Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezunların En Sık Yaptığı Kariyer Hataları!

Yeni Mezunların En Sık Yaptığı Kariyer Hataları!

Yeni mezunların bir kısmı hızlı bir şekilde iş bulabilirken, bir kısmı ise oldukça uzun süreler beklemek durumunda kalıyor. Bu durumun elbette çeşitli nedenleri var ancak bazı hatalar var ki ısrarla yapılmaya devam ediyor. Bu konuda sizlere yön göstereceğini düşündüğümüz birkaç öneride bulunmak istiyoruz.

Yeni mezun adaylar; bitirdikleri bölümler, stajlar veya kısa çalışma hayatlarına dair hazırladıkları kısıtlı özgeçmişler, insan kaynakları departmanlarının kendileri ve yeteneklerini tam anlamıyla görmelerinin önüne geçiyor. Bunu önüne geçmek için öz geçmişleri biraz daha dolu göstemek gerekiyor.

Bu sebeple hiç iş veya staj deneyimi olmayan adaylar okulda dahil olduğu projeleri yazabilir.  

Özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:
 

  • İletişim adresini doğru yazmak,
  • Mezun olduğu okul ve iş deneyiminde ters kronolojik sıra şeklinde yazmak,
  • İş deneyimlerindeki pozisyon ve görev tanımlarını açık, doğru ve kısa ifade etmek,
  • Doğru ve akıcı bir Türkçe kullanma, imla hatalarına dikkat etmek,
  • Öz geçmişinizde güncel ve kurumsal fotoğrafınızın olması,
  • Başvurduğu pozisyona bağlı mutlaka kısa bir önyazı hazırlanması. 

 Yanlış İş Alanlarına Yönelmek

Yeni mezun adaylar, bitirdikleri bölümleri sevmediklerinde aynı şekilde işi de sevmeyeceklerini düşünüp mezun olur olmaz bölümleri ile alakasız, işi öğrenmek ve tecrübe edinmek için farklı mesleklere başvuru yapabiliyorlar. Aslında burada olması gereken; mezun olduktan sonra kendi alanında kısa da olsa tecrübe sahibi olup gözlemlemek olacaktır.

Bunun dışında istediği farklı meslek ile ilgili kısa eğitim programlarına katılıp en azından bilgi sahibi olup kariyer planlamasında doğru kararı vermek oldukça önemlidir. Tek bir alana yönelmektense kişinin kendisini geliştirmesi ve mevcut yeteneklerini değerlendirmesi kariyer yolculuğunun doğru şekillenmesine ve iş alanlarının artmasını sağlayacaktır.

Maddi Beklentiyi Fazla Ön Planda Tutmak

 

Yeni mezun adayların yaptığı en büyük hatalardan biri de; mülakat sırasında maddi beklentiyi gereğinden fazla gündeme getirmeleridir. İnsan kaynakları yetkilisi bu beklentiyi sormadıkça dillendirmemek gereklidir. Görüşmenin sonuna kadar maddi beklenti hakkında herhangi bir soru sorulmazsa, siz dile getirebilirsiniz.

Maddiyat elbette ki önemlidir. Bu yüzden hakettiğiniz altındaki ücretleri kabul etmemeniz gerekir. Ancak eğer ilk iş tecrübeniz olacaksa paradan çok deneyime odaklanmak ve iş hayatındaki dinamikleri öğrenmelerinin daha önemli olduğunu karşı tarafa yansıtmak gerekir. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.