Öğrenci Kariyeri Banner

5 Maddede Eskişehir'de Öğrenci Olmak

5 Maddede Eskişehir'de Öğrenci Olmak

Üniversite sonuçları açıklanır ardından uzun uzun düşünülen tercih dönemi ve kayıt için okula gitme... İç Anadolu bozkırının hüküm sürdüğü, samimi insanların olduğu ve daima yeniliğin, gençliğin ve eğlencenin içine yani Anadolu coğrafyasının kalbine, öğrenci şehrimize hoş geldiniz. 

EĞİTİM

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi (ANAÜ) , Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Eskişehir Teknik Üniversitesi ( ESTÜ) 3 adet devlet üniversitesi vardır. Vakıf üniversitelerine sahip değildir. Bunların yanında açıktan eğitim alabileceğimiz Anadolu Üniversitesi'nin altında Açıköğretim sistemi mevcuttur. Özellikle açıköğretim sistemi sadece Eskişehir değil Türkiye genelinde ilgi görür. 3 üniversiteye sahip olmasından dolayı kış ayları Eskişehir çok kalabalıktır. (Boşuna öğrenci şehri demiyoruz.) Üniversitelerimiz birçok açıdan donanımlıdır, sosyalleşmek için okul kulüpleri, eğitim,sertifika vb belgeler almak için bize çok fazla sayıda seçenek sunar. 6 Kasım 1958'de kurulan Anadolu Üniversitesi, pek çok ilke imza atmış bir üniversitedir. Bu ilklerin başında, uzaktan öğretim sistemini hayata geçirmenin başarısı gelmektedir. Bugün uzaktan öğretim yapan üç fakültenin toplam öğrenci sayısı 2 milyonun üzerindedir. Bu sistemin geliştirilmesinde gösterilen başarı, farklı ülkelerde birçok kuruma örnek olmaktadır.Anadolu Üniversitesi, en son teknolojik olanaklarla donatılmış bölümlerinde, her biri alanında en iyisi olmaya çalışan ve tüm zamanını öğrencileriyle paylaşan geniş öğretim kadrosuyla öğrencilerini, yaratıcı ve dinamik eğitim ortamlarında geleceğin en iyileri olarak hazırlamak üzere çalışmaktadır. 18 Ağustos 1993’te kurulan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, eğitim-öğretimde mükemmeliyet hedefiyle ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilmeyi, bilimsel çalışmaların sonuçlarını toplumun talepleri doğrultusunda faydaya ve ekonomik ürüne dönüştürmeyi, etkin ve rekabetçi sağlık hizmetleri sunmayı, girişimci ve yenilikçi mezunlar ve araştırmacılar yetiştirmeyi görev edinmiş ve bilgiyi değere dönüştüren, topluma öncü, ulusal ve uluslararası ölçekte tanınır, tercih edilir ve saygın bir araştırma üniversitesi olmak misyon ve vizyonudur. 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi, en son teknolojik olanaklarla donatılmış birimlerinde, her biri alanındaki gelişmeleri takip eden ve tüm zamanını öğrencileriyle paylaşan geniş öğretim kadrosuyla, öğrencilerini yaratıcı ve dinamik eğitim ortamlarında, geleceğe en donanımlı ve rekabet edebilir olarak hazırlamak üzere çalışmaktadır.Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin güvenli ve çağdaş yerleşkelerinde bir öğrenci için gerekli olan hemen hemen her olanak bulunmaktadır. 315.000’den fazla basılı kaynağın yanı sıra birçok e-kaynağa da ulaşmanın mümkün olduğu Anadolu Üniversitesi’nin Yunus Emre Kampüsü’ndeki Merkez Kütüphane, haftanın her günü öğrencilere 24 saat hizmet vermekte ve Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri ve personeli de kütüphanenin olanaklarından yararlanabilmektedir. 

 

İKLİM

Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır. Aralık ayının ortalarından, şubat ayının ortalarına kadar çok soğuk günler ve don olayları yaşanır. -10°C ile -25°C arasında değişen derecelere rastlanabilir. Ancak ocak ayı içinde 10°C ile 15°C lik ılık günler de geçirilir. Mart ayında daha çok don olayına rastlanır. Baharın ikinci yarısında maksimum sıcaklık, 20°C nin üstüne çıkar. 

Eskişehir ilinde kar yağışları genellikle kasım ayında başlar, nisan ayında sona erer. Son 10 yıllık verilere göre: En erken kar yağışı 7 Kasım 1995 tarihinde, en geç kar yağışı ise 18 Nisan 1996 ve 18 Nisan 1997 tarihlerinde görülmüştür. Yılın ortalama 26 günü karla örtülü geçmekte olup en yüksek kar örtüsü ( 1978 yılı Ocak ayında) 32 cm olarak ölçülmüştür. 

