Öğrenci Kariyeri Banner

6 Basit Adımda Olumsuz Düşüncelerden Kurtulun!

6 Basit Adımda Olumsuz Düşüncelerden Kurtulun!

Çoğu zaman zihnimizin oyununa yenik düşeriz ve kötü düşüncelerin esiri oluruz. Bu durum uzun vadede hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat endişelenmeyin, sizi huzursuz eden olumsuz düşüncelerle başa çıkma ve mücadele etmek için dikkat etmeniz gereken bazı yöntemler var. Biz de bu yöntemleri sizler için derledik.

İşte Olumsuz Düşüncelerden Kurtulmanın 6 Yolu

1. Her gün olumsuz düşünme zamanınız olsun

Bu konuyla ilgili size çok ilginç bir fikirle geldik. Her gün zamanınızın 5 ile 10 dakikasını olumsuz düşüncelere ayırın. Bunu alışkanlık haline getirmeli ve mutlaka her gün yapmalısınız. Gün içinde olumsuz bir düşünceniz olduğunda, bunu not edin ve “özel negatif düşünme süresi” sırasında bunları gözden geçireceğinizi söyleyin. Zamanla kontrolü ele alacaksınız ve bu süreci atlatacaksınız.

2. Olumsuz düşünceleri değiştirin

Eğer olumsuz düşüncelerden tamamen kurtulamıyorsanız bu olumsuz düşünce kalıplarını değiştirin. Saplantılı düşüncelerden kurtulmak için size dört basit adım sunacağız:

  • Ne zaman kötü şeyler düşünmeye başladığınıza dikkat edin
  • Bunun değiştirmek istediğiniz bir şey olduğunu kabul edin
  • Neyi farklı kılmak istediğinizi ifade edin
  • Hedeflerinize hizmet eden farklı bir davranış seçin

Bu adımları kullanarak olumsuz ve saplantılı düşünceleri en aza indirebilirsiniz.

3. Kendinizin en iyi arkadaşı olun

Bazen, bazı konularda kendimize haksızlık yapmaya ve kötü davranmaya meyilli bir hale geliriz. Öyle ki kendi kendine konuşmanın %90’ı olumsuz cümlelerle dolu oluyor. Kendinize karşı daha sevecen ve ılımlı olursanız, sürekli aynı şeyi düşünmekten kurtulmak için önemli bir adım atmış olursunuz. Sizden bir tane daha yok o yüzden kendinize de sevdiklerinize davrandığınız gibi davranın.

4. Düşünmek yerine yazın

Olumsuz düşüncelerinizi ve buna sebep olan durumları yazın. Düşünmeye karşı yazmak, düşünceyi temizlemeye yardımcı olur ve sözcükleri kağıtta veya ekranda görebildiğiniz zaman, onu anlamlandırmak kolaydır.

5. Hayatınızda takdir edecek şeyler bulmak için bilinçli çaba gösterin

Sürekli olarak olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine bilinçli olarak olumlu duyguları seçin. Bunu yapmanın bir yolu, sevdiğiniz, beğendiğiniz ve takdir ettiğiniz şeyleri keşfetmek ve kendinize yeni hobiler oluşturmaktır.

6. Kendinize bazı zor sorular sorun

Bazı zor sorulara verdiğiniz cevaplar üzerinde düşünün. Bu sorular şu şekilde olabilir:

  • Bu olumsuz düşünceler hayatıma ne katıyor?
  • Olumsuz düşüncelere dalarak ne kaybederim?
  • Olumlu düşüncelerle meşgul olmaktan ne gibi faydalar elde ederim?
  • Geçmişimde beni olumsuz düşündüren ne oldu?
  • Şimdi ne yapacağım?

 

Kaynak


Emine Günaydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Emine Günaydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.