Uzay, insanlık tarihinin büyük bir kısmında herkese heyecan vermiştir. 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği’nin uydusu olan Sputnik 1 Dünya’nın yörüngesine girdiğinden bu zamana kadar uzay maceramız hız kesmeden devam etmektedir.
Bu yıl bizleri bekleyen birkaç heyecanlı yolculuğa bakalım.
1. Ay’a Ticari Ay Yük Hizmetleri (CLPS) Görevleri
Ay’a artık küçük şirketlerin gidebileceğini söylemek bizler için yeni bir adım sayılabilir. Haziran ve Ekim aylarında NASA’nın Artemis programı ( 2021, 2022 ve 2024’de üç uçuş planlanıyor. Projenin temel amacı ilk sıradan kadın ve erkeği Ay’a indirmek. Birçok insan için Ay’a yolculuk hayalini gerçekleştirmek için atılmış önemli bir adım.). Programın temel amaçlarından biri Ay’da kalıcı yapılar oluşturmak ve yerleşmek. Şu an için amaç sadece gidip gelmek değil. Ay’da deneyler yapmak ve uçuş teknolojileri denemek gibi heyecan verici yenilikler de içeriyor.
NASA, 28 ticari yükün bir kısmını Haziran ayında gönderecek. Eğer bu görev başarılı olabilirse, Ay’a başarıyla inebilen ilk özel uzay aracı olmak niteliğini kazanacak.
2. Boeing’in Starliner Test Uçuşu
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Boeing Starliner, görevdeki ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıması için kullanılan bir kapsüldür. Ancak 2019 yılında uzay aracının yazılımında çok büyük sorunlar çıktı. Bu hatalar eğer fark edilmeseydi büyük bir felaketle sonuçlanacaktı.
Ancak kodlar şu an tekrardan taranmakta ve hatalar ayıklanmakta. 29 Mart’ta testin tekrar yapılası planlanıyor. Eğer bu deneme olumlu sonuçlanırsa mürettebatın istasyona gönderilmesi için çalışmalara başlanabilir.
3. Blue Origin
Amazon’un CEO’su Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, bu yıl iki heyecanlı göreve hazırlanıyor. 2015’ten bu yana 14 uçuşun 13’ünde başarı sağlayan ‘Shephard’ yörünge altı fırlatma aracını kullanarak insanları uzaya göndermeyi planlıyor. Birkaç dakikalık turistik geziler gibi düşünülebilir.
Daha aracın ayrıntılı tasarımı açıklanmamış olsa da 2021’nin son aylarında New Glenn’in piyasaya sürüleceği söyleniyor. Aracın yapımına 2012 yılında başlandı ve donanımının bir kısmı paylaşıldı. Birçok roketten oldukça güçlü olduğu söyleniyor. Ancak tam olarak açıklanmadan önce sağlıklı bir yorum yapılması neredeyse imkansız.
4. Preserverance
NASA’nın Rover’ı olan Preservarence 18 Şubat’ta Marsa ulaşacak. Rover temel olarak geçmiş yaşam için atmosferi inceleyecek ve Mars’taki atmosferik tarih hakkında detaylı bir çalışma yapacak. Aynı zamanda bilimsel analizlerle detaylı organik ve inorganik maddelerin dağılımını ortaya koyacak.
Çok yakında ulaşacak bu Rover sayesinde Mars hakkında çok daha derinlemesine bilgilere sahip olabileceğiz. Ayrıca Mars’ın evrimi hakkında da fikir sahibi olabileceğiz.
5. James Webb Teleskobu
Merakla beklenen en önemli bilimsel gelişmelerden biri sayılabilir. NASA tarafından geliştirilen bu proje için oldukça iddialı söylemler var. Özellikle NASA sitesinde yapılmış en güçlü ve karmaşık teleskop olduğunu belirtiyor. Eğer başarılı olursa Hubble Uzay Teleskobu kadar heyecan yaratacaktır.
Eğer görevler hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz bu linkleri kullanabilirsiniz:
Kaynak: MIT Technology Review