Bir e-postada yapılan yazım hatasından dolayı ABD ordusunun özel bilgilerini içeren bir mesaj Mali’ye gönderildi.
Bir yazım hatası sonucunda bazıları son derece hassas ve ciddi bilgiler içeren milyonlarca ABD askeri e-postasını Mali’ye gönderdi. Bu büyük sorun, alıcı e-posta adresi etki alanı için .MIL yerine .ML girilmesinden dolayı meydana geldi. Basit görünen bu hata yüzünden şu an Rusya ile yakın ilişki içerisinde olan Mali hükümetinin elinde ABD ordusunun hassas bilgileri olabilir!
ABD Ordusunun İstihbarat Bilgileri Tehlike Altında!
E-postada yapılan bir harf hatası diplomatik belgeler, vergi beyannameleri, şifreler ve üst düzey yetkililerin seyahat bilgileri gibi verileri açığa çıkardı. Yanlış yönlendirilen e-postalar ilk olarak Mali’nin ülke alan adresini yöneten bir görevliye ulaşmış olsa da .ML’nin kontrolü yakında Rusya ile yakın ilişkiler içerisinde olan Mali hükümetine dönecek.
Bu yazım hatasından kaynaklanan bilgi sızıntısı Hollandalı bir müteahhit olan Johannes Zuurbier tarafından ortaya çıkarıldı. Johannes Zuurbier, Amerika Birleşik Devletleri’ni bu konuda uyarmak için 2014’ten başlayarak onu ciddiye almaya çağıran çok sayıda uyarıda bulunduğunu söylüyor. Ancak bu girişimlerin hiçbiri sonuçlanmamış.
Görevlinin çalışma süresi sonunda tüm e-postalar Mali hükümetine geri dönecek. Sözleşmesi bitmeye yakın olan görevli bu nedenle ABD hükümetini defalarca uyardı. Zuurbier, ABD’ye yolladığı mektupta: “Bu risk gerçek ve ABD’nin düşmanları tarafından istismar edilebilir” dedi. Zuubier, elinde yaklaşık 117 bin e-posta bulunduğunu ve yalnızca geçen çarşamba günü 1.000’e yakın e-posta daha geldiğini açıkladı.
Gönderilen e-postalarda son derece kritik bilgiler yer alıyor. Örneğin e-postalardan biri ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı General James McConville’in Mayıs ayında Endonezya’ya yapacağı gezi için seyahat planlarının detaylarını içeriyor.
Tesislerin haritaları, üslerin fotoğrafları, kimlik belgeleri (pasaport numaraları dahil), gemilerin mürettebat listeleri, vergi ve mali kayıtları, tıbbi verileri, gemilerin mürettebat listeleri, deniz teftiş raporları, sözleşmeleri, ve personele karşı suç duyuruları gibi bilgilerde e-postalarda bulunuyor.
Bu konu hakkında konuşan Pentagon’dan Yarbay Tim Gorman, “Savunma Bakanlığı’nın bu sorunun farkında olduğunu ve kontrollü ulusal güvenlik bilgilerinin veya kontrollü sınıflandırılmamış bilgilerin yetkisiz ifşalarını ciddiye aldığını” söyledi. Gerekli önlemleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirten Yarbay, tüm ABD askeri personellerinin rahat olmasını söyledi.