Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Tercihi Yapacaklar İçin Tavsiyeler

Üniversite Tercihi Yapacaklar İçin Tavsiyeler
Yaz ayları kimileri için tatil, eğlence, deniz, dinlenme gibi şeyler çağrıştırsa da kimilerimiz için durum aynı değil. Üniversite sınavına hazırlanmış adaylar için yaz dönemi sınav sürecinden daha zorlu ve yıpratıcı olabiliyor. Aile beklentileri, toplum algısı ve baskısı, piyasa algısı ve beklentileri ve tüm bunlardan daha önemlisi adayın ilgi, istek ve hayalleri gibi kaygılar birleşince ve bunların da elbette adayın aldığı puan ve elde ettiği başarı sıralaması ölçütünde gerçekleşebilecek olması adaya içinden çıkılması güç bir tablo ortaya çıkarabiliyor.

Şu unutulmamalıdır ki her aday tercih dönemini üniversite hayatında da kullanbileceği bilgiler edinebileceği bir dönem gibi görerek bu dönemi sadece kendi tercihini belirlediği bir süreç olarak değil aynı zamanda Türkiye'deki veya en azından kendi bölgesindeki üniversiteleri tanıma bu üniversitelerde işleyişlerin nasıl olduğunu anlama, çeşitli okullardaki akademik insanlarla ve öğrencilerle tanışarak ufkunu genişletme ve en önemlisi ne istediğini daha iyi anlama süreci olarak görmelidir.

Biz de bu dönemin zorluğunu ve önemini göz önünde bulundurarak biz de üniversite tercihi yapacak adaylar için onları bir nebze olsun rahatlatacak ve bu yolda daha rahat karar almalarını sağlayacak bir tavsiye listesi hazırladık.

Öncelikle bu dönem geleceğinizi doğrudan etkilediği için sadece tercih listenizi hazırlamaya odaklanın ve mümkünse konsantrasyonunuzu dağıtacak ve motivasyonunuzu düşürecek işlerden kaçının. İnanın ki bu süreçte konsantrasyon ve motivasyon çok önemli.

Bu süreçte çevrenizden ve eğitim camiasından onlarca insan size birşeyler söyleyececek, fikir verecek. Elbette fikirlerine değer verdiğiniz insanları dinleyin ve bunlar üzerinde tartışın, konuşun ancak en son aşamada öncelikli olarak kendi istek, ilgi, beceri, ve hayalleriniz doğrultusunda karar verin.

Türkiye'de üniversite tercihleri toplumda oluşmuş belli algılar ve ön yargılara göre yapılıyor. Öncelikle kafanızda herhangi bir okul veya bölümle ilgili önyargıları unutun çünkü o yargıların çoğu yanlış, eksik veya şehir efsanesinden ibaret. Herhangi bir okul veya bölüm hakkındaki fikrinizi o yere giderek, kendiniz gözlemleyerek oluşturun.
Sadece belli üniversitelere gittiğinizde herşeyin mükemmel olacağı sadece o üniversitede mutlu ve başarılı olabileceğiniz gibi algılara kesinlikle kapılmayın. Emin olun ki seçenekleriniz var.Hiç aklınızdan geçmeyen bir okulda dahi kendi girişimlerinizle ve oluşturacağınız sosyal çevreyle kendinizi çok farklı bir yerde bulabilirsiniz.
Üniversite'de başarılı ve mutlu olma şansınızın kendi ellerinizde olduğunu unutmayın. Bir çok üniversite öğrencilerine her zaman tam anlamıyla mükemmel olmasada çeşitli imkanlar sunar. Önemli olanın sizin bunları nasıl değerlendireceğiniz olduğunu unutmayın.

Bu dönemde her söylenilene inanmayın. Tereddütte olduğunuz bilgileri bir kaç yerden doğrulatmaya çaışın.
''Bölüm mü, üniversite mi?'', ''Özel mi, devlet mi?'', gibi her tercih döneminde sorulan, hiçbir anlamı olmayan ve insanı bir yere götürmeyen sorularla uğraşmayın. Önemli olan kendinizi en iyi nerde bulabileceğiniz sorusuna verdiğiniz yanıttır.

Puanınız ve başarı sıralamanız para değildir. Puanınızın tuttuğu en yüksek yeri yazmak zorunda değilsiniz ve böyle bir anlayışla tercih yapmak doğru olmaz. Sıralama olarak sizin sıralamanızdan geride olsada sizin hayallerinizle ve beklentilerinizle örtüşen bir yeri yazmak çok doğal ve mantıklıdır.

Üniversitenin akademik yönünün yanında bir sosyalleşme, entellektüelleşme ve insan ağı oluşturma mekanı olduğunu unutmayın ve tercihlerinizde buna da dikkat edin.

Bu tercihlerin son şans olduğu algısına kapılmayın. Hem fikirleriniz hem de şartlar değişebilir. Okul veya bölümünüzle ilgili birşeyler değiştirmek istediğinizde elbette imkanınız olacaktır ve bunlar zor şeyler değil. Tünelden önce son çıkışta olmadığınızı bilin.

En nihayetinde unutmayın ki hiçbir okul, bölüm sizi tek başına bir yerlere getiremez. Başarılı olmak ve iyi bir üniversite hayatı geçirmek sizlerin elinde. Üniversite öğreniminiz boyunca derslerdeki başarınızın yanısıra nelerle ilgilendiğiniz, kendinize neler kattığınız, ne kadar sorumluluk aldığınız ve bu süreçte gerçek piyasada ne kadar yer aldığınız ve orayı ne kadar tanıdığınız da önemli. Bütün bu kriterler doğrultusunda kendi ilgi ve hayallerinize göre beklentilerinizi karşılayabileceğini düşündüğünüz bir üniversite seçin.

BOL ŞANS...

Özel İçerik: Enes Sutaş

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.