Öğrenci Kariyeri Banner

Tartışmalar Yaratan Girişim, "Uber"den İstanbul'a Veda

Tartışmalar Yaratan Girişim, "Uber"den İstanbul'a Veda
Dünya gündeminden düşmeyen ve birçok tartışmalara yol açan Uber girişimi 2014 yılından beri hayatımızdaydı. Türkiye için yolun sonuna gelen Uber, müşterilerine gönderdiği bir e-posta ile İstanbul’daki UberXL araçlarının hizmetini 31 Mayıs tarihi itibariyle durduracağını açıkladı.

Bu süreç içinde toplamda 63 ülkede ve 700’den fazla şehirde günde 15 milyon yolculuk hizmet veren Uber, uzun zamandır ülkemizde başta taksicilerle olmak üzere önemli sorunlarla karşılaşıyordu. Geçtiğimiz Nisan ayında ise Uber'in Türkiye'den çekileceğine dair söylentiler ortaya çıkmıştı.

Ardından açıklama yapan Uber firması, herhangi bir şekilde ülkeden çekilmenin söz konusu olmadığı ve Uber'in Türkiye'deki faaliyetlerine devam edeceğini duyurmuştu. Fakat zaman içinde Uber'in yaşadığı sorunlar devam etti.

uberxl

Uber tarafından paylaşılan bilgilere göre şimdilik sadece UberXL faaliyetleri durdurulacak. Ülkemizdeki Uber kullanıcıları platform aracılığı ile Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi çağırmaya devam edebilecekler. Ülkemizde 4 milyondan fazla kullanıcının Uber uygulamasını indirdiğini ve 12 bini aşkın UberXL sürücü ortağı ile 6 bini aşkın şirketin Uber sayesinde gelir elde ettiğini de ekleyelim.

Yaptığı açıklamada şirket olarak Türkiye'ye olan bağlılıklarını koruduklarını belirten Uber, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve tüm ilgili yerel paydaşlarla beraber çalışmak istediklerini de paylaştı. Uber'in paylaştığı açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

Screenshot 2019-06-02 at 15.42.30

Taksicilerden İse Bu Çekilmeye Yanıt Gecikmedi

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ise şunları söyledi: "5 yıldır, Uber ile mücadele ediyoruz. Uber, taksici esnafını 5 yıldır mağdur etmiştir. Uberciler, şu anda 'mağdur olduk' diye feryat ediyorlar. Halbuki mağdur olan taksici esnafıdır. Hiç hakları olmadığı halde taksicileri mağdur etmişlerdir. Uber'de yolcuların memnuniyeti dijital aplikasyon üstündeki denetimlerden kaynaklanıyordu. Biz İstanbul Havalimanı taksicileri olarak, şu anda bu sisteme geçmek üzereyiz. Uber bugün çekildi ama yarın tekrar geri gelebilir veya başka bir firma aplikasyon veya dijital uygulama ile çağrı sistemleri üzerinden geri gelebilir" dedi.

İstanbul Havalimanı taksicilerinin de yolcu memnuniyeti için Uber benzeri bir dijital aplikasyonu yakında devreye sokacağını açıklayan Can, taksiye binen yolcunun yeni sistem sayesinde şoförün adını görebileceğini, farklı yol alternatiflerinin ücreti ile varış zamanının ne kadar tutacağını görebileceğini ifade etti. Ayrıca farklı güzergahların da yolculara tercih olarak sunulacağını kaydeden Can, yolculuğun bitiminde taksi şoförüne puan verebileceğini dile getirdi.

Can, İTaksi'ye entegre edilecek bu sistemin İstanbul'da yayılacağına inandığını kaydederek, "Şu an 800 araçla İstanbul Havalimanı'nda çalışıyoruz. Çok yakında genel kurulumuz ve İGA'nın isteği ve arz talep doğrultusunda bunu bine çıkaracağız." şeklinde konuştu.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bizimle yorumlar kısmında paylaşın.

 

Kaynak 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.