Öğrenci Kariyeri Banner

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Yurt dışında eğitim alıp hem kişisel gelişiminize katkıda bulunmak hem de kariyerinizde önemli bir ivme atlamak ister misiniz? Günümüzde pek çok insan hem yabancı dil pratiği yapmak hem de farklı imkanlardan yararlanmak amacıyla yurt dışı eğitim programlarına yöneliyor. Bu programlarla ticaretten, sanata; temel bilimlerden, dil uzmanlığına kadar uzanan çok geniş bir yelpazeye sahip çeşitli üniversitelerde eğitim almanız mümkün. Hal böyle olunca biz de sizler için bir başlangıç rehberi niteliğinde olmasını umduğumuz, yurt dışında eğitim almak için izlemeniz gereken adımları listeledik.

1. Alan Seçimi

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Yurt dışında eğitim almak istiyorsunuz fakat hangi alana yönelmek istediğiniz konusunda kararsız mısınız? O halde, bu serüvene bir alan seçimi yapmakla başlamak sizin için oldukça iyi olacaktır. Bu seçimi yapmak için öncelikle yeteneklerinizi fark etmeli, ne yapmaktan hoşlandığınızı ve ileride ne yaparsanız mutlu olacağınızı düşünmeli ve bunun kararını vermelisiniz. Karar sürecinde, tüm seçeneklerinizi daha somut hale getirmek için kâğıt kalem kullanarak bir liste yapabilir ve böylece düşüncelerinizi zihninizde daha net bir hale getirebilirsiniz. Bu adım için kendinize biraz zaman tanımanızı ve yavaş ama emin adımlarla ilerlemenizi öneriyoruz.

2. Ülke Seçimi

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Hangi alana yönelmek istediğinizin kararını verdikten sonra hangi ülkeye gitmek istediğinizi düşünebilirsiniz. Ülke seçimi eğitim görmek istediğiniz kurum, eğitimi hangi dilde almak istediğiniz, sosyal ve ekonomik sebepler gibi birçok unsura göre değişiklik gösterebilir. Ülke seçiminde size yardımcı olacağını düşündüğümüz yurtdışı eğitimi için en iyi 10 ülke başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Ekonomik Yeterlilik

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Ekonomik yeterlilik bu sürecin kaçınılmaz bir evresidir. Özellikle Türkiye’deki para birimi değerinin diğer Avrupa ülkeleri ve ABD gibi ülkelere göre düşük olması ve son yıllarda artış gösteren devalüasyon sebebiyle bir çoğunuz bunu can sıkıcı bulabilirsiniz. Ancak, yurtdışı eğitiminizde ekonomik zorlukları aşabilmeniz için de pek çok çözüm yolu bulunuyor. Tercih edeceğiniz üniversiteye, alana ve ülkeye göre burs imkânları bulabilirsiniz. Kendi bütçenize uygun burs miktarını talep edebilir ve eğitim hayatınıza endişe duymadan başlayabilirsiniz. Ayrıca, her sene ülkemizde de yapılan yurtdışı eğitim fuarlarına katılabilir ve oradaki burs programlarına kaydolabilirsiniz.

4. Konaklama İmkânları

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Konaklama için, seçmiş olduğunuz üniversitenin resmi internet sitesinden sağladıkları yurt imkanlarını inceleyebilirsiniz. Eğer üniversitenin böyle bir imkânı yoksa, seçmiş olduğunuz ülkelerde öğrencilere yönelik sunulan diğer yurt imkanlarına göz atabilirsiniz. Pek çok ülkede bütçenize ve tercihlerinize göre Türkiye’deki KYK benzeri yurt seçenekleri bulmanız mümkün. Yurt yerine apart veya kendinize ait bir dairede yaşamak istiyorsanız, yerel emlak ofislerinden ve Airbnb gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.

5. Başvuru

Yurt Dışında Eğitim Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Tüm adımları geçtiniz, şimdi her şey aklınızda daha net ise sıra başvuru yapmaya gelmiş demektir. Yurt dışındaki pek çok üniversite öğrencileri değerlendirmeye alırken öncelikle sanal bir ön başvuru aşaması talep ediyor. Bu başvuruda üniversitelerin belirledikleri kriterlere göre doldurmanız gereken bir formla karşılaşıyorsunuz. Her üniversite öğrenci alımı için başvuru formlarını kendi resmi internet sitesinde yayınlıyor, dolayısıyla kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Başvuru formunu doldururken mutlaka her bilgiyi eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve başvuru zamanına göre bu belgelerin tesliminde dakik olmalısınız. Ayrıca, yukarıda bahsettiğimiz öğrenci bütçesi, konaklama ve ulaşım gibi unsurları da başvuru zamanı seçmiş olduğunuz üniversiteyle e-mail yoluyla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için üniversitelerle iletişime geçmekten hiç çekinmeyip, mutlaka iletişim halinde kalmanızı öneriyoruz.

Bol şans!

 

Yurt Dışında Eğitim İçin Aklınıza Takılan Tüm Sorular İçin:

Atlas Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı


 


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.