Öğrenci Kariyeri Banner

Yaşamda Belirleyici Alanlar

Yaşamda Belirleyici Alanlar

Her yaşam döneminizde gelecekle ilgili senaryonuzu önceki yazımda değindiğim gibi vizyon, misyon, strateji, plan ve program formülü doğrultusunda kurgulayabileceğinizi belirtmiştim. Bu noktada hayatımızdaki belirleyici alanların varlığı farklı güçler içerir ve her biri için gelecek odaklı hedefler belirlemek etki yaratacaktır. Genç yetişkin döneminde sosyal alan (yaşamınızdaki insanlarla ilgili her şey; örn. aile, arkadaşlar, çalışma arkadaşları, topluluk, danışmanlar, organizasyonlar) ve aktiviteler alanı (yaptığınız her şey; örn. eğitim, kariyer, spor, hobiler, seyahat, oyunlar, eğlence) sıklıkla bireyin yaşamındaki itici güçlerdir.

Mali ve finansal alan (örn. gelir, mal-mülk, harcamalar, borçlar, riskler, sigorta) kısmen ailenin ihtiyaç ve istekleri, kısmen de bireyin tasarruf ve yatırım yapma arzusu nedeniyle yetişkin döneminde daha baskın bir güç olabilir.

Sağlık alanı (örn. hastalıklar, tedaviler, tıbbi bakım, profesyonel bakım, kişisel bakım yardımı) ilerleyen yaşlarda baskın olur. Daha genç olanlar, eğer bir sağlık sorunları varsa ya da sıkı bir diyet veya egzersiz yapıyorlarsa, bu alanı itici bir güç olarak görebilirler.

Barınma alanı (eviniz ve yaşadığınız yerle ilgili her şey, örn. apartman, mahalle, yakın komşular, ulus, ülke, iklim) ne zaman bir ev sahibi olma, taşınma ya da evde değişiklikler yapma söz konusu olursa, o vakit önem kazanır. Farklı bir yerde yaşama kararı ya da ihtiyacı bu alana geçici bir anlam katar. Bu ihtiyaçların karşılanması sonrası barınma alanı geri plana itilir.

Ulaşım alanı (bir yere gitme ve yolla ilgili her şey; örn. bisiklet, toplu taşıma, taksi, tren, uçak, gemi) ehliyet aldıklarında ergenler için, araba kullanma yeteneklerini kaybetmeye başladıklarında da yaşlılar için önemlidir. Az sayıda insanın araba sahibi olduğu bazı kültürlerde yürümek, motosikletler ve otobüsler önemli ulaşım şekilleridir. Ama bir çok insan için ulaşımın değeri onu kaybedince anlaşılır.

Blog için buraya tıklayabilirsiniz...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.