Öğrenci Kariyeri Banner

5 Adımda Üzüntünüzü Planlayın

5 Adımda Üzüntünüzü Planlayın

 

Hepimizin hayatında mutsuzluktan çıkamadığı bir dönem olmuştur. Kimi zaman bununla savaşmışızdır bile. Savaşı genelde yorgunlukla bitiririz. Biz bu dönemlerden geçerken hayat bizi beklemez. Aşırı mutsuz olduğumuz zamanlarda düzenimize uyamadığımızı, hiçbir görevimize yetişemediğimizi, hayattan geri kaldığımızı hissetmişizdir. Bir de bu düşünceler de eklenince işin içinden çıkılmaz bir duruma gelmiştir her şey.

Sorun mutsuzluğu ele alış şeklimizdedir. Özellikle toplumsal baskılarla öfke, mutsuzluk, kaygı gibi sorunlar bir an önce aşılması gereken ‘kötü’ duygular olarak bizlere yansıtılır. Benimsenmiş davranışımızdan dolayı verdiğimiz savaş kendimize karşıdır, başka birine değil.

Kimi zaman ise mutsuzluğumuz bir döngüye girebilir. Bu durumda olduğumuz zaman ise nasıl kendimizi bu durumdan çıkaracağımızı düşünerek döngüye kaldığımız yerden devam ederiz. İşte bu döngüyü kırmak için sizlere Nick Wignall adlı psikoloğun tekniğinden bahsetmek istiyorum.

Mutsuzluğumuzu yenebilmemiz için öncelikle onu benimsememiz ve onunla vakit geçirmeyi öğrenmemiz gerekir. Kendimizi dışarı atmaya çalışmaktansa çok doğal olan bu duyguyu yaşamayı öğrenmemiz gerekli. Bunu başarabilmenin bir yolu ise ‘Planlanmış Üzüntü’ tekniğini uygulamak olabilir. Peki, nasıl yapacağız? Nick Wignall bunu 5 adımda kolayca yapabileceğimizi söylüyor.

1.Belirli Zaman Vermek

planlalı mutsuzluk

Bir şeyi planlamamızın temel amacı onu bir alışkanlık haline getirmektir. Burada da yola çıkarken temel amacımız bu olmalıdır. Başlarda zor ve anlamsız gelebilir ancak bu döngüyü kırmak için kararlı bir şekilde belirlediğimiz zamanda mutsuzluğumuz üzerine düşünmemiz gerek.

Ayrıca kendimizi yakından tanımamıza olanak sağlayacaktır. Özellikle günümüzün getirdiği hızlı ve aşırı sosyal yaşamla birlikte ne yazık ki kendimize vakit ayırmayı unutabiliyoruz. Hislerimize ve kendimize kulak vererek zihinsel olarak daha güçlü bireyler haline gelebiliriz.

Planlamamızı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, en fazla verimi alacağımız zaman dilimini belirlemektir. Burası tamamen sizin kendinizi nasıl rahat hissedeceğinize göre belirlenecek. İsterseniz sabah uyanır uyanmaz isterseniz de uyumadan hemen önce olarak planlayabilirsiniz.

2. Minik Adımlar

zamanlama planlı mutsuzluk

Mutsuzluğunuz üzerine uzun süreler düşünmek daha büyük sorunlar ortaya çıkarabileceği için 10-15 dakika ayırmak genel olarak yeterli bir süre. Ancak eğer daha uzun sürmesi gerektiğini düşünüyorsanız deneyerek en uygun süreye ulaşabilirsiniz.

3. Mutsuzluğu Görselleştirme

mutsuzluğu görselleştirmek

Gerekli bir adım olmasa da mutsuzluğunuz üzerine bir şeyler karalamak  odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Düşüncelerinizi yazarken en önemli nokta kendinize karşı asla sınırlayıcı olmamanız. Sadece duygularınızı aktarmaya özen gösterirseniz mutsuzluğunuzun kaynağını bulmanız da kolaylaşacaktır.

4. Kayıt Tutma

mutsuzluğu kaydetmek

İsteğinize bağlı olarak notlarınızı ya da ses kayıtlarınızı saklayabilirsiniz. Bu maddenin birçok artısı olabilir. Örneğin daha sonra okuduğunuzda ya da dinlediğinizde fark etmediğiniz küçük ayrıntılarla farklı sorunlarınızı çözebilirsiniz.

Ben bu tekniği uygularken bazı notlarımı saklamayı tercih ediyorum. Daha sonra yine aynı düşüncelere daldığımız zaman onları okuduğumda rahatladığımı hissediyorum. Ancak her durum için geçerli değil. Bazı zamanlarda yazdığım notları daha sonra okumanın beni rahatsız edeceğini düşündüğüm durumlarda ise yırtıp atıyorum. Belki size de denemek istersiniz!

5. Fazla Düşünme!

üzerine fazla düşünmek

Yaptığımız sistemi analiz etmenize ya da daha sonra tekrar tekrar incelemenize gerek yok. Tekniğin amacı sadece rahatlamak. Bu yüzden üzerine fazla düşünmenize, kendinize katı kurallar koymanıza hiç gerek yok .

 

Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.


Gökçe Çoban

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Çoban ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.