Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitede İlk 1 Hafta İçinde Karşılaşacağınız 10 Öğrenci Tipi

Üniversitede İlk 1 Hafta İçinde Karşılaşacağınız 10 Öğrenci Tipi


Tercihler yapıldı, kayıtlar bitti. Peki üniversitenin ilk günlerinde kiminle arkadaşlık yapacaksınız biliyor musunuz? İşte size ipuçları.




1. Aktif
Aktif
İlk günden kendisini tanımanız mümkün. Size nasıl kayıt yaptıracağınızı, harcı nereye yatıracağınızı, dekontu nereye vereceğinizi, öğrenci işlerinin nerede olduğunu, nereden ders seçeceğinizi, kantinin, spor salonun nerede olduğunu anlatır. Sanki üniversitenin kurucuları arasında yer almış, inşaatında çalışmıştır. 3 günde bütün kampüsü çözer, yapılması gereken bütün işleri bilir, hangi kulübün daha etkin ve daha eğlenceli olduğu konusunda sizi bilgilendirebilir.
 
2. 'Kantindeyim, gel'ci
'Kantindeyim, gel'ci
"Ya hallederiz gel önce bir çay falan içelim" diye sizi kantine sürüklemeye çalışan öğrencinin bundan sonraki öğrencilik hayatı fakülte ile kantin arasında geçecektir. Ne zaman arasanız, ne zaman neredesin deseniz bilin ki size "kantindeyim olum gel" diyecektir. Okulun daha ikinci haftasında kantinci ile arkadaş olacak, kendisine kantinde bir masa belirleyecek ve yavaş yavaş klanını oluşturmaya başlayacaktır. Ders mi çalışılacak? kantine, ödev mi yapılacak? kantine, Ders mi kırılacak? kantine, sevgili ile mi buluşulacak? kantine. Her şey için kantini adres olarak gösterecektir. 
3. Hiperaktif
Hiperaktif
Panik halde oradan oraya koşturan, şunun günü geçmiş, bunun günü yarınmış, daha harç yatırmadım, ders seçmedim, şu dersi başka yerde alıyormuşuz, fotokopi çok uzakta, yatay geçiş sıkıntılıymış, vb. onlarca derdi olan, hiçbirini halledemeyen ama hepsi için itinayla dertlenen arkadaşlardır bunlar.
4. 'Hoca notları vermiş mi'ci
'Hoca notları vermiş mi'ci
Fotokopicinin kokusunu mu seviyor, o sıkışık, harala gürele işlerden keyif mi alıyor, okulu bitirmenin tek yolunun oradan geçtiğini mi düşünüyor bilinmez her üniversitenin fotokopi aşığı öğrencileri vardır. Okulun ilk günlerinde ihtiyacınız olan fotokopi işlerini "ben hallederim, sen şurada sıraya gir" diyerek halleden biri varsa, hocanın önerdiği kitabı almak yerine fotokopisinin temin edileceğini düşünen biri varsa, işte o kişi senin fotokopi sevdalındır. Bu kişilerin avantajı hiçbir ders notunu, laboratuvar föyünü kaçırmamanızdır. Daha hoca fotokopiye vermeden bu kişiler bir şekilde bu notları temin etmiş olurlar. 10 yıl öncesine kadar geri giderek not bulma konusunda uzmandırlar. 
5. Not tutma sevdalısı
Not tutma sevdalısı
Üniversitenin daha ilk günü okula spiralli harita metot defteri ile gelmesinden tanıyabilirsiniz bu arkadaşları. Hocanın söylediği kitap isimlerini, okumanızı istediği kitapları itinayla not eder. Hocaya "hocam defter kullanacak mıyız?" diye sormasından da çıkartabilirsiniz bu kişileri. 
6. Akademik çırpınışçı
Akademik çırpınışçı
Okulun ilk gününden "yatay geçiş başvurusu" için gerekli evrakları soruşturmaya , çift ana dal, okulda kalma, yüksek lisans için araştırmalara başlayan arkadaşlardır bunlar. Gelecek planları sadece akademik kariyer üzerine kuruludur. Misal Teknik Eğitim okuyorsa nasıl mühendis olabileceğini kovalamaya başlar, çift ana dal sevdasına düşer, yatay geçiş, "Erasmus" kovalamaya başlar. Bölümüne en uygun yüksek lisans programını seçmek için araştırma görevlilerini darlamaya, tezi için doçenti her gün taciz etmeye başlar. 
