Öğrenci Kariyeri Banner

TC Kimlik Numaraları Rastgele Mi Verildi ?

TC Kimlik Numaraları Rastgele Mi Verildi ?

Kimlik Numaranızdaki Gizli Algoritma

 

TC. Kimlik numaranızı 2-2-2-2-3 şeklinde mi ezberlediniz yoksa 3-3-3-2 şeklinde mi ? Bu 11 tane rakamı ezberlemek başta zor olmuştur fakat artık ismimizden sonra en çok bilmemiz gereken şey olmaktadır.

Peki bu sayıların neye göre verildiğini hiç düşündünüz mü ? Elbette karışık bir algoritması var. Biraz hesaplama gerektiren sistemde siz de birkaç dakikada kendi kimlik numaranız üzerinden aile/akraba fertlerinden sizden bir önce veya bir sonra doğan kişiyi bulabilmeniz mümkün. Fakat bu sefer de kuzenleriniz içinde bir sıralama yapmanız gerekecek. O yüzden biz kısaca kendi kimliğimizin gizemini çözüp doğrulayalım. 

 

Türkiye’de Nüfus Müdürlüğü tarafından 1999 yılında yayınlanan istatistiklere göre ölmüş veya yaşayan 122.145.860 kişinin TC kimlik numarası vardır.

11 hane bulunan kimlik numaramızdaki sayılar rastgele değildir. Asıl kimlik numaramız olan bölüm ilk 9 hanedir. Sonradan gelen 2 rakam ise bu 9 haneyi doğrulamak adına konulmuştur. Şöyle de bir ilginç bilgi verecek olursak kimlik numaraları “tek sayı” ile bitmez ve 0 ile başlamaz.

 

Son 2 Basamak Nasıl Hesaplanır ?

 

  • TC. Kimlik numaranızın 1. 3. 5. 7. ve 9. rakamlarını toplayın ve 7 ile çarpın. Çıkan sonuçtan 2. 4. 6. ve 8. rakamlarının  toplamını çıkarın. Elimizde ki sonucun mod10 ‘unu alın. (10’a bölümünden kalan sayı veya birler basamağı) . Bu rakam kimlik numaranızın 10. hanesini verecektir.
  •  11. Rakamı bulmak biraz daha kolay. Bunun için ilk 10 rakamı toplayın ve çıkan sonucun mod10 ‘unu  alın. Bu size kimliğinizin 11. hanesini verecektir.
  •  Bu algoritma sayesinde ailenizde/akrabalarınızda sizden bir önce doğan kişinin kimik numarasını da bulmak mümkün. Bunun için kimliğinizin ilk 9 hanesinden (asıl kimlik bölümü) 29.999 çıkarmanız gerekmektedir. Bu sayede o kişinin kimliğinin ilk 9 hanesini bulabilirsiniz. 10. ve 11. Hanelerini bulmak için de yukarıdaki işlemleri tekrarlayabilirsiniz.
  • (Ailenizde sizden önce veya sonra doğan kişi kardeşleriniz yerine kuzenlerinizden biri de olabilir. Bunu da belirtmemizde fayda var.)

 

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kimlik Numarası Kaçtır ?

 

 

Algoritmaya göre üretilebilecek ilk sayı 10000000078 dir. Fakat bu numara kimseye verilmemiştir ve şu an boşta bulunmaktadır. Atatürk’e bundan sonra gelen ilk sayı yani 100000001 (asıl bölüm olan ilk 9 hane) verilmiştir ve yukarıdaki anlattığımız algoritmaya göre 10000000146 çıkmaktadır.

 

Özgün İçerik 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.