banner

1. Bölüm Tanımı Nedir ?

Genellikle isminin kısaltılmış halini gördüğümüz RPD veya PDR bölümünün açılımı, rehberlik ve psikolojik danışmanlıktır. Bu bölüm mezunları genellikle, bireyin kendini tanımasına, problemlerini çözebilmesine, gerçekçi kararlar almasına, çevresindeki olanakları fark etmesine, kapasitesini geliştirmesine, çevresine sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurmasına yardım eden meslek elemanlarıdır.

2. Mezunlar Ne İş Yapar?

Üniversitelerin RPD bölümünden mezun olan kişiler “Psikolojik Danışman” unvanı alır ancak çalışılan kurumlara göre bu unvanlar değişiklik göstermektedir.

PDR mezunları, kendilerini geliştirmeleriyle doğru orantılı, pek çok farklı alanda da iş imkanı bulabilmektedir. Örneğin klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp “psikolog” olarak çalışılabileceği gibi, sosyal psikoloji alanında gelişme gösterilip reklam ve pazarlama alanında veya insan kaynakları gibi alanlarda da faaliyet gösterebilmektedir.

Başlıca çalışabilecek yerler ise şunlardır;

  • MEB’e bağlı okul ve kurumlar (Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Olarak)
  • Rehberlik Araştırma Merkezleri (Psikolojik Danışman Olarak)
  • Genelkurmay Bünyesindeki Er Danışma Merkezleri (Psikolojik Danışman Olarak)
  • Adalet Bakanlığı(Pedagog Olarak)
  • İŞKUR (Kariyer Danışmanı Olarak)
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Özel psikoterapi merkezleri

3.​​​​​​ Bölümü Seçecek Öğrencilerin Ne Gibi Yetkinliklere Sahip Olması Gerekir?

RPD insanla iç içe olan ve iletişim becerilerini etkili kullanmayı gerektiren bir alan olduğundan; iletişim kurma, etkin dinleme, karşısındakini anlama, empati kurma, düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarma gibi beceriler ve önemli olmakla birlikte açık fikirli, hoşgörülü ve sosyal-duygusal zekası yüksek kişiler bu meslekte genellikle daha başarılı ve mutlu olmaktadır.

4.Ders İçerikleri Nedir?

RPD bölümü eğitim fakültesi bünyesinde yer aldığından “Eğitim Bilimine Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Felsefesi, Öğretim Teknolojileri, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitimde Araştırma Yöntemleri, Ölçme ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi” gibi eğitim derslerini alır.

“Psikolojiye Giriş, Gelişim Psikolojisi 1-2, Fizyolojik Psikoloji, Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Öğrenme Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Temel İstatistik, Kişilik Kuramları, Yaşam Dönemleri ve Uyum Sorunları, Karakter ve Değer Eğitimi, Test Dışı Teknikler, Davranış Bozuklukları, Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri, Psikolojik Danışma Kuramları,  Mesleki Rehberlik, Grupla Psikolojik Danışma, Program Geliştirme, Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması” gibi dersler ise alan eğitimi için alınan temel derslerdendir.

5.Yabancı Dil Gerekli mi? Hazırlık Zorunlu mu?

Üniversiteden üniversiteye farklı olmakla birlikte hazırlık ve dolayısıyla yabancı dil genellikle isteğe bağlıdır. Ancak psikoloji ile ilgili yabancı kaynakların çokluğu göz önünde bulundurulursa yabancı dil, özellikle de İngilizce bilmek büyük bir avantaj sağlayacaktır.

6.Zorunlu Staj Nedir? Bu Bölümde Var mı? Varsa Kaçıncı Sınıfta?

Bu bölümün öğrencileri 4.sınıfta, üniversite tarafından ayarlanan zorunlu bir okul stajı yapmaktadır. Bu staj kapsamında farklı kurumlarda öğrencilere deneyim kazandırmak amaçlanmaktadır.

Zorunlu olmasa da RPD öğrencilerinin deneyimlerini artırmak, hangi alanda ilerlemek istediklerine karar vermek, kendi ilgi ve becerilerini test etmek amacıyla isteğe bağlı staj yapmaları oldukça faydalı olacaktır.

7.Bölüm Mezunlarının Ortalama Kazancı Ne Kadar?

MEB’ de çalışan bir Psikolojik danışman ve Rehber Öğretmenin maaşı 2020 Ocak itibariyle 4220 TL’dir. Ayrıca 1200 TL civarı ek ders alırlar. MEB’ de çalışan yeni atanmış Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenin Toplam aldığı para 5400 TL civarıdır.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi‘nde görevli Psikolojik Danışman ile okullarda görev alan Okul Psikolojik Danışmanı olarak çalışan personel arasında maaş (2020 Ocak itibariyle 4220 TL) bakımından bir farklılık yoktur.

Özel sektörde PDR mezunun kazanacağı para, kişiye ve anlaştığınız eğitim kurumuna bağlıdır. Kendini geliştirmiş, birçok konuda güvenilir eğitim kurumlarından eğitim almış bir psikolojik danışman özelde MEB’ de kazandığından daha çok kazanabilir. Özel sektörde maaşlar genellikle 2700-7000 TL arası bir skalada değişmektedir.

8.RPD’mi Psikoloji mi?

Psikoloji bölümü,  psikoloji biliminin geneliyle ilgilenir ve mezunları “psikolog” unvanı alır.  RPD bölümü ise psikolojinin alt dallarından olan danışmanlık psikolojisi üzerinde yoğunlaşır ve mezunları “psikolojik danışman” unvanı alır.

RPD mezunları, verebilecekleri danışmanlık hizmetinin yanında, aldıkları eğitim dersleriyle birlikte eğitim kurumlarında da yer alabilmektedir. Psikolojik danışmanlar bir sorunun çözümü için danışmanlık yapma görevleriyle birlikte; sorunu önleme, tespit etme ve gerekli durumlarda ilgili yerlere yönlendirme işleriyle de ilgilenir.

Psikoloji mezunlarının asıl çalışma alanları psikolojik rahatsızlıklardır ve tanı koyulmuş hastalara tedavi işlemi uygular.

Her iki bölüm içinde benzer yetkinliklere ve ilgi alanlarına sahip olmak gerekmektedir. Ancak hangi bölümü seçeceğinize nasıl bir işte çalışmak istediğinizi kendinize sorarak, “Danışmanlık mı yapmak istesiniz? Psikoterapi mi?, Okulda mı çalışmak istersiniz, bir danışmanlık merkezinde mi?” gibi sorulara yanıt vererek karar verebilirsiniz.

Türkiye’ deki En İyi 10 RPD Bölümü

Üniversite Adı

Taban Puanı

Başarı Sırası

Boğaziçi Üniversitesi

423,40016

10462

Bahçeşehir Üniversitesi

403,93701

22466

Yeditepe Üniversitesi

388,61487

37199

Hacettepe Üniversitesi

388,01779

37893

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa

 

382,93555

43986

Ankara Üniversitesi

382,42996

44595

Ted Üniversitesi

381,95224

45217

Mef Üniversitesi

381,10095

46245

Marmara Üniversitesi

378,34931

49782

Gazi Üniversitesi

377,55483

50902

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.