Öğrenci Kariyeri Banner

T-İnsan Olmaya Ne Dersiniz?

T-İnsan Olmaya Ne Dersiniz?

Beni fütürizm kavramıyla tanıştıran dünyanın önde gelen fütüristlerinden Ufuk Tarhan'ın sayesinde Fütürister Derneği'ne dahil oldum. Kendisi aynı zamanda bu derneğin Türkiye'deki kurucu üyelerinden. Ufuk hanım'ın "T-İnsan" adlı başucu kitabı hayatıma ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Geleceği tahmin etmeden ziyade tasarlamayı ve yaşamayı ilke edinmiş bir fütürizm öğrencisi olarak T-İnsan tipi kişilerin geleceğin başarılı insan modelini oluşturacağına yürekten inanıyorum. 

Peki nedir bu T-İnsan'ın altında yatan hikaye?

t-insan

Bildiğiniz üzere T harfinin hem dikey hem de yatay çizgisi var. T-İnsan'daki T'nin dik bacağını "bir şeyin her şeyini" öğrenmek, bilmek ve paylaşmak oluşturuyor. Bunu derin uzmanlığa sahip olduğunuz bir fonksiyonel / disipliner yetkinlik olarak düşünebilirsiniz. Sürdürülebilir bir kariyer ve iş hayatı için Hollywood modelini (uzun, kalıcı yerine kısa, geçici işbirlikleri) baz alabiliriz. Sette nasıl bir sinema filmi için yönetmeni, oyuncusu, sesçisi, ışıkçısı, dekoratörü, kostümcüsü belirli bir süreliğine bir araya geliyorsa sizlerin de bir işte, bir alanda, bir konuda "en becerikli, işin ehli, konusunun uzmanı" olmanız kilit bir faktör olacak. Bu doğrultuda kendimizi bir konuda, alanda proje gruplarına davet edilecek kadar becerikli kılmamız gerekecek. Bunun için hibritleşerek kendimizden yeni ve daha gelişmiş, güncellenmiş, her daim geçer akçe olabilecek bir biz yaratmamız için hem kolları sıvamamız hem de beynimizi açmaya ihtiyacımız var.

T'nin yatay bacağı ise "her şeyin bir şeyini" öğrenmek, bilmek ve paylaşmaktan geçiyor. Multidisipliner bir anlayışa sahip olup her duruma, gerekliliğe göre yetkinliğinizi kullanabilme becerisi de oldukça önemli. İnsanların dikeyde uzman oldukları (yani en sevdikleri, kendilerini adadıkları) hizmet alanındaki becerilerini yatayda türlü modellerde insanlığın hizmetine sunmaları da başarılı olmalarını sağlayacak.

T-İnsan yaklaşımını pekala bir kişisel farkındalık / öz değerlendirme aracı olarak kullanmamız da mümkün. Bugünkü halinizle sizler T'nin dikey ve yatay tarafına ne / neleri yerleştirirsiniz?

blogumu incelemek isterseniz


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.