Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'de Gençler Ekonomi ve Finansal Okuryazarlıkta Ne Durumda?

Türkiye'de Gençler Ekonomi ve Finansal Okuryazarlıkta Ne Durumda?
Finansal Okuryazarlık Araştırması'na göre, gençlerin yüzde 83’ü harcama planı yapma alışkanlığına sahip değil. Gençlerin yüzde 80’i ise ülke ekonomisini takip etmiyor.

Gençlerin ülke ekonomisiyle ilgilenmeme sebepleri para ve finansal konularını takip etmemeleri önde geliyor. Türkiye’de TÜİK rakamlarına göre 15-24 yaş grubunda, 12 milyona yakın genç bulunuyor. Toplumun tüm katmanlarında yerlerini almaya başlayan gençlerin, önümüzdeki 10 yıl içinde siyasette ve iş yaşamında rolü artacak. Henüz gençler bu duruma hazır mı sorusunu duyar gibiyim...

Dr. Fatoş Karahasan tarafından TROY’un katkılarıyla ve Sia Insight’ın araştırma desteğiyle hazırlanan, Türkiye’deki 15-24 yaş arası 2 bin gençle gerçekleştirilen Gençlerde Finansal Okuryazarlık Araştırması, Türkiye’deki gençler konusunda çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Sonuçlara göre; her iki gençten biri para harcama ve para yönetiminde başarılı olduğunu düşünse de gençlerin yüzde 83’ü harcama planı yapma alışkanlığına sahip değil, yüzde 87’sinin düzenli para biriktirme alışkanlığı yok, yüzde 80’i ülke ekonomisini takip etmiyor ve yüzde 84’ü para ve finansal konularda bilgi sahibi değil. Dört gençten üçü, enflasyon kelimesinin anlamını bilmiyor.

Araştırma, sadece finansal-okuryazarlık konusuna değinmiyor ayrıca sosyolojik açıdan da bir farkındalık alanı oluşturuyor. Tablo moral bozsa da acilen bu duruma çözüm kapısı açılmalı. Türkiye'nin gençlere daha çok yatırım yapmalı, bilimsel eğitim fırsatı sunması gerekiyor.

Umutsuzluk Devam Ediyor

Sia Insight’ın araştırması, toplam nüfusun yüzde 14,3’ünü oluşturan gençlerin (15-24 yaş arası), eğitim düzeyi hakkında da çarpıcı sonuçlar içeriyor. Verilere göre Türkiye’de hala yüzde 1 oranında genç okuma-yazma bilmiyor. Bu, 120 bin gence karşılık geliyor. Okuma-yazma bilen ancak ilkokul diploması olmayan yüzde 7 oranındaki gençler de eklenince yaklaşık 1 milyon gencin ilkokul mezunu olmadığı görülüyor. Gençlerin yüzde 53’ü ilkokul mezunu, yüzde 32’si lise veya lise dengi meslek okul mezunu. Üniversiteye giden gençlerin oranı ise toplam gençliğin yüzde 8’ini oluşturuyor.

Araştırma sonuçlarına göre yüzde 43’ü eğitim hayatına devam ediyor. Yüzde 13’ü hem çalışıp hem okuyor yüzde 22’si ise çalışıyor. Bu veriler arasında en önemli nokta, çalışmayan ve okumayan gençlerin oranının yüzde 23 olması. 5 Aralık’ta açıklanan TÜİK iş gücü istatistiklerinde ise eğitimde ve istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 27,4 olarak açıklandı. Geçen yıl bu oran 26,1'di. Bu veriler, gençlerin iş bulma konusunda yıldan yıla daha umutsuz bir atmosfere girdiğini kanıtlar nitelikte.

eğitim ve istihdam_790x445

Para Harcamak İçin Vardır

Sia Insight’ın araştırması, gençlerin kısıtlı bütçelerle geçimini sağladığını gösteriyor. Ailesinden harçlık alanlar için ortalama gelir, 400 tl civarında. Hem okuyup hem çalışanlarda ortalama rakam, 824 tl’yken sadece çalışanlar için bu rakam 1.736 tl civarında. Çoğu genç maddi anlamda ailelerine bağımlılar. Araştırmaya göre 18 yaş üzerindeki çoğu genç ailesinin maddi yardımı olmaksızın 6 aydan fazla geçinemeyeceğini söylüyor. Gençlerin yüzde 87’sinin para biriktirme alışkanlığı yok. Yüzde 51’i, kendisini “Para harcamak için vardır” düşüncesini kabul ediyorlar.  Okumayan ve çalışmayan gençlerde bu düşünce daha da artmış durumda. Kazandıkları paraları hemen harcamak istiyorlar. Ama her genç böyle düşünmüyor. Türkiye’nin geleceğine iyimser bakanlar ve metropol harici illerde yaşayanlar ise daha çok para biriktirme eğiliminde.

Gelir-gider dengesi de pek dengeli değil. Gençlerin yüzde 48’i, giderinin, gelirini aştığını düşünüyor. Hem çalışıp hem okuyanlarda bu oran yüzde 58 iken sadece çalışanlarda oran, yüzde 52’ye düşüyor.

para biriktirmek790x445

Ekonomiyi Takip Etmiyorlar

Araştırma sonuçları gösteriyor ki gençlerin yüzde 80'i Türkiye ekonomisini takip etmiyor. Yüzde 84’ü ise para ve finansal konular hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Finansal konular hakkında bilgisi olduğunu söyleyen gençlerin ise yüzde 11’i bu alanda eğitim aldığını söylüyor. Finansal kavramları bilen genç sayısı yüzde 50’nin altında. Her iki gençten biri, en basit finansal terimlerin bile ne anlama geldiği hakkında bir fikre sahip değil.

Bu araştırmalar sonucunda, finansal okur-yazarlık konusunda gençlerin bilgisizliğini ortaya koyuyor. Bununda en önemli etkisi eğitim olduğu çok açık. Bunun için Türkiye, gelecek için gençlere daha fazla yatırım yapmalı.finans eğitim durumu_790x445

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.