Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezun Adayların Kaçınması Gereken 4 Durum

Yeni Mezun Adayların Kaçınması Gereken 4 Durum

Kendimize itiraf etmemiz gereken ilk şey üniversiteden mezun olduktan sonra sudan çıkmış balık gibi olup ne yapacağımıza bir türlü karar veremediğimiz gerçeğidir. Olmadık işlere girip kendimizi farklı sahalarda iş bulmaya çalışırken yakalamamız sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu yazımızda mezun olduktan sonra neler yapmamanız gerektiğini sizler için derledik.

1.Hızlı Karar Almaya Çalışmayın

Hız birçok konuda hepimizin düşmanıdır. Düşünmeden alınan kararlar, verilen yargılar ve yapılan hareketler her daim hüsranla sonuçlanır. Yeni mezun birçok aday kendisini dinlemeden ya da yeteneklerinin ne olduğunu keşfedemeden her bulduğu işe başvurarak ve ilk kabul aldığı işe detaylıca araştırma yapmadan girmektedir. Bu durum işe yeni başlamış gençleri çoğu zaman ilk yılını dolduramadan mutsuzluğa sürüklemekte ya da istemediği bir alanda kariyer yapmasına sebep olmaktadır. Geleceğinizi şekillendirmek adına yapmanız gereken hızlı karar almadan kendinizi tanımak, yeteneklerinizi keşfetmek ve gerekli ise bu konuda bir danışmandan yardım almaktır. Böylece ileride yaşanacak birçok mutsuzluğun önüne geçebilirsiniz.

 

2.Lisansüstü Eğitim Kararı Vermeyin

Dört yıl boyunca okuyup bölümünü sevemeyen ya da akademik yaşama ısınamayan yeni mezun adayların pek çoğu iş arama süreçleri uzadıkça “bari eğitim yaşamıma devam edeyim” anlayışı ile yüksek lisans eğitimine başlamaktadır. Oysaki Lisansüstü eğitimler temelde bir akademik faaliyet ve meslek çeşididir. Eğer araştırmayı, okumayı, yazmayı ve en önemlisi öğretmeyi sevmiyorsanız vakit geçirmek adına kendi vaktinizden çalmayın. Bunun yerine kariyerinizde ilerlemek istediğiniz alanlarda çeşitli MT Programlarına katılmak veya özel kurslara gitmek daha yararlı olacaktır. Ayrıca iş yaratma açısından yeni networkler kazanmanızı sağlayacaktır.

 

3.İş Yerlerinin Sizleri Aramasını Beklemeyin

Yeni mezun ya da deneyimli çalışan farketmeksizin günümüz rekabetçi koşullarında birçok aday aynı işe başvurmaktadır. Bu yüzden başvurduğunuz pek çok işten olumlu ya da olumsuz cevap alamamaktasınız. Bunun önüne geçmek adına kariyer yazılarımın pek çoğunda bahsettiğim gibi etkili bir ön yazı ile başvurulan pozisyona ilişkin yetkinliklerinizi anlatarak neden sizi seçmeleri gerektiği konusunda bilgi verebilirsiniz. Fırsatların size gelmesini beklemeyin. Siz fırsatlara koşun.

 

4.Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere İş Başvurusunda Bulunun

Her yeni mezun adayın hayali uluslararası bir firmada işe başlayarak en üst noktalara gelmektir ancak bu şirketlere kabul için rekabetin fazla olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir. Oysaki küçük veya orta ölçekli işletmelere girerek alanınızda uzman olabilir ve hızlıca ilerleyebilirsiniz. Aile şirketleri yapı itibariyle kurumsal olmamakla birlikte bir kere kendinizi kabul ettirirseniz ailedensiniz anlayışıyla hareket eden kurumlardır. İş deneyimi açısından bulunmaz fırsat olan küçük ve orta ölçekli firmalara da iş başvurusunda bulunmayı unutmayın.


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.