Öğrenci Kariyeri Banner

Ajanda Kullanımı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Ajanda Kullanımı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

 

Herkesin hayatında takip etmek zorunda olduğu işleri ve uğraşları bulunuyor ancak her birinin görev takibinin yapılması esas işi yapmaktan bazen daha zor olabiliyor. Özellikle öğrenciler için projelerin, sınavların ve daha bir sürü işin tesliminin takibi için ise imdadına ajandalar yetişiyor. Bu durumda ise aslında bilinmesi gereken birkaç temel durum söz konusu olabiliyor, örneğin ajanda yapısı, tarih aralığı, çeşidi vb. Gelin hep beraber neler olduklarına bakalım…

 

Ajanda Yapısı

Türlerine göre ajandaları birkaç grupta toplamak mümkün. Ajandalar, tarih açısından günlükhaftalık ya da süresiz olarak kategorize ediliyor. Günlük ajandalar genellikle her sayfasında bir güne yer verilen, hafta sonuna denk gelen günlerin ise daha kısa tutulduğu ajandalardan oluşuyor. Haftalık ajandalar 2 sayfanın toplamına bir sayfayı sığdırması özelliği ile belirtilirken süresiz ajandalarda kullanıcının inisiyatifine bırakılmış şekilde “../../….” tarih belirtilmesi için özel yerler bulunuyor. 

 

Ajandaların Tarih Aralıkları

Az önce de bahsetmiş olduğum gibi süresiz olmayan ajandalar için ise 2 farklı ayrım söz konusu oluyor. Aslında amacına göre de kategorilendirme olarak belirtilebileceği gibi akademik ve yıllık ajanda olarak ayrılıyorlar. Akademik ajandalar bir eğitim ve öğretim yılında bulunan 2 dönemi bir araya toplayarak bir yılın eylül ayından itibaren olan 16 aylık dönemi kapsıyor. Yıllık ajandalar ise yeni girilmiş olan yılın 1 Ocak tarihinden itibaren o yılın sonuna kadar olan 365 (artık yıllarda ise 366) günü barındırıyor. Bunlara ilave olarak ise Bullet Journal son yıllarda artan talepler ile ön plana çıkıyor. Kişiselleştirilme imkânı en yüksek olan bu ajandada aylık ya da haftalık alanlar oluşturularak izlenen diziler ve filmlerden başlayarak, okunan kitaplara ya da keşfedilen müzik gruplarına kadar yer verilebiliyor.

 

Ajanda Çeşitleri

Son olarak ise ajanda çeşitleri kullanılan materyalden, spiralli olup olmamasına veya sayfanın türüne göre farklı seçeneklerde sunuluyor. Spiral olması durumu genellikle süresiz ajanda olmasına göre değişkenlik gösterirken, materyal ve sayfa türü yani noktalı, çizgili, çizgisiz ya da kareli sayfa yapısına sahip olması ise kullanıcının tercihine göre şekilleniyor.

 

Siz de yaptığınız işlerin bitirilmesi gereken tarihlerini elinizin altında kolaylıkla bulundurmak ve belirli zamanlarda yapmanız gerekenleri şekillendirmek için dijital ortamı tercih etmeyenlerdenseniz, 2021 yılında daha fazla planlarınız artmadan hemen araştırmanızı yapıp size en uygun olan ajandayı bulabilirsiniz. 


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.