Dünyanın en ünlü batık gemisi Titanik’in arkasındaki sır perdesi aralanıyor. 1912’de batan geminin ilk defa benzersiz bir 3D görüntüsü yayınlandı.
Titanik’in Enkazı İlk Kez 3D Olarak Görüntülendi!
Atlantik’te batan ve 3.800 metre derinlikte bulunan Titanik gemisinin enkazının ilk tam boyutlu dijital taraması, derin deniz haritalaması kullanılarak oluşturuldu. Bu tarama işlemi sayesinde 1912’de batan geminin 3D görüntüsünü sanki hiç batmamış gibi görebiliyoruz. Bu sayede 3D görüntüden faydalanarak gemiye aslında ne olduğunu anlama şansımız arttı.
Titanik İçin: “Tanrı Bile Batıramaz” Deniyordu
Titanic, Southampton’dan New York’a çıktığı ilk yolculuğunda bir buzdağına çarpmış ve sular altına gömülmüştü. Bu olayda 1.500’den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Titanic analisti Parks Stephenson bir röportajında: “Gemi hakkında hala cevaplanması gereken sorular ve temel sorular var” diyor . Yeni 3D görüntüler sayesinde “Titanik hikayesini spekülasyona değil kanıta dayalı araştırmaya yönlendirmenin ilk büyük adımlarından biri” olduğunu ekledi.
Titanik’in enkazı 1985’te ilk keşfedildiğinden beri ilgiyle araştırılıyor. Ancak gemi o kadar büyük ki denizin derinliklerinde hiçbir zaman gemiyi bir bütün olarak görmemiz mümkün olamıyor. Yeni tarama sayesinde ise, enkazı bir bütün halinde yakalayarak Titanik’in eksiksiz bir görüntüsünü elde edebiliyoruz.
Tarama, Magellan Ltd adlı bir derin deniz haritalama şirketi tarafından 2022 yazında yapıldı. Bu proje hakkında Atlantic Productions bir belgesel hazırladı. Uzman bir ekip tarafından da gözlemlenen dalgıçlar, enkazın uzunluğunu ve genişliğini araştırmak için 200 saatten fazla zaman uğraştı. Enkazın her bir açısından 700.000’den fazla görüntü alarak tam bir 3D rekonstrüksiyon oluşturdular.
Keşif gezisine liderlik yapan Magellan’dan Gerhard Seiffert, bunun şimdiye kadar gördüğü en büyük su altı tarama projesi olduğunu söyledive ekledi: “Neredeyse 4.000 m olan derinlik bir meydan okumayı temsil ediyor ve bölgede akıntılar var. Enkaza zarar vermemek için hiçbir şeye dokunmamıza izin verilmiyor. Ve diğer zorluk da her santimetrekareyi haritalamanız gerektiği gerçeği. Enkaz alanı gibi ilginç olmayan kısımları bile haritalandırmanız gerekiyor, ancak tüm bu ilginç nesnelerin arasını doldurmak için buna ihtiyacınız var.”
Enkazın 3D görüntülerini elde eden uzmanlar, taramanın Titanik’in battığı gece olanlar hakkında daha fazla şeyi açıklığa kavuşturacağını umarak bu yeni model üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Enkazın 3D görüntülerini izlemek için tıklayın.