7. 'Zaten seneye ben yokum'cu 
'Zaten seneye ben yokum'cu
Tercih yaparken bir hata sonucu oraya gelmiş, o seneyi kaybetmemek için hem okula devam edip hem de ders çalışacak, ardından da daha yüksek puanlı istediği okula geçecek arkadaşlardır bunlar. Onun içindir ki sizinle pek samimi olma gayretine girmez, nasıl olsa geçicidir orada, seneye gidecektir. Ancak zaman içerisinde dönüşüm geçirir, okul ortamı hoşuna gider, sınava hazırlanmakta sıkıntılar çeker ve okulu da dahil ettiği planlar yapmaya başlar. Böyle arkadaşların Akademik Çırpınışçıya dönüşmesi yüksek ihtimaldir. 
8. Mezuniyeti planlamaya başlayan
Mezuniyeti planlamaya başlayan
Daha bismillah, Mat101 dersine girmeden mezun olmanız halinde nerelerde iş bulabileceğinizi, hangi alanların size uygun olduğunu, mezunların hangi firmalarda işe girdiğini araştırmaya başlayan arkadaşlardır. Mezunlar derneğine gidip gelmeye, okulun ilk haftasından ileride iş başvurusunda bulunacağı şirketlere mailler yazmaya, bunlardan burs almak için girişimlere başlar. Stajyerlik başvurusunu çoktan yapmıştır bile. 
9. Olaylara karışırım diye tetikte gezen
Olaylara karışırım diye tetikte gezen
Anadolu'nun bağrından kopup büyük şehre gelmiş, TV'lerden izlediği olayların içine düşeceği endişesiyle harmanlanmış, anne öğüdü ile dolmuş arkadaşlardır bunlar. Okulda kurulan her standa, her gösteriye, her konsere hatta bir araya gelmiş her gruba şüphe ile yaklaşır. Konser var geliyor musun dersiniz çekinir, imza toplanacak olur vermez, okulun kurallarına itina ile uyar, uçarılıkları yoktur, okuldan eve evden okula gidip durur. Kantinde vakit geçirmez, sosyal aktivitelere pek bulaşmaz, okuldan sonra bir yerlere gidilecek olursa gelmek istemez, akşama Semih'lerde toplanacak olursunuz temkinli yaklaşır. Netice itibariyle büyük şehrin gözünü korkuttuğu arkadaşlardır bunlar. Sadece okulda vakit geçirebilirsiniz.
10. Yaşadığı şehrin akılacak mekanlarını araştıran
Yaşadığı şehrin akılacak mekanlarını araştıran
Kayıtmış, harçmış, ders seçmeymiş, öğrenci işleriymiş hiç işleri olmaz. Bunlar nasıl olsa halledilir, okuldan çıkınca nereye gidiyoruz asıl siz ondan haber verin bu arkadaşlara. Kafeler, barlar sokağı nerede, öğrenciler nerelere gidiyor, hangi semtte ev tutarsak kafamız rahat eder, geç saatte de olsa eve rahatça dönebiliriz gibi kaygıları vardır. Sınav günlerini karıştırır, vize olduğunu o gün öğrenir ve kantinde eski sorulara çalışır, mutlaka okulu uzatır ama bu onun için bir yıl daha ortamlara akmak için şanstır. Bu arkadaşlar sizi ortama sokar, ne nerede daha ucuz ve güzel bulup buluşturur, 1 ayda geniş bir çevre yapar, farklı fakültelerden bir kamyon arkadaş edinir, bahar şenliği, konser, parti bunlardan kaçmaz. Eğer böyle bir hayatsa aradığınız, okulun ilk günü, çıkışta şuraya gidelim mi diyen arkadaşım peşine takılın. Beyaz tavşan misali sizi aklınızın almayacağı yerlere götürecektir.




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.