 

ULAŞIM

Eskişehir'e karayolu, havayolu, demiryolu ile ulaşım mümkündür. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerden bir çok otobüs firmalarının düzenlediği günlük seferler vardır. Diğer şehirlerden de Eskişehir'e ulaşmak oldukça kolaydır. Demiryolu ulaşımında da Eskişehir merkezde kalır. Buraya Ankara'dan ve İstanbul'dan hızlı ve keyifli bir tren yolculuğu geçirebilirsiniz. Eskişehir'de havalimanı bulunmamaktadır. 

Şehir merkezine belediye otobüsleri, dolmuş, tramvay ve yürüyerek ulaşılabilir. Eskişehir küçük bir şehirdir, çoğu yere yürüyerek gidilir veya bisiklet kiralayarak ulaşım sağlanabilir. Özellikle tramvay şehrin birçok yerine gider veya yakınından geçer eğer geçmiyorsa bile mutlaka proje vardır bu yüzden belediyelerimiz durmadan çalışır. Toplu taşımaları kullanmak için Es-Bilet veya kart çıkarılarak kullanılır. İndirimli öğrenci kartı 1 defa binme ücreti 1,60 TL, indirimli Es-Bilet ise 3.25 TL'dir.

KONAKLAMA

Eskişehir öğrenci yurdu fiyatları özellikle Kız ve Erkek Öğrenci yurtlarının bulunduğu konuma, sunmuş olduğu hizmetlere göre değişmektedir. Eskişehir Kız Yurdu ya da Erkek Yurdu olarak hizmet veren Özel Yurtların fiyatları öğrencinin konaklayacağı odanın kaç kişilik olduğuna, odada banyo-wc olmasına, yurtta yemek hizmeti olup olmamasına göre ayrıca öğrencilerin hizmetine sunmuş olduğu sosyal alanlara göre belirlemektedirler. Hatta Fiyatlar odaların ön cephe, arka cephe ya da çatı kat gibi bina içindeki farklı konumlarına göre fiyatlandırılmaktadır. 

Eskişehir Özel Kız ve Erkek Yurtları haricinde kalabileceğiniz ''öğrenci evi kiralamak'' ya da öğrenci aparatlarında kalmak olacaktır. Öğrenci evi kiralamak istiyorsanız fiyatlar Eskişehir Merkez ve ilçeye göre farklılık göstermektedir. Genellikle, Eşyasız 1+1 ya da 2+1 bir ev kiraladığınızda, bir kira peşin, iki kira depozito, elektrik -su- doğalgaz, internet için abonelik ücretleri ve emlakçı komisyonu alınır.

Bunların yanında, Eskişehir doğal güzellikleri, tarihi dokusu, coğrafi konumu ile Türkiye'nin güzel şehirlerinden bir tanesidir.Eskişehir'de konaklama için farklı alternatifler bulabileceksiniz.Eskişehir tatilinizde Eskişehir Butik Otelleri, pansiyonları ve farklı konaklama mekanlarını bütçenize uygun şartlarla bulabilirsiniz.

 

SOSYALLEŞME

Hareketli sosyal hayatı, zengin kültürü, genç nüfusu, tertemiz caddeleri, 850 bin civarı Eskişehir Nüfusu, kaplıcaları, Porsuk Çayı ve yeşilliği ile insanı büyüleyen, uygar bir yaşam denince akla gelen ilk şehirlerdendir. Her açıdan birçok yeniliklere imza atan Eskişehir, halk arasında öğrenci şehri olarak bilinir. Eskişehir'de gezilecek yerler, tarihi mekanlar ve Eskişehir'in doğal güzelliklerini sizler için şöyle sıralayabiliriz: Porsuk Çayı & Adalar, Odunpazarı Evleri, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Sazova Parkı, Atlıhan Çarşısı, Kentpark, Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi,Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir Eti Sualtı Dünyası, Lületaş Müzesi, Şeyh Edebali Türbesi, Yunus Emre Türbesi, Şeyh Edebali Türbesi, Şeyh Edebali Türbesi... gibi tarihi birçok yeri vardır. Bunun yanında işlerinizin çoğunu halledebileceğiniz Doktorlar caddesi vardır. 

 

Umarım herkesin tercih dönemi güzel ve net bir şekilde geçer. Öğrenci şehrimizde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyarız. 

 

Özgün İçerik


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.