Öğrenci Kariyeri Banner

Yapılan Son Zamdan Sonra IMEI Kayıtlarında Rekor Kırıldı!

Yapılan Son Zamdan Sonra IMEI Kayıtlarında Rekor Kırıldı!

7 Temmuz'da resmi gazetede yayınlanan kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 6091 TL'den 20.000 TL'ye yükseltildi. Sadece 7 Temmuz'da yapılan kayıt sayısı 2023'te yapılan kayıt sayısını geçti. 

Dolar kurundaki dalgalanma ve ülkemizdeki vergiler teknolojik cihazla ve özellikle akıllı telefon alımında insanları olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Uzun bir süredir birçok vatandaş bu soruna yurt dışından telefon getirerek çözüm buluyordu. Ancak 7 Temmuz'da yayınlanan son dakika kararıyla IMEI ücretinin 6091 TL'den 20.000 TL'ye yükseltilmesi telefon sahibi olmayı neredeyse imkansız hale getirdi. 

Vatandaşların birçoğu 7 Temmuz saat 00.00'a kadar 6099 TL'den telefonlarını kaydettirebilmek için sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturdu. e-Devlet ve sınır kapılarında oluşan yoğunluktan dolayı işlemini yaptığı halde sorun yaşayanlar da oldu. Şimdi akıllardaki en önemli soru şu: Bu telefonlar ne olacak?

"IMEI Kaydımı Yaptırdım Ama Telefonum Açılmadı!"

Zamlardan etkilenmek istenmeyen birçok vatandaş son gün kayıt işlemlerini yaptırabilmek için internette ve sınırlarda uzun kuyruklar oluşturdu. Yapılan incelemelere göre 7 Temmuz günü yapılan kayıtların tüm 2023 yılında yapılan kayıtlardan daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu tespit ülkemizde kaydı olmayan birçok telefonun da olduğunu gösterdi.

Elbette oluşan bu yoğunluk teknik sıkıntılara da yol açtı. Kayıtlarını yapan pek çok insan kaydın ardından telefonlarını açamadıklarını dile getirdiler. Ulaşılan bilgilere göre e-Devlet üzerinden yapılan kayıtların ardından eşleştirme işlemi otomatik olarak gerçekleşiyor. Sistemde bu kadar yoğunluk olması da doğal olarak aksaklıkları beraberinde getirdi. 

Ayrıca yapılan eşleştirme işlemi iki aşamalı olarak gerçekleştiriiyor.  İlk aşama BTK tarafından ikinci aşama ise ilgili operatör tarafından gerçekleştiriliyor. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için ise sistem tarafından gerekli kontrollerin yapılması gerekiyor.

Normal bir zamanda bile belli bi zaman alan bu işlemin yoğun bir günde aksaması doğal gibi görünüyor! Elde ettiğimiz bilglere göre kayıt altına alınan tüm cihazların işlemleri en kısa sürede gerçekleştirilecek. Endişelenmenize gerek yok! Telefonunuz en kısa sürede açılacak.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.