Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Matematik Bölümü

8 Maddede Matematik Bölümü

1.Matematik bölümü ne yapar ?

Bölümün amacı, ülkemizdeki matematikçi gereksinimine cevap verebilmek, matematiğin diğer bilimlere ve tekniğe uygulamalarını ortaya koymak, kişilerde matematik düşüncesini yerleştirmek ve ülkemizin teknoloji alanında gerekli atılımları yapabilmesi için temel bilimlerdeki gelişmeye katkıda bulunmaktır.

Bölümün Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Matematiğin Temelleri ve Matematik Mantık, Topoloji ve Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalları ve grupları bulunmaktadır.

 

2.Matematik bölümü size ne katar ? 

Her şeyden önce analitik düşünme becerisi katar. Düşünme yapınızı değiştirdiğini kesinlikle söyleyebiliriz. Bir durumdaki en optimize davranış nedir, bunu kavramanızı sağlar. Bir işe başlarken nerden başlayacağınıza dair öngörü sahibi olmanızı sağlar. Kısacası daha bilgece kararlar almanızı sağlar diyebiliriz. 

 

3.Kimler Tercih Etmeli ? 

Düzenli çalışabilen, rahatına düşkün olmayan biriyseniz bu bölümü tercih edebilirsiniz. Matematiği çok seviyorum diye giden kişiler bile sonradan bölümü bırakabiliyorlar. Sadece sevgi yetmiyor kısacası. Disiplin gerektiren bir bölüm. Matematik bölümünde sürekli bir bilgi alma ve aldığınız bilgiyi uygulama halindesiniz. O nedenle rahatınıza düşkünseniz, uzun süre bir konuya konsantre olamıyorsanız bu bölümü seçmenizi tavsiye etmiyoruz.

 

 


4.Ders İçerikleri Nelerdir ? 

Öncelikle matematiğin soyut bir bölüm olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yaptığınız hesaplamaların çoğu tahta üzerinde olacak ve bu hesaplamaları uygulamada görme imkanınız kısıtlı. Yani dersler teori ağırlıklı olacak diyebiliriz.

Bölümde ilk sene matematik haricinde dersler de var. Buna teorik Fizik dersi (Fizik101) örnek gösterilebilir. Ortak ders olarak Kalkülüs 101-102 ve Türk Dili ve Edebiyatı gibi dersler var. Bunların haricinde bölüm dersi olarak Sonlu Matematiğe Giriş, Matematiksel Yapılara Giriş ve Soyut Matematik gibi dersler var.

İkinci sene Matris Kuramı, İstatistik, Diferansiyel Denklemler gibi dersler görüyorsunuz.

Üçüncü sene Cebir 1-2, Sayılar Teorisi, Olasılık gibi dersler var.

Dördüncü sene ise Matematiksel Mantık, Kümeler Kuramına Giriş, Oyunlar Kuramı gibi dersler alabilirsiniz.

Derslerin içeriklerinden örnek verecek olursak da;

-Sonlu Matematiğe Giriş dersinde denklem ve eşitsizlik uygulamaları, fonksiyonlar ve grafikleri, doğru,parabol ve sistemler, üstel ve logaritmik fonksiyonlar, finansal matematik ve doğrusal denklem sistemleri ve matrisleri

-Matematiksel Yapılara Giriş dersinde önerme mantığı,niceleme,ispat yöntemleri, kümeler, bağıntılar, fonksiyonlar ve işlemler, denklik bağıntıları, kardinalite, cebirsel yapılara giriş

-Matris Kuramı dersinde matris cebiri, determinantlar, Cramer kuralı, Gaus Eliminasyonu, doğrusal denklem sistemleri, doğrusal programlamaya giriş

-Sayılar Teorisi dersinde bölünebilirlik teorisi, öklid algoritması, polinom eşleniklerinin çözümleri, kuadratik karşılıklılık yasası, asal sayıların dağılımı

-Oyunlar kuramı dersinde oyunun tanımı, iki kişilik sıfır toplamlı oyunlar, min-maks teoremi, optimal stratejilerin hesaplanması, n-kişilik oyunlar

gibi konular işleniyor.

 

5.Yabancı Dil İmkanları Nelerdir?

Üniversitelerin Matematik bölümlerinin çoğu İngilizce eğitim vermekte, İngilizce eğitim vermeyen üniversitelerde dahi İngilizce kitaplar kullanılmakta. Bu alanda internette bulacağınız kaynakların (ders videosu, makale vb.) çoğu da İngilizce. 

Üniversitelerin Erasmus ve Exchange programları ile bu bölümü yurt dışında da okuma şansınız var.

Ama sonuç olarak matematiğin kendisi apayrı bir dil olduğu için daha çok bu dili öğrenmeye çabalamanız gerekecektir.

 

6.Zorunlu Staj Var Mı ? 

Bu bölümde zorunlu staj bulunmuyor.

 

7.Bu bölümden mezun olanlar ne gibi alanlarda çalışır? 

Yüksek lisans ve doktora ile devam edip akademisyen olabilirsiniz. 

Yüksek lisans ile bölümde kalacağım derseniz, dört tane ana bilim dalı var: Cebir, Uygulamalı matematik, Topoloji ve Mantık. Cebire gittiğiniz takdirde programlama, nesneye yönelik programlama, java gibi dersler alabiliyorsunuz. Okuldayken yazılım dersleri almanız halinde ilerde yazılıma yönelebilirsiniz.

Matematik bölümü haricinde Fizik, Ekonomi, Aktüerya, İstatistik, Kimya, Bilgisayar Mühendisliği, Uzay ve Havacılık Mühendisliği gibi alanlarda da yüksek lisans ve doktora yapabilirsiniz.

 

Eğer iş hayatına yönelirseniz de matematikçiler şirketlerde arka planda oluşan sorunların teorik çözümlerini üretmek üzerine çalışırlar. Mesela Google ve Microsoft gibi şirketler senede 3 kere matematikçi ihtiyacı hissettiğini duyuruyor.

  • Formasyon alıp öğretmen olarak
  • Özel yazılım şirketlerinde
  • Ekonomi ve bankacılıkta risk analizcisi ve sigortacı olarak
  • Siber güvenlik alanında 
  • Ticaret sektöründe
  • Milli güvenlik sektöründe
  • Ar-ge sektöründe 
  • Elektronik haberleşme ve kriptoloji alanlarında 

çalışabilirsiniz.

 

8.Mezunlar Ortalama Ne Kadar Kazanıyor ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi mezunlar çok geniş bir yelpazedeki sektörlerde ve farklı iş alanlarında çalıştıkları için hepsinin maaşı birbirinden oldukça farklı. 

Ticaret sektöründe çalışanlar uçuk rakamlar kazanırken, öğretmen veya akademisyen olanların daha mütevazi rakamlar kazandığını, finans, Ar-ge gibi sektörlerde olanların bir-iki tık daha yüksek rakamlar kazandığını söyleyebiliriz.

 

Matematik Bölümünün Türkiye'deki İlk Beş Sıralaması

1. Koç Üniversitesi 100% Burslu (İngilizce) _________ 2410 

2. Boğaziçi Üniversitesi (İngilizce) ________________ 14512

3. Koç Üniversitesi 50% Burslu (İngilizce) __________ 20113

4. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 100% Burslu (İngilizce) ____ 33905

5. Galatasaray Üniversitesi (Fransızca) ____________ 39056

 

 

Kaynak1

Kaynak2

 

 

Özgün İçerik


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.