Oyunlar geçmişten günümüze, insanların vazgeçilmezi olmuştur.
Dijital çağ ile birlikte oyunlarında evrimleştiği görülmüştür. Eskiden çocuklar sokaklarda mahalleden arkadaşları ile birlikte zaman geçirip oyun oynarken, günümüzde dijitalleşme ile birlikte dünyanın dört bir yanından sanal arkadaşlar edinmektedir.
Dijital Oyun
Bilgisayar tabanlı olup metin ya da görsel bir düzen üzerine yapılandırılmış, bilgisayar veya oyun konsolu gibi elektronik platformlar üzerinde bir ya da birden fazla fiziksel veya çevrimiçi ağ üzerinden birlikte kullanabildiği bir eğlence aktivitesi yazılımıdır. Dijital oyun sektörü 50 yıllık bir popülasyona sahip olup, milyar dolarlık bir sektör haline gelmiştir.
Dijital Oyun Türleri
Dijital oyunlar, 1990 yılından sonra daha farklı türlerde üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde oyuncu tercihleri ile birlikte çok farklı alanlarda çok farklı türde oyunlar oynanmaktadır.
Konsol Oyunları: Oyun konsolları çoğunlukla video oyunları oynamak için özel yapılmıştır cihazalarda oynanmaktadır. Oyuncular kontrolleri onda olan bir cihazla video oyunu oynarlar. Bu ister tek isterse birden fazla kişi ile oynayabilecekleri bir oyun türüdür. Bir sürü oyun konsolu örnekler vardır. Bunlar; Microsof Xbox, Sony Playstation, Nintendo Gamecup ve Nintendo Wii oyun konsollarıdır.
Masaüstü Oyunlar: Bilgisayar oyunları oynayabilmek için gereken, oyun pazarında satılan CD, DVD gibi, internet üzerinden oynanması muhtemeldir. Oyunlarda fare, klavye ve direksiyın gibi kontrol cihazalarıyla hareket ve yönlendirme yapabilirsiniz.
Çevrimiçi Oyunlar: Çevrimiçi bir diğer değişle online oyunlar, internet üzerinden bir ağa bağlanıp tek ya da çoklu oyunlarla birlikte oynanan oyunlardır. Çevrimiçi oyunlar, teknolojinin gelişimi ile birlikte dünyadaki tüm insanlarla birlikte oynayabileceğiniz bir oyun haline gelmiştir.
Mobil Oyunlar: İnsanların yanından ayırmadığı, telefon ya da tablet gibi cihazların kullanımının artması ile dijital oyun sektöründe yeni bir devrimin başlamasına sebep olmuştur. Mobil oyunlar dünyada geniş bir yer tutarak her yaştan ve cinsiyetten insanın oynayabileceği bir tür haline gelmiştir. Eğitici oyunlar da kullanıcılar tarafından en çok oynanan oyun türü haline gelmiştir.
Dijital Oyun Sektörü
Bu sektör, 50 yıllık geçmişi sebebi ile günümüzde dünyanın gelişmiş ekonomilerinden daha fazla kazanç getiren endüstri haline gelmiştir.
Sektördeki en önemli ayrıntılardan biri ise tüketiler ve üreticiler arasında olan aracı pozisyonunu belirleyen yayımcı firmadır. Dağıtıcılar pazarlama aktivitelerini yapmaktadırlar. Yayımcı firmalar sektörde oyun geliştirici ve tüketici arasındaki köprüyü kuran ve bu köprü üzerindeki görev yapanlardır. Çoğunluğunu ise Amerika ve Japonyadaki firmalar yapmaktadır.
2020 Yılında Dünya Üzerindeki Oyun Sektörü
Telefon oyunlarının gelişmesi ile birlikte dünyada büyük bir patlama yaşanmıştır. Araştırmalar sonucu ABD'de 200 milyona aşkın kişi telefon oyunlarını kullanmaktadır. Bunun sonucunda konsol oyunlarının mobil yazılımları yapılmıştır. 2021 yılında ise Güneydoğu Asya bölgesinde 250 milyona aşkın kişinin mobil oyun uygulamaları kullanması beklenmektedir. Pandemi dönemi ile birlikte mobil oyunların daha çok revaçta olduğu belirlenmiştir.
Türkiye'de Dijital Oyun Sektörü
Geçmişten bugüne Türk oyun endüstrisinin dünya üzerinde büyük bir konuma sahip olduğu görülmektedir. Mobil uygulamalarda da kendini geliştirmeye devam etmektedir. Popüler olan uygulamar; "Zula, Kafa Topu 2, Traffic Racer, Manuganu, Nusrat" gibi mobil oyunları örnek gösterebiliriz. Türk oyun sektörü bu gelişimi ile dünya oyun sektörü pazarında büyük bir konuma sahip olması beklenmektedir.
Ayrıca ''Türkiye'nin Oyun Alışkanlıkları Belli Oldu!'' adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Yap