Öğrenci Kariyeri Banner

Akşam Yemeği Alışkanlıklarını Gözden Geçirme Zamanı!

Akşam Yemeği Alışkanlıklarını Gözden Geçirme Zamanı!

Kilo vermek ya da sadece aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak istiyorsanız - sağlıklı yemekler planın önemli bir parçasıdır. Akşam yemeğinde yapabileceğiniz birçok hata olduğunu unutmayın:

SAĞLIKLI AKŞAM YEMEĞİ İÇİN BU 6’LIDAN  KAÇININ:

  1. SON DAKİKAYA YEMEK PLANLAMASININ YAPILMASI

Yorgun olduğunuz günün sonunda iyi beslenme seçimleri yapmak zor olabilir. Hafta sonu ya da ekstra zamanın olduğu bir günde bir yemek planı düzenleyin, böylece yemek hazırlığı hafta boyunca sorunsuz bir şekilde devam eder. Ne hazırlayacağınızı zaten bildiğinizde ve bazı yemek hazırlıkları önceden yapıldığında, fast food veya işlenmiş gıda tercih etme olasılığınız çok düşüktür.

Çözüm: Kendinize her gün yemek hazırlama zamanı bırakmayı unutmayın, yani yemeğinizi 20.00'de hazırlamak ile 20.00'de yemeğe oturmak aynı şey değildir.

       2. BÜYÜK TATLI TERCİHİ (?)

Büyük miktarda şeker tüketmenin uykunuzun kalitesini olumsuz etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Büyük bir şeker yükü aldığınızda, ani bir artış olacak ve daha sonra gece boyunca kan şekerinde bir düşüş olacak ve genellikle sıkça uyanmaya sebep olur. Uyanmasanız bile, bu sizi derin uykudan çıkarabilir ve ertesi gün yorgun hissetmenizi sağlar.

Çözüm: Tatlıya büyük bir düşkünlüğünüz varsa, bitter çikolata karesi gibi küçük bir yemek sonrası muamelesi ile kendinizi tatmin edebilirsiniz. Büyük tatlıları atlama alışkanlığınız olduğunda ise , tatlı bir şey için özlemi gidermek sadece küçük bir şey ile hallolacaktır.

       3. AKŞAM YEMEĞİNİ GÜNÜN EN BÜYÜK YEMEĞİ YAPMAK

Kilo vermeye çalışıyorsanız, daha büyük öğünlerinizi gün içinde erken yemek avantajlı olabilir. Öğle yemeğinde daha büyük öğünler yerseniz, yiyecek miktarı aynı olsa bile kilo vermek için daha kolay bir zamanınız olacaktır. Ayrıca, günün erken saatlerinde yemek, sizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayan hormonsal değişikliklere neden olabilir. Aşırı yeme riskinizi azaltır.

Çözüm: Sağlıklı akşam yemeğinizin miktarını azaltın ve kahvaltı ve öğle yemeğinize fazladan kalori ekleyin.

      4. AKŞAM YEMEĞİ İLE KAFEİN TÜKETMEK

Kafein, vücudunuzun merkezi sinir sistemini uyarır, uyanıklığı artırır ve yorgunluğu azaltır. Ayrıca uykunuzu uyandırmanıza ve uyku-uyanıklık döngülerinizi düzenlemenize yardımcı olan bir kimyasal olan adenozinin etkinliğini de engeller.

Çözüm: Kafeine verilen tepkiler çok bireyseldir; yavaş bir kafein metabolizmaya sahip olduğunuzu fark ederseniz, kafeini akşam yemeğiyle tüketmemek en iyisidir. Akşam yemeğiyle sıcak bir içecek özlüyorsanız, bitki çayları veya kafeinsiz kahve tercih edin.

     5. TV VEYA BİLGİSAYARIN ÖNÜNDE YEMEK

TV izlerken veya internette gezinirken akşam yemeği yemek, akılsız yemeye yol açabilir. Tükettiğiniz şeye dikkat etmediğinizde, tok hissetme olasılığınız daha düşüktür. Dikkatleri dağılmışken yemek yiyen insanlar, o sırada ne kadar yediklerinin daha az farkında olma eğilimindedir ve aşırı yemeye yol açar.

Çözüm: Elektronik olmadan sağlıklı yemekler yemeyi deneyin ve yediğinizin, örneğin  yiyeceklerinizin renkleri, dokuları ve lezzetleri gibi özelliklerine dikkat etmeye çalışın.

     6. UYKU SAATİNE YAKIN YEMEK

Son fakat en az değil: gece geç saatlerde yemek, vücudunuzun uyumanız gerektiğini algıladığında işleyemediği yüksek kan şekeri düzeylerine neden olabilir. Zamanla bu, yağ birikimine, insülin direncine, kilo alımına ve metabolik bozukluklara yol açabilir. Asit reflünün ortaya çıkmasındaki en büyük sebeplerdendir.

Çözüm: Günün son yemeğini yatmadan önceki 3 saat içinde yapmayı planlayın. Bir yemek planını önceden düzenlemek, gece geç saatlerde yemek yemediğinizden emin olmanın harika bir yoludur.

SONUÇ:

Kilo vermek ya da sadece daha sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak istiyorsanız, sağlıklı bir akşam yemeği gününüzü tamamlamanın mükemmel bir yoludur. İpuçlarımızı deneyin ve yakında göreceksiniz - vücudunuzda daha iyi hissedecek ve daha iyi uyuyacaksınız!

Veee aşağıdaki linke tıklayarak ilk haftanız için örnek tabloyu indirebilirsiniz!

HAFTALIK MENÜ TABLOSU

KAYNAK


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.