Öğrenci Kariyeri Banner

Ünlü Markaların Basit Ama Etkili Pazarlama Stratejileri

Ünlü Markaların Basit Ama Etkili Pazarlama Stratejileri

Pazarlama stratejileri, büyük şirketlerin satış oranlarında ve rakip şirketlerle yapılan sıralamalarda markayı her zaman bir adım öne taşırken, müşteriye ise reklamlar sayesinde ürünü incelemeden sepete ekleme, hatta ve hatta ihtiyacı olmayan bir ürünü satın alma gibi algılar yaratabiliyorlar. Peki nedir bu kadar büyük etki yaratan pazarlama stratejileri? İşte bu stratejilerle milyonlar kazanan dünyaca ünlü markalar!

Jeep

pazarlama

Jeep markasının yeni bir modeli piyasaya sürüldüğünde satışların artması gerekirken aksine hızla düşüşe geçtiği görüldü. Şirketin pazarlama bölümünde yeni işe alınan Clotaire Rapaille, bu olaya el attı ve satışların tekrar yükselmesi için bir girişimde bulundu. Jeep markasının orijinal modellerindeki görünüm, Amerikan alıcılara hız, vahşi batı, özgürlük gibi kavramları çağrıştırıyordu. Yeni çıkan modeldeki kare farlar alıcıyı bu görüntüden uzaklaştırarak satışları düşürdüğünde farlar tekrar eski hali olan yuvarlak modellere döndürüldü ve alıcıların görmek istediği “at” görüntüsü yeniden kazandırıldı. Rapaille’nin bu etkili çözümüyle satışlardaki artış yadsınamazdı.

Nestle

pazarlama

Japonların kahveyi çaya tercih ettiklerini bilen Nestle, Japon mağazalarıyla raflarına müşterilerin ilgisini çekebilecek şekilde kahve paketleri yerleştirmek için anlaşmaya gitti. Nestle’nin bu stratejisiyle artan kahve satışları beraberinde 2020 yılında her bir Japon’un ortalama 2 kg kahve tükettiğini gösterdi.

Burger King

pazarlama

Burger King, menülerinde ilk olarak 2010 yılında gördüğümüz Funnel Cake Fries ürününü günümüzde tekrar satışa çıkararak hatırlatmak isterken çok başarılı bir strateji uyguladı. Twitter kullanıcılarının söylemlerine göre marka, kullanıcıların 2010 yılına ait eski Tweet’lerini beğenmeye başlamıştı. Beğenilen Tweet’lerin neye göre ve hangi kriterlere göre beğenildiği bilinmiyorken markadan gelen bir açıklama her şeyi açıkladı. “2010’daki bazı şeyler yâd edilmeye değer. Tıpkı eski Tweet’leriniz ve Funnel Cake Fries gibi.” diye bir paylaşım yaparak tüm ilgiyi markaya çekmeyi başardılar.

Lay’s

pazarlama

Marka ürünlerinin ambalajında yeniliğe doğru giderken insanların ilgisini tasarımıyla çekmek istedi. Gülen yüzler yerleştirerek satışa çıkardığı paketler sayesinde sırf ambalajlarla fotoğraf çekmek için cips sevmeyenlerin bile markanın ürünlerini satın aldığı öğrenildi.

Puma

pazarlama

1970 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Meksika’da oynanan maçta oyuncu Pele sahaya çıkmadan önce birkaç saniye oyalandı ve sonrasında ayakkabısının bağcını bağlamaya başladı. O anda tüm kameralar ona yöneltildiğinde tüm dünya oyuncunun Puma ayakkabı giydiğini gördü ve markanın satışları şaşırtıcı derecede artmaya başladı. O zamanın söylentilerine göre ünlü futbolcu bu reklamdan 25 bin dolara yakın kazanç sağlamıştı.

Nivea

pazarlama

Nivea çocuklar için ilk güneş kremini çıkardığında bu ürünü nasıl pazarlayacağını ve çocuklara güneş kremi kullandırmayı nasıl öğreteceğini bilmiyordu. Pazarlamacılar bu sorun için satışa çıkacak ürünlerin yanında, güneşte kaldıkça kızaran fakat krem sürdükçe eski haline dönebilen oyuncak bebeklerin hediye edilmesini önerdi. Bu stratejiyle birlikte çocuklar güneş kremine alıştı ve satışlardaki artış da gözle görülür şekilde oldu.

BONUS: İsveç Televizyonundaki Naylon Çoraplar

pazarlama

1962 yılında İsveç Devlet Televizyonu’nun teknik uzmanı Kjell Stensson ekranlara çıkarak televizyon dünyasındaki yeniliği açıklamak istedi. Bundan böyle televiyonlarının üzerini naylon çorapla kaplayan tüm İsveçliler, siyah beyaz ekrandan kurtularak renkli görüntülere kavuşabileceklerdi. Naylon çorabın ışıkları bükerek renkli bir görüntüye çevireceğini iddia eden kampanya 1 Nisan’da yayınlandı fakat tüm izleyiciler bu şakaya inandı. Naylon çorap satışlarının tavan yaptığı o akşamda naylon çorap üreticileri isteklerine kavuşmuştu. İsveç ise 1962 yılında değil, 1970 yılında renkli televizyona geçmiştir.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kurbanı Olduğumuz 7 Pazarlamacı Manipülasyonu

Yaratıcı Reklam Perspektifi: Gerilla Pazarlama

Yaratıcı Ve Zekice Hazırlanmış 10 Reklam Afişi

 

 


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.