Öğrenci Kariyeri Banner

Alışveriş Çılgınlığının En Büyük Örneği: Black Friday

Alışveriş Çılgınlığının En Büyük Örneği: Black Friday

Yılda bir kez gerçekleşen indirimler için sayılı günler kaldı. Tüm dünyada yaşanan alışveriş çılgınlığına Türkiye’den de katılım büyük. Black Friday yerine Efsane Cuma, Süper Cuma, Şahane Cuma gibi isimlerle birçok kampanya düzenleniyor. Peki ya nedir bu Black Friday?

Black Friday'in tarihi 1961'e dayanıyor.

Alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle o güne bu isim verilmiştir. Son yıllarda ise bu gün, hem müşteriler hem de satıcılar için olumlu şekilde karşılanmaktadır.

Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu Black Friday’in başlangıcını şöyle anlatıyor:

ABD Başkanı George Washington, 1789 yılında o zamana kadar hasat festivali olarak kutlanan küçük ve yerel bir etkinliğe 'Başkan dokunuşu' yapar. Bu dokunuşla 26 Kasım gününü Thanksgiving (ya da orijinal metinde geçen haliyle Thanksgivin) olarak belirler. 'Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan' Amerikan İç Savaşı sürecinde Şükran Günü 'her Kasım ayının son Perşembe günü' kutlanacak ulusal bir tatil haline gelir.

Şükran Günü kapsamında ülkede özel yayınlar hazırlanır, caddelerde panayır ve yürüyüşler gerçekleştirilir. Şükran Günü'nün en önemli geleneği ise aile büyüklerinin evinde yenen kalabalık yemeklerdir (bizdeki bayram ziyaretleri gibi düşünebilirsiniz). Elden geldiği ölçüde zengin bir sofra kurulur, başında şükür duası edilir, yemek yenilir ve hediyeler verilir.

Şükran Günü hediyeleri için yapılan alışveriş ülkenin ticari takviminde önem taşır. Ancak Noel de 25 Aralık'ta neredeyse aynı şekilde kutlanmaktadır. Bu durum da hediye alımında (yani tüketimde) sorun yaratmaktadır. İş adamlarının yıllarca süren baskısı 1939 yılında meyvesini verir ve dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt Şükran Günü'nü iki hafta öncesine çeker. Bu da başka bir tartışma konusu olur. 1941'de yeniden son Perşembe'ye alınarak günümüze kadar gelir.

İşte Black Friday(Kara Cuma), Şükran Günü'nden bir gün sonraki günü; yani Kasım'ın son Cumasını temsil ediyor.

Black Friday Ne Zaman?

Türkiye'de Black Friday ve Efsane Cuma olarak bilinen bu indirim çılgınlığı 26 Kasım 2021 tarihinde gerçekleşecek.

Kaynak için tıklayınız.


İrem Bilgin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İrem Bilgin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.