Öğrenci Kariyeri Banner

Zengin Olmak İsteyen Gençler Buraya! Dünyanın En Büyük Milyonerleri 20 Yaşında Ne Yapıyordu?

Zengin Olmak İsteyen Gençler Buraya! Dünyanın En Büyük Milyonerleri 20 Yaşında Ne Yapıyordu?
Hayatımızın hangi döneminde 'zengin olacağımıza' karar veririz? Belki de tam olarak hiçbir döneminde. Ama eğer kariyer ve finansal anlamda başarının sinyalleri erkenden göz kırpıyorsa sizler için Mic'tan derlediğimiz bu 7 öne çıkan yöneticinin hayatlarına şöyle bir bakmak gerek. Yetişkin hayatlarında başarının zirvesine oturan bu kişiler gençlik yıllarını nasıl geçiriyordu?

İlk denemede başarılı bir girişimci olmak, üniversiteden sonra birkaç farklı işte çalışıp deyim yerindeyse sürünmek zirveye giden yolda başınıza gelebilecekler sadece bazıları... Bakalım iş dünyasının süperstarları hangi yollardan geçmiş.

Facebook operasyon direktörü Sheryl Sandberg, 47 yaşında, malvarlığı 1.7 milyon dolar.
01_Sheryl-Sandberg

20'li yaşlarda ne yapıyordu? Sheryl Harvard Üniversitesi'nde MBA yaptıktan hemen sonra Google kendisine bir iş teklif etti. Fakat o, kriterlerine uymadığı için bu teklifi reddetmeyi düşünüyordu ki CEO Eric Schmidt tarafından ikna edilmiş oldu.

Harvard İşletme Fakültesi'nde katıldığı bir seminerde Sheryl şu tavsiyeleri verdi,

"Eğer size bir rokete binmeniz teklif ediliyorsa o rokete binin. Bir şirket hızlıca büyürken kariyer işi kendi kendine çözülüyor. Öte yandan şirketler o kadar hızla büyümüyor ya da misyonları büyük önem taşımıyorsa o zaman durağanlık ve politikalar işin içine giriyor. Yani size bir rokete binme teklifi geldiğinde nereye oturacağım demeyin. Binin gitsin."

Amazon CEO'su Jeff Bezos, 53 yaşında, malvarlığı 88 milyar dolar.
02_Jeff_Bezos
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Dünyanın en zengin adamı Jeff Bezos, üniversiteden çıktığında yaptığı girişimin başarısızlığına pek aldırmadı. Sonra Bankers Trust'ta yazılım geliştirme pozisyonunda çalışmaya başladı. Bu işte o kadar başarılıydı ki kısa sürede iş arkadaşları ona 'müdür yardımcısı' demeye başlamıştı. Daha sonra DE Shaw'a geçti. Burada çalışırken internetin gelişimini gördü ve 30'lu yaşlarında Amazon'u kurdu.

Xerox CEO'su Ursula Burns, 58 yaşında, sadece 2014 yılında 18 milyon dolardan fazla para kazandı.
03_Ursula_Burns
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Ursula Manhattan'ın düşük gelirli ailelerinin yaşadığı bir kısmında büyüdü. 22 yaşında Xerox'un 'azınlıklar için mezun staj programı' dahilinde yaz mevsimini staj yaparak geçirdi. Bir yıl sonra üniversiteden mezun oldu ve tam zamanlı olarak Xerox'ta çalışmaya başladı. O günden bugüne kariyer basamaklarını tırmandı.

Apple CEO'su Tim Cook, 56 yaşında, malvarlığı 785 milyon dolar.
04_Tim_Cook
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Auburn Üniversitesi endüstriyel mühendislik bölümü mezunu Tim Cook, 1982 yılında IBM'e girdi ve orada 12 yıl çalıştı. Tim Cook burada ürünler yetişsin diye Noel ve yılbaşı tatillerini çalışarak geçirmesiyle ünlenmişti. Çalışma arkadaşlarının da her zaman sevdiği bir adam olan Tim, iki farklı bilgisayar ve elektronik şirketinde çalıştıktan sonra 1998'de Apple'a girdi.

IBM CEO'su Ginni Rometty, 59 yaşında, net malvarlığı bilinmese de sadece bu yıl 4.95 milyon dolar ikramiye aldı.
05_Ginni_Rometty
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Ginni Rometty IBM'e girdiğinde 25 yaşında bile değildi. 1979 yılında Northwestern Üniversitesi'nden bilgisayar bilimleri ve elektrik mühendisliği diplomasıyla mezun oldu. Sonrasında General Motors Enstitüsü'nde kısa süre çalıştı ve 1981 yılında IBM'in Detroit ofisine sistem mühendisi olarak girdi. O gün bugündür IBM'de çalışıyor.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, 49 yaşında, net malvarlığı 114 milyon dolardan fazla.
06_Satya_Nadella
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Microsoft'ta çalışıyordu. Satya Nadella Hindistan'dan ADB'ye 20 yaşında, master yapmaya gelmişti. Daha sonra MBA yapmak için Chicago Üniversitesi'ne geçti. 1992 yılında Microsoft tarafından işe alındı ve kısa sürede 'şirketin ürünlerini ve operasyonunu bir dönüşüm içine sokan lider' olarak tanındı. Aradan geçen 22 yıl sonra Steve Ballmer'ın koltuğuna oturdu.

TV karakteri, The Late Show with Stephen Colbert'in sunucusu, 53 yaşında, net malvarlığını bilemiyoruz fakat 2016 yılında toplam 15 milyon dolar kazandı.
07_Stephen_Colbert
20'li yaşlarda ne yapıyordu? Colbert'in Chicago'nun efsane Second City tiyatrosundaki ilk işi telefonlara bakmak ve t-shirt satmaktı. Öte yandan o iş sayesinde oyunculuk derslerini bedavaya aldı ve kısa sürede yeteneğini kanıtladı. Özellikle komedi konusunda kendini ön plana çıkaran Stephen artık kendi TV programının sunucusu.

Özetle yükseldiğiniz bir şirketteki yerinizi korumaya çalışın. Eğer bir şirkette kalmak size zor geliyorsa elinizden geldiği kadar çok tecrübe biriktirin.
08


'Zengin Alışkanlıklar' kitabının yazarı Tom Corley şöyle diyor, "Mutlaka hayallerinizin peşinden gidin. Hayaller tutkuları, tutkular kararlılığı üretir. Kararlılığın sonunda ise mutlu tesadüfler vardır."
09

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.