Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Konferansı’nda (COP15) ülkeler, ekosistemi, kirlilikten, bozulmadan ve iklim krizinden kurtarmayı amaçlayan tarihi anlaşmaya imza attı.
Geçtiğimiz yıl 26’ncısı düzenlenen İklim Konferansı ile onlarca ülke, çevre dostu enerji teknolojilerine geçiş için taahhüt verdi. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyordu.
Bugün de Birleşmiş Milletler’de yeni bir karara imza atıldı. BM Biyoçeşitlilik Konferansı’na (COP15) katılan ülkeler, 2030 yılına kadar gezegenin üçte birini koruma altına alma konusunda anlaşma imzaladı. Toplamda 23 hedefin karşılanması için taahhüt verilen anlaşma, tarihte bir ilk olma özelliğini taşıyor.
“Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi” Anlaşmasının Amacı:
- Türlerin yok oluşunun durdurulması ve genetik çeşitliliğin sürdürülmesi dahil; ekosistemlerin korunması, iyileştirilmesi ve canlandırılması.
- Biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımı – türlerin ve habitatların gıda ve temiz su gibi insanlığa sundukları hizmetlerin devamını sağlamak.
- Doğadan elde edilen kaynakların faydalarının adil ve eşit bir şekilde paylaşılması ve yerli halklarının haklarının korunması.
- Biyoçeşitlilik için ödeme yapmak ve kaynak arınmak; paranın ve koruma çabalarının ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlamak.
Anlaşmayla birlikte değişmesi öngörülen en temel ve güncel şeylerden biri, yağmur ormanları ve sulak alanlar gibi hayati olan ekosistemlerin korunmasının hedeflenecek olması.
Görüşmelerde ülkelerin başlıca şikâyetlerinden birisi, anlaşmanın gerektirdiği yatırım ve dönüşümle oluşacak finansman. Bazı ülkeler, biyolojik çeşitliliğin korunması için yeni bir fon kurulmasını talep etse de bu talep kabul edilmedi.
Anlaşma, aynı zamanda zengin ülkelerin, koruma için 2030 yılına kadar gelişmekte olan ülkelere yılda 30 milyar dolar ödemesini garanti altına alıyor. Bu, günümüzdeki yardımın üç katı kadar. Anlaşmaya imza atan 190’a yakın ülke arasında Türkiye de bulunuyor.