Gün içinde bizi huzursuz eden şeyler düşünür, mantıklı olmayan inançların etkisinde kalırız. Bu düşünceler yaşam kalitemizi düşürür, strese girmemize sebep olur ve bir çıkmaza girmiş gibi hissettirir. Bizi zehirleyen bu düşüncelerden kurtulmak herkes için en iyisi olacaktır çünkü “Nasıl düşünürsen öyle hissedersin.”
1.Zorunluluk Sandığınız Şeyleri Bırakın
Bu böyle olmalı, şu şöyle olmalı gibi inatçı düşünceler yani zorunluluk sandığımız şeyler, “–meli, -malı” şeklinde kurduğumuz cümleler bizleri duygusal olarak hırpalar. Gerçek ihtiyaçlarımız ve arzularımızı karıştırmamıza sebep olur.
2.Doğru Kelimelerle Konuşun
Kullandığımız kelimeler düşünce tarzımızı ortaya çıkarır. Bunun yanında düşüncelerimizin ve davranışlarımızın şekillenmesinde de önemli bir aktördür. Karşılaştığımız durumları yorumlama biçimimiz ruh halimizi, ruh halimiz ise fikirlerimizi destekleyecek duygularımızı etkiler. Örneğin ne kadar şanssız ve başarısız olduğumuzu tekrarlayıp durmak yerine elimizden geleni yaptığımızı ancak bir şeylerin gözünüzden kaçmış olabileceğini tekrarlamak ruh sağlığımız için daha faydalı olacaktır. Bu daima olumluyu düşünün demek gibi bir şey değil. Asıl anlatılan yanlış ve olumsuz düşüncelerle kendimizi yıpratmaktansa ilerlememize katkı sağlayacak sözlere yatırım yapmamız gerektiği.
3.Mizahı Elden Bırakmayın
Mizah geriye çekilip olaylara daha geniş açıdan bakmayı, olayları dramatize etmek yerine sağlam durmayı ve çevremizdekilerle paylaşımda bulunmayı sağlar. Durumların mizahi yönünü gören komedyenleri izleyip onlara hayatımızda daha çok yer vererek gülmenin bulaşıcı etkisini üzerimizde hissedebiliriz. Unutmayalım ki fazla ciddi ve huysuz olmak stresin etkilerini daha fazla hissetmemize neden olur. Devamlı ciddi bir tavır takınmak artık ciddi olanla olmayanları ayırt etmeyi ve dolayısıyla yaşamı zorlaştırır.
4. Keşkelerle Kendinizi Yıpratmayın
Keşkeler ile yaşamak sadece yerimizde saymamıza neden olacak bir tavırdır. Geçmişte yapılan bir hatanın bizi ilk başlarda huzursuz etmesi doğaldır ancak zaman geçtikten sonra yapılacak sadece iki şey olmalıdır. Kendimizi affetmek veya hatayı düzeltmek. Kendimizi affetmek, sorumluluk almayı gerektirir. Tamir etmekse özsaygımızı başrole koyup onu iyileştirir. Eğer yaptığımız hata yüzünden olumsuz bir duruma düştüysek kendimize yüklenmeden önce bu tecrübeden ders çıkarmayı bilmeliyiz.
5.Kendinizi Düşünmekten Korkmayın
Öncelikle insanın kendini düşünmesinin, kendisinden başka kimseyi düşünmemek demek olmadığını bilmeliyiz. Çevremizdeki insanlar tarafından maruz kaldığımız yargılamalar kimi zaman kendimizden çok onları düşünmemize neden olsa da bunları bir kenara bırakıp irademizin gücünü elimize almalı, kendimizi özgürleştirmeliyiz.
Özgün İçerik