Öğrenci Kariyeri Banner

Yurt Dışında Popüler İş Sektörleri ve Meslekler

Yurt Dışında Popüler İş Sektörleri ve Meslekler

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre yurt dışında çalışma düşüncesinin son yılların en popüler trendi haline geldiği görülmektedir. Yeni fırsatlar yakalamak, deneyimler elde etmek, yeni kültürler keşfetmek, daha iyi bir yaşam isteği veya yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına giden insan sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Birçok insan yurt dışına çıkıp iş bulabilmek için üniversitelere veya dil okullarına yeniden kayıt yaptırmakta ya da Ankara Antlaşması gibi ülkeler arası ikili anlaşmalar ile girişimci olarak iş kurmaktadır. Bu durum amacı para kazanmak ve daha iyi bir yaşam kurmak isteyen adayları maddi anlamda zora sokmaktadır. Bununla birlikte mesleğinde uzmanlaşmış adayların gideceği ülkede çalışma izni alabilmek için eğitim gibi seçenekleri kullanması zaman kaybına ve kariyerine sıfırdan başlamasına sebep olmaktadır. Ancak küreselleşen dünyada sınırların ortadan kalkması ile sektörlerin değişime uğraması, geleneksel mesleklerin dönüşümü ve dijitalleşme gibi faktörler bu yöntemlere başvurmadan iş bulmayı kolaylaştırmaktadır. Örneğin, ‘Native Speakers’ yani anadilde konuşan bir çalışan olarak dünyanın herhangi bir yerinde firmanız adına çalışabilir, müşteri hizmeti verebilirsiniz.

Bu amaçla ülkelerin hangi sektör ve mesleklerde çalışanlara ihtiyaç duyduğunu sizler için bir başlık altında topladık.

Hizmet Sektörü

Avrupa’nın demografik yapısı ve yaşlanan nüfustaki hızlı artış sebebiyle önümüzdeki yıllarda yurt dışından daha çok göçmen alacağı düşünülmektedir. Özellikle Avrupa Birliği’nin lider ülkesi olan Almanya Hasta ve Yaşlı Bakıcılığı, Sosyal Hizmetler veya İnşaat İşçiliği gibi alanlarda vasıfsız işçi alımları yapmayı planlamaktadır. Bu alanların dışında yine hizmet sektörü içerisinde olup alanlarında uzmanlık gerektiren Şef Aşçılık ve Garsonluk gibi meslekler İtalya, Fransa, Kanada, İngiltere, Norveç ile Danimarka gibi gastronomi bilimine önem veren ülkelerde popüler bir meslek haline gelmiştir.

Danışmanlık Sektörü

Günümüzün popüler mesleklerinden sayılan Müşteri İlişkileri Yönetimi (Costumer Relationship Management –CRM)  ya da diğer adıyla Müşteri Hizmetleri yurt dışında en çok tercih edilen ve çalışma imkanı geniş alanlardan birisidir. “Native Speaker” yani anadilde konuşarak çalışma seçeneği ile dünyanın farklı noktalarından Türkiye’ye danışmanlık veren firmalarda iş bulabilirsiniz. Bankacılık, finans veya emlak sektöründe de Avrupa ülkelerinde ana dilde danışmanlık hizmeti verebilecek adaylar aranmaktadır. Kendi diliniz hariç İngilizce, Almanca ve İspanyolca bilmek bu sektörün içerisinde tercih edilebilir bir aday olmanızı arttıracaktır. İngiltere, İrlanda, Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz, Polonya veya Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde sektöre yönelik iş bulabilirsiniz.

Banka ve finans sektöründe yükselen yıldız olan Çin, Singapur veya Hong Kong gibi Asya ülkelerinde de uluslararası adaylar için birçok iş fırsatı bulunmaktadır.

Satış ve Pazarlama Sektörü

Lojistik, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Reklamcılık gibi içine bilişim teknolojileri ve insanı temel alarak hizmet veren sektörlere yönelik iş arayışında bulunan adayların yurt dışında kabul alma ihtimalleri daha yüksektir. Dijital Pazarlama alanında Amerika ve Avrupa’da çoğu ülkede iş bulabilirsiniz. Lojistik gibi iş piyasalarında ise dünyanın herhangi bir ülkesinde çalışılabileceği gibi özellikle ulaşım ağlarının gelişmiş olduğu Almanya, Polonya, Bulgaristan, İtalya veya İspanya’da çok uluslu firmalarda işe başlayabilirsiniz. Gitmeyi planladığınız ülkenin dilini bilmek mülakatlar sırasında tercih edilmenizi kolaylaştıracaktır.

Bilişim Sektörü

Yazılım, Bilgisayar, Veri Tabanı Programcılığı ve Bilgi Teknolojileri bölümlerini bitirmiş, alanda tecrübeli veya tecrübesiz birçok adayın yurt dışında rahatlıkla iş bulabildiği bilinen bir gerçektir. Dijital dünyanın özel yazılımlar ve kodlama sistemi üzerinden tek uluslu bir dünya düzeni yaratması bu alanda uzmanlaşmayı gerektirmektedir. Bu yüzden adayalar başta Amerika ve Kanada olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde Asya’da veya Avusturalya’da iş bulunabilmektedir. Son yıllarda İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde bu alanlarda uluslararası birçok kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Mühendislik Sektörü

Endüstri Mühendisliği, Üretim Mühendisliği, Maden ve Petrol Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmuş adaylar alanlarında uzmanlaşmış ülkelerde iş bulabilmektedir. Örneğin; Makine Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği alanında çalışmak isteyen adaylar Almanya, İngiltere, İrlanda, Danimarka, İsveç, İsviçre, Singapur, Avusturya, Avusturalya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde rahatlıkla iş bulabilmektedir.

Maden ve Petrol Mühendisliği bölüm uzmanları ise Singapur, Norveç, Brezilya, Orta Doğu ve Güney Afrika gibi birçok farklı yerde çalışabilmektedir.

Endüstri, Üretim veya Kimya Mühendisleri Avusturalya, Belçika, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Kanada ve Güney Afrika gibi ülkelerde yer alan uluslararası firmalara başvuruda bulunarak kabul almaktadır.

Sağlık Sektörü

Sağlık Sektörü, bilişim ve mühendislikten sonra dünyada en çok tercih edilen ve iş bulunan sektörler arasında yer almaktadır. Hemşire, Doktor, Röntgen Uzmanı, İşitme ve Konuşma Terapisti,  Fizyoterapist, Pratisyen Hemşirelik, Meslek Hastalıkları Uzmanlığı, Ev Sağlık Hizmetleri gibi birçok alanda işe alım yapılmaktadır. Amerika, İngiltere, Almanya, Kanada, Singapur, Hong Kong, Macaristan, İrlanda, Norveç, Yeni Zelanda ve Avusturalya gibi dünyanın pek çok ülkesinden kabul alınmaktadır.

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Özgün İçerik


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.