Öğrenci Kariyeri Banner

AFAD ve Kandilli Depremin Büyüklüğünü 7.7 Olarak Revize Etti!

AFAD ve Kandilli Depremin Büyüklüğünü 7.7 Olarak Revize Etti!

Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş merkezli depremin büyüklüğünü 7.4 olarak açıklamıştı. ABD merkezli USGS ise 7.8. olarak açıkladı. Sismolog Doç. Dr. Ergin Ulaş farkın hesaplama tekniğinden kaynaklandığını belirtti.

AFAD, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti. Kandilli Rasathanesi de yaptığı revizede depremin moment büyüklüğünün 7.7 olduğunu bildirdi.

AFAD Açıklama Yaptı!

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu USGS, Kahramanmaraş’taki depremin büyüklüğünü 7.8 olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Enstitüsü’nün büyüklük ölçümü ise 7.4. Ayrıca iki merkezin derinlik ölçümleri de birbirinden farklı. USGS derinliği 17.9 km, Kandilli ise 6.3 km olarak açıkladı. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, araştırma merkezleri arasındaki farkın nedenini anlattı.

7.4 ile 7.8 arasında etki bakımından çok büyük fark olduğunu söyleyen Ulutaş, “Logaritmik bir artış olduğundan büyüklük arttıkça etkisi de katlanarak artar. Ancak bu değerlerde herhangi bir yanlışlık yok. 17 Ağustos depreminde de Kandilli 6.7, Amerika 7.4 olarak açıklamıştı. Depremin ilk gününde kuruluşlar arasında 1 büyüklüğe kadar varan farklılık olması normaldir.

Çünkü dünyanın farklı birçok noktasından farklı veriler kullanılır. Bu nedenle de saatler, günler geçtikçe yani veriler geldikçe açıklamalar yenilenebilir” dedi.

Türkiye'nin En Kuvvetli Depremlerinden Biri!

Kandilli’nin 7.4 hesaplamasının local magnitude olduğunu söyleyen Ulutaş, “Bu, yakındaki istasyonlardan yapılan ölçümdür. En hızlı ama biraz küçük dediğimiz hesaplam şeklidir. Richter ölçeği dediğimiz bu hesaplama ML cinsinden ifade edilir. Ancak Kandilli de depremin büyüklüğünü revize ederek Mw dediğimiz momentum büyüklüğü cinsinden 7.7 olarak açıkladı. İkisi de aynı türden ölçümler arasında da 0.1-0.2 fark mutlaka olur'' açıklamasında bulundu.

Meydana gelen deprem Türkiye'de yaşanan en kuvvetli depremlerden biri oldu.

Kaynak

 


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.