banner

Ülkemizde farklı bölgelere özgü aksanlar mevcuttur. Hatta bazen çevremizdeki insanların konuşmalarına göre hangi bölgeden olduklarını rahatça anlayabiliriz.

Peki sizce hayvanların da insanlar gibi aksanları var mıdır yoksa her yerde aynı ağızla mı konuşurlar ?

Özellikle deniz memelileri ve yarasalar gibi diğer canlı türlerine göre karmaşık sesler çıkarabilen canlılarda lehçe farklılıkları vardır.

Bu canlılar arasında ortak olan özellik ise, duydukları sesleri adeta bir makine gibi taklit edebilme ve doğaçlama yeteneğine sahip olmalarıdır.

Suda yaşayan deniz memelerini ele alırsak da ses ile iletişim özelliği karada yaşayan memelilere göre oldukça gelişmiştir. Bunun nedeni ise, sesin suda havaya göre dört kat hızlı yayılmasıdır. Örneğin, bazı balina türlerinde “codas” olarak adlandırılan sesler farklı bölgelerde birbirinden değişik şekilde telaffuz ederek bireysel aksanlarını oluşturur. Bu da seslerin balinalar arasında bölgesel lehçelere dönüşmesini sağlar.

Yapılan son çalışmalara göre, Avrupa bölgesinde yaşayan morina balıklarının tiz ve uzun vuruşlu seslerle iletişim kurarken, Amerika bölgesinde yaşayan morina balıklarının ise daha derin ve kısa vuruşlu seslerle iletişim kurduklarını ortaya çıkarmıştır.

Ayrıca yaban farelerinin, kuşların, köpeklerin ve ineklerin de yaşadıkları coğrafyaya göre farklı aksanlara sahip oldukları bilinmektedir.

 

Özgün İçerik

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.