Öğrenci Kariyeri Banner

Yerimizi Yadırgamamızın Sebebi Nedir?

Yerimizi Yadırgamamızın Sebebi Nedir?

Neden evimiz dışında bir yerde uyuduğumuzda çok rahatsız olduğumuzu ve genellikle uyuyamadığımızı hiç düşündünüz mü?

İnsanlar farklı bir yerde konaklayacağı veya şehir değiştireceği zaman yerini yadırgayacağını ve rahat uyuyamayacağını söyler. Hatta sırf bu yüzden yolculuğa çıkmak istemeyenler bile olabilir. Çünkü uyuyanamayan bir gecenin sabahında müthiş bir baş ağrısı yaşadıklarını daha önce deneyimlemişlerdir.

Peki bu işin aslı nedir? Neden kendi yatağımızdan farklı bir yerde uyuduğumuzda yerimizi yadırgarız?

baş ağrısıUzmanlara göre yerimizi yadırgamanın sebebi evimizden farklı bir yerde uyuduğumuz sırada beynimizin bir yarım küresinin uyanık kalmaya devam etmesidir.

Beynimizde farklı duyularımız ve durumlar için özelleşmiş alanlar vardır. Bazı bölgeler görsel, bazı bölgeler işitsel, bazı bölgeler de dikkatimizi gerektiren durumlarda beynimizin diğer bölgelerine göre daha fazla tepki verir.

beyinİşte bu bölgelerden biri de “Default Mode Network” olarak bilinen “Varsayılan Mod Ağı”dır. Bu ağı hayal kurarken, gelecekle ilgili bir plan yaparken, geçmişteki bir kavgada “keşke söyleseydim ya” dediğiniz bir şey aklınıza geldiğinde aktif olarak kullanırsınız.  

Ayrıca bu ağın bir görevi de vücudumuzu otomatik pilota aldığımızda günlük işlerimizi çok fazla düşünmeden yapmamıza yardımcı olur.

Örneğin; evinize, işinize, okulunuza giderken her gün aynı güzergahı kullanıyorsanız aktif hale gelir ve bu işler için çok fazla enerji harcamamıza gerek kalmaz.

uykusuzlukBu konuda yapılan bir araştırmaya göre, gönüllü katılımcılardan oluşan bir deneyde, katılımcılar kendi evlerinden farklı bir yerde uyurlar. Bu sırada beyin aktiviteleri gözlemlenir ve varsayılan mod ağının olduğu bölgenin aktif olduğu gözlemlenir.

Bu sayede dışarıdan gelen herhangi bir tehlikeye karşı tetikte olmamızı ve hızlıca tepki verebilmemizi sağlar.

Özetlemek gerekirse, evimizden farklı bir yerde uyuduğumuzda orayı tehlikeli bir yer olarak algılarız ve beynimiz gece gelecek tehlikelere karşı bizim için gözcülük yapar.

uykusuz köpekcikler

Yazar Notu: Yukarıda yazılan her şeye rağmen yerinizi yadırgamaktan korkmayın. O yolculuğa çıkın. O yerde uyuyun. Farklı şehirleri gezin. Şunu unutmayın ki konfor alanında kalmak güzel ama konfor alanından çıkmak daha güzeldir.

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.