Öğrenci Kariyeri Banner

6 Şapka Düşünme Tekniği

6 Şapka Düşünme Tekniği

Ortaya çıkışı Edward De Bono'nun kitabı sayesinde başlayan 6 Şapkalı Düşünme Tekniği, aslında insanların belirli bir olaya karşı farklı açılardan yaklaşarak çeşitli düşünme biçimleri sergileyebileceğini savunmaktadır. Bu sayede de özellikle takım çalışmalarında daha üretken ve etken yaklaşımlar sergilenebileceği savunulmaktadır. Gelin hep beraber bu 6 Şapkalı Düşünme Tekniğinin sırasıyla nasıl işlediğine bakalım.

 

Mavi Şapka

Esas odaklanmasının planlama ve organizasyon olduğu bu şapkadaki düşünme tekniği ile neyin nasıl yapılması gerektiği, olayların akış şemasının nasıl sıralandığı, amacınızın ne olduğunu sorgulayabilir ve belirleyebilirsiniz. Aslında ilk başta takılması gereken bir şapka olduğunu düşündürmekle beraber en son olarak takılması sayesinde diğer şapkalardaki düşüncelerin düzenlenmesi açısından da fayda sağlamaktadır. Ayrıca olaylara iyimser ve objektif bakılmasına da imkan sağlar.

 

Beyaz Şapka

İstatistiksel ve sayısal verilere odaklanılması gereken beyaz şapka sayesinde duygu ve varsayımlar yok sayılmaktadır. Sadece bilgi çevresinde olan kısımlara önem verilerek ilerlenmektedir.

 

Kırmızı Şapka

Beyaz şapkanın aksine de kırmızı şapkada tamamen duygulara önem verilerek ilerlenir ve durum ya da olaylar karşısındaki kişinin bireysel düşünce ve hisleri önem kazanmaktadır.

 

Siyah Şapka

Siyah şapka ise mavi şapkanın tam tersi olarak negatifliğe yani pesimistliğe yönlendirmektedir. Bu sayede de olaylar karşısında eleştirel düşünme ya da şüphecilik (yani septisizm) daha ön plana çıkarak kusurların fark edilmesini kolaylaştırır.

 

Yeşil Şapka

Diğer şapkaların aksine yeşil şapkada izlenmesi gereken bir yol haritası bulunmamaktadır. Bunun en önemli sebebi ise bu şapka sayesinde kişi kreatif olmaya yani yaratıcılığını ön plana çıkarmaya ve anlık olarak hareket etmeye teşvik edilmektedir.

 

Sarı Şapka

Son olarak ise sarı şapka düşünme yöntemine göz atabiliriz. Pozitifliği merkeze koyan bu düşünce sayesinde ortaya atılan fikirlerin faydalarına odaklanılarak kâr-zarar karşılaştırılması yapılmaktadır. Sonucunda ise kişiye, takıma ve çevresine sağlayacağı yararlara odaklanarak etkilerini ortaya koymaktadır.

Bu düşünmelerin hepsini bir arada uyguladığınızda alabileceğiniz sonuçlar hakkında fikir vermek gerekirse de 6 şapka aslında birbirini çeşitli açılardan tamamlama eğilimi gösterdiği için bir olaya karşı sergilemiş olduğunuz tutumu çok farklı açılardan değerlendirerek sonuca ve bir karara varmanızı sağlamaktadır. Bu varılan sonuçta hem pesimist hem optimist düşünce yaklaşımını, hem sorun hem sorun odaklı düşünmeyi, hem sürece hem de sonuca odaklanmayı başarmış olacaksınız.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

6 Şapka İle Pratik Düşünme Tekniği 

 


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.