda'da olduğu süre boyunca boş vakitlerinde bina ve savaş gemisi planları çizdi.

II.Wilhelm, II.Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin Alman çıkarmasından 2 hafta önce Hollanda’nın Doorn kentinde damar tıkanıklığı nedeniyle 3 Haziran 1941’de, 82 yaşında öldü.Bu sırada Almanya yönetiminde olan Nazi hükümeti sadece yakın ailesinin Hollanda’daki cenazesine gitmesine izin verdi. Günümüzde araştırmacılar Wilhelm’in katı ve sert politikalar izlemesinde doğumunda oluşan sinir hasarından dolayı annesi Victoria’nın yazdığı mektuplardan edindikleri bilgiyle annesinin onu diğer çocuklarından farklı gördüğü ve üzerinden uygulanan kan donduran tedavilerden ötürü anne ve babasına karşı beslediği duyguların sebep olduğunu düşünmektedirler.


Beyza   Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Beyza Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.