21.yüzyılda hala mühendisliğin sadece erkekler için uygun olduğuna dair tabular yıkılmamış durumda. Tarih boyunca kadın mühendisler, en tanınmış köprülerimizi inşa etmekten hayat kurtaran ürünler yaratmaya kadar, bugün yaşadığımız dünyayı etkilemede paha biçilmez bir rol oynadılar. İnanılmaz başarılar elde etmenin yanı sıra, kadınlar muazzam engellerin üstesinden gelmek ve ayrımcı engelleri aşmak zorunda kaldılar.
Tüm zorluklara ve tabulara rağmen mühendislik alanında çok önemli başarılar kazanmış 5 kadın mühendisin hikayesi sizlerle, hepimize ilham vermesi dileğiyle…
Edith Clarke
10 Şubat 1883 doğumlu Edith Clarke 1918'de Massachusetts Institute of Technology'den elektrik mühendisliği derecesi alan ilk kadın oldu. Mühendis olarak iş bulamayan Clarke, uzun bir süre bilgisayar şefi olarak General Electric'te çalışmaya başladı. Bu süre zarfında, Clarke hesap makinesini icat etti.
1921'de Clarke, Türkiye'deki Konstantinopolis Kadın Koleji'nde fizik öğretmek için General Electric'den ayrıldı çünkü elektrik mühendisliği işi yapmasına izin verilmedi, aynı maaşı almadı ve aynı işi yapan erkeklerle daha düşük bir mesleki statüye sahipti. Ertesi yıl Türkiye'den döndüğünde, General Electric tarafından ABD'deki ilk kadın elektrik mühendisi olarak iş teklifi aldı. 1945'te General Electric'ten emekli oldu.
1947'de Austin'deki Texas Üniversitesi’nde ülkedeki ilk kadın elektrik mühendisliği profesörü oldu. 10 yıl öğretmenlik yaptı ve 1957'de emekli oldu.
Emily Warren Roebling
23 Eylül 1843 doğumlu Emily Roebling, En çok 1883'te tamamlanan Brooklyn Köprüsü'nün yapımındaki katkılarıyla tanınır.
Projenin Baş Mühendisi olan kocası hastalandığında ve yatağa düştüğünde, Roebling, projenin ilerlemesini sağlamak için mühendislik ekibiyle irtibat kurmanın sorumluluğunu üstlendi. Günlük proje yönetimi, teknik sorunları, malzemeleri, inşaat ve hesaplamaları yönetme konusunda o kadar yetkin hale geldi ki köprünün inşasında kalıcı lider oldu. Emily Roebling, köprüyü arabayla geçen ilk kişi oldu.
Ellen Ochoa
10 Mayıs 1958 doğumlu Ellen Ochoa, Amerikalı bir mühendis, eski astronot ve Johnson Uzay Merkezi'nin eski direktörüdür.
Stanford'da doktora öğrencisi ve daha sonra Sandia Ulusal Laboratuvarları ve NASA Ames Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olarak Ochoa, bilgi işlemeyi gerçekleştirmek için optik sistemleri araştırdı. NASA Ames Araştırma Merkezi'nde, öncelikle otomatik uzay araştırmaları için optik sistemler üzerinde çalışan bir araştırma grubuna liderlik etti. Yinelenen bir modeldeki kusurları tespit etmek için bir optik sistemin patentini aldı ve bir optik inceleme sistemi, bir optik nesne tanıma yöntemi ve görüntülerde parazit giderme yöntemi için üç patentin ortak mucididir. 1993 yılında Ochoa, Uzay Mekiği Keşfinde dokuz günlük görevde yer aldı ve uzaya giden ilk İspanyol kadın oldu. 1 Ocak 2013’te Johnson Uzay Merkezi’nin yöneticisi oldu.
Sabiha Rıfat Gürayman
1910 doğumlu Sabiha Rıfat Gürayman, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir. Anıtkabir'in inşaatında kontrol şefi olarak görev yapmıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk kadın voleybolcusudur.
1927’de Yüksek Mühendis Mektebi’ne (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi) girdi. O yıl ilk defa kız öğrenci alan okulun ilk kız öğrencisi idi. Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi unvanını aldı.
Anıtkabir'in inşaatının başına geçti ve inşaatın sonuna kadar başmühendis olarak bu görevi sürdürdü.
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde Kemer Köprüsü’nün inşaatında çalışması nedeniyle köprü yöre halkı nedeniyle “Kız Köprüsü” olarak isimlendirildi.
Lillian Moller Gilbreth
5 Aralık 1878 doğumlu Lillian Moller Gilbreth, ilk kadın endüstri mühendislerinden biridir. 1940'larda "yaşama sanatında bir dahi" olarak tanımlandı. O ve kocası Frank Bunker Gilbreth, endüstri mühendisliği alanının öncülerindendir. Zaman ve Hareket Etüdü konuları ile ilgilenmişlerdir.
0 Yorum
Yorum Yap