Öğrenci Kariyeri Banner

Yargıtay'dan İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı Hakkında Önemli Karar!

Yargıtay'dan İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı Hakkında Önemli Karar!

Yargıtay'dan internet dolandırıcılıkları hakkında önemli bir karar geldi. Önüne gelen bir uyuşmazlığı inceleyen üst mahkeme, internet dolandırıcılıklarında bankanın zarardan sorumlu olduğu kararını verdi.

Özellikle pandemiyle birlikte online alışverişlere ciddi anlamda ağırlık verilmeye başlandı. Bu da özellikle e-ticaretin, dolandırıcıların hedeflerinden biri haline gelmesine neden oldu. Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi ise bu konuyla ilgili önemli bir karar aldı. Eskişehir'de gerçekleşen bir olayı inceleyen üst mahkeme, internet ortamında yaşanan dolandırıcılık olaylarında yaşanan zarardan bankanın sorumlu olduğuna hükmetti.

Zararı Banka Karşılayacak!

Özel bir bankanın Eskişehir'deki şubesinde hesap açan bir vatandaş, internet dolandırıcılığı mağduru oldu. İsmi açıklanmayan vatandaşın hesabına, aynı bankanın Hatay İskenderun'daki şubesi üzerinden sahte bir hesap açıldı. Daha sonra da Eskişehir'deki şubede bulunan hesaptaki para, internet bankacılığı ile Hatay İskenderun'daki şubede açılan hesaba gönderildi.

Aynı para bu kez de başka bir şehre gönderildi ve oradan çekildi. Vatandaş, bu işlemleri kendisinin yapmadığını belirterek bankaya dava açtı. Banka tarafından yapılan savunmada, para transferleri için hesap sahibinin arandığı, sorulan tüm güvenlik sorularına doğru cevap verildiği söylendi. Davaya bakan Eskişehir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, bankanın kusuru olmadığına karar verdi.

Yaşanan durum nedeniyle mağdur olan vatandaş, Eskişehir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi tarafından yapılan incelemeler sonucunda verilen karar ise şu şekilde:

"İşlemde davacının üçüncü kişilerle iş birliği yaparak veya başka şekilde kusurlu davrandığı ispatlanamamıştır. Davalı banka tarafından, hesapta bulunan paranın güvenliğinin tam olarak sağlanamadığı, kötü niyetli kişilerin işlemlerine karşı korunamadığı, güvenlik önlemlerini geliştirmediği, bu önlemleri kullanmayı, müşterileri için zorunlu hale getirmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı banka hesaptan çekilen tüm paradan sorumludur. Bunun ilke olarak kabulü gerekir."

Yargıtay'ın aldığı karar ile vatandaşın mağduriyetinin banka tarafından karşılanmasına karar verilmiş oldu.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.