Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede İzmir'de Öğrenci Olmak

5 Maddede İzmir'de Öğrenci Olmak

Üniversite yılları her öğrenci için oldukça önemlidir. Üniversite tercih döneminde okullar, yurtlar, şehirler detaylı bir şekilde araştırılır. İzmir, öğrenciler tarafından en çok araştırılan şehirlerden biridir. Peki İzmir'de okumak nasıl, ne gibi avantajlar veya dezavantajlar vardır?

İzmir'de 2 yıldır öğrenciyim.  2 yıl önce tercih dönemindeyken, üniversite hayatının sadece okul sınırlarından ibaret olmadığını düşünüyordum. Okuldayken kendimizi geliştirebildiğimiz kadar dışarıda da geliştirebilmeliyiz bence. Şu anda da aynı fikirdeyim aslında. Üniversite de aldığımız teorik eğitim uygulamayla destekleyebildiğimiz sürece anlamlı. Birçok olanağa sahip olması, maddi açıdan zorlamayan, yaşaması kolay bir öğrenci şehri olması gibi birçok sebepten dolayı İzmir tercihim oldu. 

Eğitim

İzmir, 6'sı devlet ( Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi) ve 3'ü vakıf (Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi) olmak üzere toplamda 9 üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. 9 üniversite sayesinde öğrenci nüfusu fazladır. Sizinle aynı şeyleri hedefleyen insanlarla karşılaşabilir, birlikte yeni şeyler geliştirebilirsiniz. İzmir gelişmiş bi şehir olduğu için iş olanakları açısından sizi olumlu bir şekilde etkileyecektir. Son zamanlarda sayıları giderek artan girişimler sayesinde, işinizi mutfağında öğrenme fırsatı elde edebilirsiniz. İzmir, turizm açısından gelişmiş bir şehir olduğu için her yıl birçok sayıda turist ağırlamaktadır. Bu turistlerle her yerde karşılaşabilirsiniz, onlarla iletişime geçip yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. 

Konaklama

Eğer İzmir'de okumaya karar verdiyseniz konaklama konusunda zorlanmazsınız. Öğrenci nüfusunun giderek artmasıyla beraber hem devlet hem de özel yurtların sayısı artmaktadır. Eğer yurtta kalmayı düşünmüyorsanız kiralık evler bir diğer seçenek. Bulunduğu ilçeye, okula yakınlığına veya evin durumuna göre kira fiyatları değişmektedir. Genel olarak 900 - 1500 TL civarında kiralık evlerin sayısı oldukça fazladır. Okula yakın olan evlerin kiraları diğerlerine kıyasla biraz yüksek olabilir. Maliyeti düşürmek için, okula uzak olan evleri tercih edebilirsiniz. Fakat bulunduğunuz ilçeye göre ulaşımın kolaylığı değişmektedir. Bu sebeple evinizin konumunu ve ulaşım olanaklarını iyice araştırmanızı tavsiye ederim. 

İzmir'deki Harcamalar

Yapacağınız harcamalar biraz sizin kişiliğiniz ile ilgili bir konu. İzmir, her bütçeye hitap eden bir şehir. Sosyal imkanların fazla olması bütçeyi kontrol etme konusunda zorlasa da, kendiniz kontrol etme konusunda iradeli biriyseniz İzmir'de maddi açıdan zorlanacağınızı düşünmüyorum. Ulaşımın kolay ve ucuz olması İzmir'in bir diğer artısı. Öğrenci olarak İzmir'e geldiğinizde ilk yapmanız gereken şeylerden biri de, öğrenci İzmirim Kartı için başvuru yapmak olacaktır. İsteğinize bağlı olarak online veya Konak'ta bulunan ESHOT Ulaşım Kartları Şube Müdürlüğü'nden başvuru yapabilirsiniz. Bu kart ile indirimli bir şekilde (1.64 TL) seyahat edebilirsiniz. Ayrıca 90 dakika boyunca tüm araçlarda geçerli (ESHOT, İzban, Metro, Vapur, Tramvay) ücretsiz aktarma yapabilir, sabah 06.00 - 07.00 ve akşam 19.00 - 20.00 saatleri arasında "Halk Taşıt" uygulaması kapsamında yüzde 50 indirimli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.. Günlük ulaşımda çok fazla araç değiştiren kişiler için bu tür uygulamaların çok yararlı olduğunu düşünüyorum.  

Sosyalleşme

İzmir tabir caizse yaşayan bir şehirdir. Okulların sosyal kulüpleri, tiyatrolar, sinemalar, konserler, festivaller, fuarlar... Sizler gibi İzmir'e okumaya gelmiş binlerce öğrenci... İzmir'de sıkılmaya zaman yok. Sosyalleşmek için birçok fırsata sahipsiniz. Hafta içi okulunuzun yoğunluğundan yorulduğunuzda, hafta sonunu eminim siz de iple çekiyorsunuzdur. Peki ya hafta sonu kısa bir sürede; Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Foça, Urla, Gümüldür, Özdere gibi Türkiye'nin gözde tatil yerlerine ulaşmak bir ayrıcalık değil de nedir? Kordanda çimlerde otururken arkadaşlarınızla sohbet etmek, Bostanlı'da gün batımını izlemek, Konak'tan Karşıyaka'ya vapurla geçerken Ege'nin tüm sakinliğini ve huzurunu hissetmek... İzmir'de hayat kolaydır, yaşamaya doyum olmaz... 

Kendini Geliştirme

İzmir, kendinizi geliştirmek için gerekli olan birçok etkinliğe sahiptir. Konferans, seminer, söyleşi gibi etkinlikler sürekli gerçekleşiyor. Kalabalık öğrenci nüfusu sayesinde yeni bağlatılar kurabilir, kendinizi keşfetmeniz için gerekli olan fırsatları elde edebilirsiniz. İzmir, kendisini geliştirmek iseyen öğrenciler tarafından imkanların kısıtlı olduğu konusunda bazen eleştirilir. Bu eleştiriler bazen haklı olsa da, önemli olan şey sizin onları arayıp ve bulmak istemeniz. 

Umarım herkes için güzel bir tercih dönemi olur. 

Özgün İçerik

 

 


Serap  Akın

DEÜ - Yönetim Bilişim Sistemleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.