Öğrenci Kariyeri Banner

Kadim Medeniyet Antik Mısır'ın Kadın Hükümdarları!

Kadim Medeniyet Antik Mısır'ın Kadın Hükümdarları!

Kadın olmak, tarihin hemen her döneminde hiçbir zaman kolay olmadı. Ancak bazı dönem ve coğrafyalar var ki kadınlara günümüz toplumlarından bile daha çok değer veriyordu.

Bu medeniyetlere verilebilecek en güzel örneklerden biri Mısır. Kadim Mısır Medeniyeti'nde güçlü ve sevilen kadın tanrılar vardı. Ayrıca Mısırlıların kadın hükümdarları da vardı ve onlara sonsuz bir güven duyuyorlardı. 

Bu kadın hükümdarlar arasında öne çıkanlarından bazılarını sizler için sıraladık. İşte Kadim Mısır medeniyetindeki en büyük 5 kadın firavun:

Kadim Medeniyet Antik Mısır'ın Kadın Hükümdarları!

1. VII. Kleopatra

Antik Mısır, farklı yeteneklere sahip pek çok kadın hükümdar tarafından yönetildi. Ancak hiçbiri politika konusunda VII. Kleopatra kadar yetenekli değildi.

Ömrünün ilk yıllarını kral naibi olarak geçiren Kleopatra erkek kardeşlerinin gölgesinde yaşadı. Daha sonra kardeşi XIII. Ptolemaios tarafından sürüldü ve ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Ancak Kleopatra için mücadele henüz bitmemişti. 

Sürüldüğü Antik Mısır tahtına oturmak konusunda kararlı olan VII. Kleopatra, paralı askerlerden oluşan bir ordu topladı. Hükümdarlığa giden bu zorlu yolda Jül Sezar'ın desteğini aldı. Bu sayede tahtın diğer varislerini yenmeyi başaran VII. Kleopatra, Mısır’ın unutulmaz hükümdarlarından biri haline geldi.

2. Nefertiti

Eşi Akhenaton ile birlikte milattan önce 1353’ten 1336 arasında Mısır’ı yöneten Nefertiti, Mısır'ın unutulmaz kadın hükümdarları arasında yerini aldı.

Nefertiti deyince akla gelen en önemli şey ise Antik Mısır’ın çok tanrılı inanç sistemini ortadan kaldırarak tek tanrı inancını hâkim kılmasıdır.

Eşinin ölümünden sonra tahtın tek sahibi olan Nefertiti, Mısır'ın refah seviyesini yükselterek kadınların da iyi birer yönetici olabileceğini kanıtlamıştır.

3. Merneith

Tarihi belgelere göre Merneith Mısır'ın Birinci Hanedan döneminde firavun olan Cet’in eşi ve kral naibiydi. 

Merneith’in Antik Mısır tahtında mutlak hakimiyet sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor. Ancak Merneith’in Antik Mısır’ın en güçlü kadınlarından biri olduğu şüphesizdir. Öyleki Merneith’in mezarı tıpkı Mısır firavunları için inşa edilen mezarlar gibi ve kıymetli hazinelerle dolu.

4. Sobekneferu

Resmi kayıtlara göre “Antik Mısır’ın ilk kadın hükümdarıdır. Milattan önce 1806-1802 yılları arasında tahtta bulunan Sobekneferu’nun, Mısır’ın farklı bölgelerinde önemli tapınaklar inşa ettirdiği biliniyor.

Bununla birlikte tarihi kayıtlarda kendisi için de bir firavun mezarı yaptırdığı yazılı. Ancak bu mezar hiçbir zaman bulunamadı.

5. Hatşepsut

Hatşepsut yalnızca 12 yaşındayken, üvey kardeşi II. Thutmose ile evlendikten sonra Mısır tahtının kraliçesi oldu. Eşinin ölümünün ardından Mısır tahtının naibi oldu ve bir süre sonra tahtta mutlak hakimiyet sağlamayı başardı. Nihayet Antik Mısır’ın ikinci kadın firavunu oldu.

Antik Mısır'ın en başarılı hükümdarlarından biri olarak kabul edilir ve döneminde Mısır'ı önemli bir ticaret merkezi haline getirmeyi başardı.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.