Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Türk Kadın Mimar

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Türk Kadın Mimar

Her meslekte olduğu gibi mimarlık alanında kadınlar, erkek egemen bir toplumda yaşıyor olmamızın zorluğunu çekmiştir. Oysaki her işte olduğu gibi mimarlık alanında da bir sürü başarılı iş kadını bulunmaktadır. Türk Mimarlık Tarihine adını yazdırmış, beş başarılı mimardan bahsedeceğiz sizlere.

1. Cahide Tamer Aksel

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Kadın Mimar

Başarılı mimar, Türkiye’nin ilk kadın restoratörü unvanını almıştır. Yaşamı boyunca birçok restorasyon projesi gerçekleştirmiştir ve mimarlık tarihinin ilk kadın mimarlarından biri olarak adını altın harflerle yazdırmıştır.

2.  Harika Alpar Söylemezoğlu

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Kadın Mimar

Birçok başarılı projeye imza atmış olmasına rağmen hala oldukça alçak gönüllü bir tavırla, çok iyi bir mimar olduğunu düşünmediğini söylüyor. Bruno Taut ve Sedad Hakkı Eldem gibi çok ünlü ve başarılı isimlerden üniversitede eğitim alma fırsatı bulmuştur.

3. Mualla Eyüboğlu Anhegger

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Kadın Mimar

 Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu ve yazar Sabahattin Eyüboğlu’nun kız kardeşidir. Çok fazla restorasyon projesinde yer almıştır ve ilk Türk kadın mimarları arasında yer almaktadır.

4. Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Kadın Mimar

Türkiye’de Mimarlık Fakültesi’nden mezun olup mimarlık diplomasını almaya ilk hak kazanan 2 kadın mimarda bir tanesidir. Uzun yıllar proje üretmiştir ve ortaya koyduğu eserlerle hepimizi kendine hayran bırakmayı başarmıştır.

5. Münevver Belen Gözeler

Tarihe Adını Yazdırmış 5 Kadın Mimar

Leman Cevat Tomsu ile üniversiteden mezun olan Türkiye’nin ilk kadın yüksek mimarıdır. Tomsu ile çok fazla projenin altına imza atmışlardır. İlk kadın mimarlarımızdan biri olmakla beraber gerçekten çok iyi projeler üretebilmiştir.

Daha nice başarılı, muhteşem eserler bırakmış, mimariye katkısı bulunan kadın mimarımız olduğunu hatırlatıyoruz. Hepsini saygı ve minnetle anıyoruz.

Özgün İçerik

 

 


Dila Ergin

Öğrenci Kariyerinde İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.