Bugün başarıya ulaşmak için ikna edici argümanlar oluşturabilmek, mevcut bilgileri sorgulamak, yaratıcı sunumlar yapabilmek, bir ekip oyuncusu olmak ve net bir şekilde iletişim kurmak gerekiyor. Bilgi hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Devam etmek için uyum sağlayabilmeli, inisiyatif alabilmeli ve beklenmeyen sonuçlar üretebilmeliyiz. Bunların tümü, 21. yüzyıl yetkinlikleri olarak adlandırılıyor ve iş dünyasında önemi her geçen gün daha da artıyor.
1) Bilgi Okuryazarlığı
Anında ve bulması kolay haber kaynaklarının dünyasında, ne yazık ki bilginin kalitesi, miktarının yanına yaklaşamıyor. Başarılı bir öğrenci ve iyi bir iş adayı olmanın gerekliliklerinden bir tanesi de haber ve bilgi için güvenilir kaynakları kullanmaktır. Bilgi okuryazarlığı, çarpıtılmış unsurları tanıyabilmeyi içerir. Bilgi okuryazarları, yazma motivasyonunu ve yazarların bakış açılarının belirli bir konu veya olayla ilgili algılarını nasıl etkilediğini düşünür.
2) Problem Çözme
21. yüzyılın üst düzey becerilerine baktığımızda, problem çözme her zaman hak ettiği ilgiyi görmez. Başkalarıyla iletişim kurabilen ve farklı engellerle çalışabilen bir yetişkin olmak için mükemmel bir problem çözme becerisine sahip olmalısınız. Problem çözme, doğru cevabı almaktan daha fazlasını içerir. Sizden çalışmanızı göstermeniz ve problemleri birden fazla yoldan çözmeniz istendiğinde, gerçek dünyada karşılaşılan zorluklara hazırlıklı olmalısınız. Şirketler, esnek düşünebilen ve sık karşılaşılan sorunlara benzersiz çözümler bulabilen çalışanları tercih eder.
3) Küresel Farkındalık
Mesafeden bağımsız olarak herhangi bir yerdeki insanla bağlantı kurmanız mümkün. İş dünyası küreselleşti, küçük şirketler bile dünyanın farklı yerlerinde başkalarıyla işbirliği yapma ve rekabet etme fırsatına sahip oldu. Dünya birçok yönden küçülmekte olduğundan küresel farkındalık, sahip olabileceğiniz en üst düzey becerilerden biridir. Küresel farkındalık, hoşgörülü olmayı beraberinde getirir. Diğer kültürleri anlama ve her insanın küresel bir toplumun parçası olarak sahip olduğu sorumlulukları bilmeyi gerektirir.
4) Veri Analizi
Hesap makinelerinin, telefonlardan saatlere kadar her yerde erişilebilir olmasına rağmen veri analiz edebilme yeteneği son derece önemlidir. Hesap makinesi bir formülün sonucunu verebilir, ancak bu rakamları diğer sayılar ve bilgilerle karşılaştırmak, sizi öne geçirecek olan yetkinliktir. Başarılı çalışanlar, başkalarının yanlış yorumladığı veriler olduğunda, verilerden makul sonuçlar çıkartabilmeli ve tespit edebilmelidir. İşte matematik bu işe yarar :)
5) Liderlik
Eğitimciler ve işverenler, öğrencilerinin veya çalışanlarının bir takıma nasıl liderlik edebileceklerini görmek ister. Liderlik, birlikte çalıştığı kişileri geliştirme, güçlü yönlerini bulmalarına yardımcı olma ve aralarındaki çatışmaları adil ve makul bir şekilde çözme anlamına gelir. Liderliğin gelişmesi uzun zaman alır, ancak gerçek dünyada sizi çok ilerilere taşır.
6) İnisiyatif Alma
Çalışanlar inisiyatif aldıklarında, yaptıkları işten gurur duyduklarını ve mevcut projeleriyle ilgilendiklerini gösterirler. İşverenler, çok fazla çalışana tam olarak ne yapmaları gerektiğini söylemek zorunda olduklarından şikayet ederler. İnisiyatif almaktan yoksun çalışanların, başarılı olabilmeleri için yakından kontrol edilmeleri gerekir. Sonuç olarak, işverenler çalışanlarda aradıkları üst düzey becerilerden biri de inisiyatif almaktır. İnisiyatif alabilen çalışanlar, bir problemi hemen fark eder ve birisinin sorunu çözmesini söylemesini beklemek yerine bir şeyler yapar. İnisiyatif almayı öğretmek zor olabilir. Ancak STEM eğitimi, inisiyatifi güçlendirmeyi, sorumluluk ve dürüstlük hakkında öğrencileri geliştirmeyi amaçlıyor.
Tüm bunlar ve daha fazlası belkide günümüz ile geleceğimizin gelişmesinde, hem kendimize hem de ülkemizde iş ahlakı ve etiği kavramlarını geliştireceği konusunda önemli bir rol oynayacağına inanıyorum.
Özgün İçerik: Gürkan Savsar
0 Yorum
Yorum Yap