Öğrenci Kariyeri Banner

TED TALKS’un Nimetleriyle KOKU

TED TALKS’un Nimetleriyle KOKU

Sizin için en güzel koku nedir? Belki kahve kokusu, belki makineden yeni çıkmış çamaşır kokusu veyahut yağmurdan sonraki toprak kokusu…

Peki ya kötü kokular? Neden bazı şeyleri kötü bazılarını ise güzel koku olarak algılarız?

Bir odaya ilk adım attığımızda fark etmesek bile aldığımız koku bize ortamın olumlu veya olumsuz ambiyansı hakkında fikir verir. Yiyeceğimizi seçmeden tutun da bir ortamda ilk kiminle tanışmak isteyeceğinize kadar kokunun büyük bir yeri vardır.

TED Talks ufuk açıcı konuşmaları ile sizlere “KOKU” algısı üzerine öneriler!

 

1. Luca Turin-The science of scent

Yüce bir parfümün arkasındaki bilim nedir? Cazibe ve hassasiyetle biyofizikçi Luca Turin, bir kokunun moleküler yapısını ve sanatını açıklıyor.

“Tamam, şimdi, neden bu şeyler kesik çimen gibi kokar, değil mi? Neden patates ya da menekşe değil? Güzel, iki ciddi teori var. Ama ilk teori: şekil olmalı ve bu, biyolojideki neredeyse her şey şekille işler... Mantığı içinde mükemmel bir teori. Maddeleri parçalayan enzimler, antikorlar, hepsi, bildiğiniz gibi...

 ...Bir proteinle ve tuttuğu şey her neyse onun aralarında oluşturduğu uyum, bu takdirde birer kokudur. Size bu görüşte neyin hatalı olduğunu açıklamaya çalışacağım. “ diyor Luca Turin. 

 

 

2. James Logan- How we're using dogs to sniff out malaria

 

Ya dünyanın en ölümcül hastalıklarından bazılarını vücudumuzun verdiği kokularla teşhis edebilirsek? Büyüleyici bir konuşma! Biyolog James Logan, sıtma koklayan bir köpek olan Freya… Hayvan kokusunun müthiş güçlerinden nasıl yararlanabileceğimizi gösteriyor

 

“Şimdi her birimiz orada çok farklı bir duyusal deneyim yaşayabilirdik. Bazılarımız oldukça hoş bir şey, belki de birinin parfümünün kokusunu alırdı. Ama bazılarımız biraz daha az hoş bir şey koklamış olabilir, belki birinin kötü kokusu veya vücut kokusu. Belki kendi vücut kokunuzu bile kokladınız.” diyor James Logan.

 

 

3. Jennifer Pluznick - You smell with your body, not just your nose

 

Böbreklerinizin koku alma duyusu var mı? Görünüşe göre, burnunuzda bulunan aynı küçük koku dedektörleri de kaslarınız, böbrekleriniz ve hatta akciğerleriniz gibi oldukça beklenmedik yerlerde bulunur. Garip gerçeklerle dolu bu konuşmada fizyolog Jennifer Pluznick neden orada olduklarını ve ne yaptıklarını açıklıyor.

“Peki niçin? Koku alıcıları, koku almamızı sağlamanın yanı sıra, başka bir şey daha yapıyor olabilir mi? “ diyor Jennifer Pluznick.

 

 

4. Tristram Wyatt - The smelly mystery of the human pheromone

 

Kokular bizi çekici yapar mı? Popüler bilim “evet” diyor. - feromonlar koltuk altımızdan potansiyel arkadaşlara cinsiyet ve cazibe hakkında kimyasal sinyaller gönderir. Ancak, duymuş olabileceğinize rağmen, insanların bu koku moleküllerine sahip olduğunu doğrulayan kesin bir araştırma yoktur. Zoolog Tristram Wyatt, kokumuzda bağlanan büyüleyici, potansiyel olarak hayat kurtaran bilginin kilidini açan bir gelecek umudunu paylaşıyor.

 

“Konuşmanın geri kalanında sizlere feromonların gerçekte ne olduklarını anlatmak ve insanların niçin feromonlara sahip olması gerektiğini açıklamak; feromonlar hakkında doğru bilinen yanlışları göstermek ve konuşmamın sonunda izlememiz gereken yola dair umut veren bir gelişmeden söz etmek istiyorum. “ diyor Tristram Wyatt.

 

 

FİLM ÖNERİSİ: “The Perfume: The Story of a Murderer”

İlk bakışta korku-gerilim gibi gözükse de aslında bir algının olması gerekenden fazla olduğunda neler olabileceğini ve algının gücünü gözler ününe sergiliyor.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri Yazar ekibinden Eda Nur SOYSAL tarafından oluşturulmuştur.


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.