Öğrenci Kariyeri Banner

ABD ve Kolombiya, Dünyanın En Büyük Hazinesi İçin Karşı Karşıya!

ABD ve Kolombiya, Dünyanın En Büyük Hazinesi İçin Karşı Karşıya!

Dünyanın şimdiye kadarki en değerli deniz hazinelerini sakladığı tahmin edilen bir batık, ABD ile Kolombiya'yı karşı karşıya getirdi. Ancak enteresan bi durum var: batan geminin sahibi ise iki ülke de değil, İspanya.

Gemi Davalık Oldu!

1708 yılında Cartagena açıklarında batan San Jose isimli bir kalyon, üç asırdan uzun bir süre sonra keşfedildi. Kolombiya Hükümeti tarafından yapılan yasal başvuruya göre bu kalyonda, insanlık tarihinin en büyük deniz hazinesi bulundu. Normalde batıklar pek fazla tartışma yaratmıyor ancak, ABD'li bir batık kurtarma firması, batığı ilk olarak 1981'de kendilerinin keşfettiğini iddia ederek çıkacak hazinelerin yarısını talep ettiği için San Jose dava konusu haline geldi. 

San Jose, 1708 yılında İngilizlerle girilen çatışmanın ardından batmıştı. Belgelere göre gemi, Yeni Dünya'dan gönderilen en pahalı kargoyu taşıyordu. Mahkeme kayıtlarına göre bu kargoda 7 milyon pesodan fazla para, 116 çelik sandık dolusu elmas ve 30 milyon altın para bulunuyor. 

Büyük kısmı Kolombiya ve Peru'da İspanyolların köleleri tarafından çıkarılan hazinenin değerinin 4 ila 20 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor. Güncel ismi Sea Search Armada olan ABD'li bir firma, bu batığı 1981'deki keşif çalışmaları sırasında bulduğunu ve Kolombiya Hükümeti ile anlaşmaları gereği definenin yarısını kendilerinin almaları gerektiğini iddia ediyor. Kolombiya ise geminin, şirketten gelen koordinatlarda olmadığını söylüyor ve gemi ile gemiden çıkacak her şeyin Kolombiya'ya ait olduğunu savunuyor.

İlk olarak 2015 yılında parçaları keşfedilen batığın hakları konusunda son kararı ise Daimi Hakem Komitesi verecek. Davanın önümüzdeki aylarda görülmeye başlanacağı belirtiliyor. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.