Öğrenci Kariyeri Banner

Yalnızca 277 Kelime İle Yapılan Tarihin En Etkili Konuşması: Gettysburg Hitabesi

Yalnızca 277 Kelime İle Yapılan Tarihin En Etkili Konuşması: Gettysburg Hitabesi

1863 yılında Amerika İç Savaşı'nın yaşandığı yıllarda halk, hükümete karşı bir ayaklanma çıkarıyor. Bu isyan üzerine Abraham Lincoln de halkı sakinleştirmek için Gettysburg Konuşması'nı yapıyor. Bu efsane konuşmanın hikayesini Ekşi Sözlük yazarlarından ''anglachelm'' anlatmış.

Lincoln, yalnızca 277 kelime kullanarak yazdığı mektubuyla amerikan tarihindeki en kuvvetli konuşmalar arasındaki yerini alıyor. Konuşmasını 2 dakikanın altında bir sürede bu konuşmayı bitirmiştir, ancak ölümsüz bir konuşma olmuştur.

İşte Gettysburg Konuşması:

"Seksen yedi yıl önce babalarımız bu kıtaya bütün insanların eşit yaratıldığı ilkesine adanmış ve özgürlük içinde tasarlanmış bir devlet kurdular. Şimdi ise biz bu devletin, veya böyle tasarlanan ya da buna adanan herhangi bir devletin uzun yaşayıp yaşayamayacağını deneyen büyük bir iç savaşa girişmiş bulunuyoruz.

Bu büyük savaşın meydanında buluşmuş buluyoruz. Buraya bu meydanın bir kısmını, yaşamını böyle bir devletin yaşayabilmesi için feda edenlere ebedi istirahatgah yapmak üzere adamaya geldik. Bunu yapıyor olmamız gayet uygun ve makuldür.

Fakat daha geniş düşünürsek, bu alanı daha çok adayamayız, kutsayamayız ve taltif edemeyiz. Zira burada mücadele etmiş, hayatta veya ölü olan bu cesur insanlar, bu alanı bizim etki etme gücümüzün zaten çok ilerisinde kutsamış bulunmaktadırlar.

Dünya bizim burada söylediklerimizi kaale almayacak, hatırlamayacaktır. Ancak onların burada yaptıklarını da asla unutamaz. Biz hayatta olanlara düşen, onların savaşarak şimdiye kadar büyük bir soylulukla bu noktaya getirdikleri bu bitmemiş işe kendimizi adıyor olmaktır.

İşte bize kalan bu büyük görev, bu onurlu ölülerden ve onların edebilecekleri her şeylerini feda ettikleri bu davaya gitgide daha çok bağlanmaktır. Öyle ki bu ölülerin boş yere ölmediklerinde hemfikir olalım. Ve bu millet, tanrının önünde, yeni bir özgürlük doğursun. Halk tarafından yönetilen, halka çalışan bu halkın kendi hükümeti dünyadan hiç yok olup gitmesin. "

Ertesi gün New York Times konuşmanın beş kez alkışlarla bölündüğünü ve bitişte korkunç bir alkışın koptuğunu yazar.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.