Öğrenci Kariyeri Banner

5 Madde ile Öz Şefkat Nedir?

5 Madde ile Öz Şefkat Nedir?

 

Özellikle bizler için zor ve çetin geçen zamanlarda birçoğumuz kendimizi, hayatımızı, başarılarımızı ve başarısızlıklarımızı fazlasıyla sorgulayıp kendimize yükleniyor olabiliriz. Hatta daha da ileri gidip bu durumu kendimizle olan bir kavgaya dönüştürüyor ve benliğimize işkence ediyor olabiliriz. Aslında bunu yapıyor olmak birçoğumuzu olduğumuz konumdan daha da kötü bir konuma sürükler, bu sebeple kendimize şefkat göstermeli, kendimizi anlamalı ve sevmeliyiz. Öyleyse nedir kendimize şefkat yani bir diğer adıyla öz şefkat nedir? Bu yazımızda maddeler ile öz şefkat kavramına daha ayrıntılı olarak birlikte bakalım.

 

1. Öz şefkat kendine şefkatli davranmaktır.

öz şefkat                                                                                              

Peki ya şefkat nedir ? Belki çok aşinayız bu kelimeye lakin hiç derinlemesine düşündünüz mü? Şefkat kişinin diğer insanların acılarını empatik, duyarlı ve anlayışlı bir biçimde karşılayabilme, bu acıları herkesin yaşayabileceği bir deneyim olarak görebilme, diğerlerinin acılarını kabul edebilme ve bu acıları yatıştırma isteği duyabilme durumudur. Şefkat durumu acıyı deneyimleyen kişiye karşı yargılayıcı olmamayı, onun acısını görebilmeyi ve bu acısını kabul etmeyi içerir. En önemlisi de yargılayıcı olmamaktır. Şefkati öz şefkat kapsamında kendimize döndürdüğümüzde ise kendimizi anlamak, sevmek olduğu gibi kabul etmektir. Yani şefkat tanımının öze döndürülmesi, şefkatin kendi benliğimize karşı kullanılmasıdır.

2.Öz şefkat kendi kendinin elini tutmaktır.

öz şefkat

Hayatımızda birçok şey geçicidir. Tek bir şey hariç kendimiz… Herkes bir gün gidecek dahi olsa yanımıza kalan kişi kendimiz olacaktır. Bu sebeple kendi benliğinizi bırakmayın, ona sıkı sıkı sarılın ki aynı şekilde o da size karşılık versin. Eğer siz kendinize destek olmazsanız size sizden başka kim destek olabilir? Bunu düşünün…

3. Öz şefkat kendini anlamaktır.

öz şefkat

Geçmişte hatalar, keşkeler yaşamış olabilirsiniz. Çok normal. O an o kişiydiniz ve belki de o an durumun öyle şekillenmesi gerekiyordu. Lakin siz geçmişi bugünün normallerine göre değerlendirirseniz geçmişteki kendinize ihanet ediyor olabilirsiniz. Tabi ki bu 'hatalar düşünülmeden yapılmalıdır, sorgulamayın' anlamına gelmiyor. Elbet yaşadığımız deneyimlerden, tecrübelerden ders çıkartmalıyız ki  o ‘an’ ı yaşadığımıza değsin ve yeni bir ‘ben’ ortaya çıkabilsin. Sadece bunu kendinizi hırpalamadan yaparsanız kendinizin daha iyi bir versiyonuna erişebilirsiniz.

4. Öz şefkat “ortak insanlık hissiyatı” dır.

öz şefkat

Ortak insanlık hissiyatı o durumu yaşayanın sadece biz olmadığını, başka insanlarında yaşamış olabileceğini düşünebilmektir. Milyarlarca yıldır bu dünya var ve şimdiye kadar tahminen 110 milyar insan doğmuştur. Her insan yaşamın tecrübelerinin başka varyasyonlarından olsa da benzer deneyimler yaşamıştır. Bu sebeple şu an, geçmişte ve gelecekte sizin yaşadığınız iyi veyahut kötü anların benzerlerini deneyimlemiş olan birçok insan var, yalnız değilsiniz…

5. Öz şefkat bilinçli farkındalıktır.

öz şefkat

“Deneyimlediğimiz şeyin ne olduğunu, onu deneyimlemekte olduğumuz sırada fark etmek” Öz-şefkatli farkındalık kurucularından Christopher Germer bilinçli farkındalığı bu şekilde özetlemiştir. Üzülüyorsak üzüldüğümüzü, mutluysak mutluğumuzu fark etmek ve bilinçli olarak bu deneyimi tatmak… Hissettiklerimizi bastırmamak, acılarımıza farkındalıkla yaklaşmaktır.


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

2 Yorum

  • onur göz

    severek okuyoruz

  • Büşra Canpolat

    teşekkürler :)

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.